П Р О Т О К О Л

 

гр. Първомай, 12.03.2014 година

 

РАЙОНЕН СЪД – ГР. ПЪРВОМАЙ, ВТОРИ СЪДЕБЕН СЪСТАВ, в открито заседание на дванадесети март 2014 година, с

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЕЛ ПАВЛОВ

 

при участие на секретаря Мария Заппрянова

 

сложи на разглеждане АХД № 19 по описа за 2014 година, докладвано от Председателя.

 

След изпълнение на процедурата по чл. 142, ал. 1 от ГПК.

На именното повикване в 10:36 часа:

За жалбоподателката се явява адвокат Н.Т., с пълномощно от днес.

Ответникът по жалбата Областна дирекция Пловдив на Държавен фонд „Земеделие”, редовно призована, не изпраща представител.

 

Постъпило е писмено становище от ответника за датата на днешно съдебно заседание, с което моли съдът да прекрати производството по делото поради недопустимост, доколкото в жалбата не бил формулиран ясен петитум, ако приеме това искане за неоснователно – да прекрати производството по делото поради липса на местна подсъдност срещу ответника Районен съд гр. Първомай и да изпрати делото за разглеждане от Софийски районен съд, по изложените в становището съображения. Представя пълномощно и препис от Заповед № 03–РД/1869 / 19.12.2012 г. на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” с препис от становището и доказателствата за жалбоподателката.

 

По хода на делото:

Адвокат Н.Т.: Предоставям на съда.

 

 

Съдът намира, че макар и по отношение на искането по делото поради недопустимост на жалбата становището на ответника за днешно съдебно заседание да се явява неоснователно, доколкото жалбата е била оставяна няколкократно без движение и всички нейни нередовности са били отстранени от жалбоподателката с последващи молби – уточнения, доколкото от приложеното към становището писмени доказателства е видно, че областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” нямат самостоятелна правосубектност включително и ответната по настоящото дело Областна дирекция гр. Пловдив към Държавен фонд „Земеделие”, то искането на ответника за изпращане на делото по подсъдност пред Софийски районен съд предвид обстоятелството, че седалището и адреса на управление на правосубектния Държавен фонд „Земеделие” е в гр. София, се явява основателно. Същото е направено в срок, доколкото настоящото дело е административно и по отношение на жалбата е неприложима разпоредбата на чл. 131 от ГПК. Ето защо и на основание чл. 118, ал. 2 във връзка с чл. 119, ал. 3 и чл. 105 от ГПК Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ПРЕКРАТЯВА производството по АХД № 19 / 2014 г. по описа на Районен съд гр. Първомай, втори състав, и изпраща делото по подсъдност на Районен съд гр. София.

Определението може да се обжалва с частна жалба пред Окръжен съд гр. Пловдив в едноседмичен срок – за жалбоподателката от днес, а за ответника по жалбата от съобщаването му.

След влизане в сила на определението делото да се изпрати по компетентност на Районен съд гр. София.

 

Заседанието се закри в 10:43 часа.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

 

 

Председател: (п)

 

 

Секретар: (п)

 

 

ПП / МЗ