Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е 

80

гр. Първомай, 14.08.2014 г

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ГР. ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на четиринадесети юли две хиляди и четиринадесета година в състав:

                                                                                    

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: София Монева

 

при секретаря Петя Монева,

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 181 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на Глава тредест и първа от ГПК.

Предявен е иск с правно основание чл. 19 ал. 3 от ГПК.

Ищецът В.Т.К., с ЕГН: ********** ***, представляван от пълномощника си адв. С.С.М. при Адвокатска колегия – гр. Пловдив, с адрес за призоваване: гр. ***, моли съда да постанови решение, с което да обяви за окончателен Предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот: дворно място с площ от 545 кв. м., заедно с построените в него: масивно жилище със застроена площ от 75 кв. м., масивна сграда със застроена площ от 15 кв. м., лятна кухня със застроена площ от 9 кв. м. и стопанска постройка със застроена площ от 30 кв. м., съставляващо поземлен имот № 453 в кв. 33 по плана на с. Езерово, обл. Пловдив, предназначен за жилищно строителство, при граници на имота: ПИ № 454, улица, УПИ ІІІ-452 и УПИ ХV-457, др. ст. дейности, търг. и услуги, за който поземлен имот и за поземлен имот № 454 е отреден УПИ ІІ-453, 454 /с приложена дворищна и улична регулация/ в кв. 33 по плана на с. ***, сключен на 22.01.2014 г. в гр. Първомай между ответницата М.Х.К., с ЕГН: ********** ***, от една страна като “продавач”, и ищеца, от друга страна като “купувач”. Последният излага твърдения, че по силата на цитирания предварителен договор ответницата се задължила до 20.03.2014 г. да му прехвърли по нотариален ред собствеността върху описания недвижим имот, придобит от същата по силата на Договор за дарение от 29.03.2006 г., обективиран в Нотариален акт № 77, том ІІ, рег. № 1540, дело № 250/2006 г. от 29.03.2006 г. на Нотариус Н.К. с рег. № *** по регистъра на Нотариалната камара и с район на действие Районен съд – гр. Първомай. Според ищеца уговорената в предварителния договор продажна цена в размер на 2 000 лева същият престирал на ответницата в брой, в уверение на което депозира заверен препис на писмена разписка от 22.01.2014 г. от името на продавача. Релевират се твърдения, че въпреки многократно отправяни до ответницата покани, същата се дезинтересирала от окончателната сделка и съответно не изпълнила договорното си задължение по предварителния контракт, включително и след настъпване на падежа по него. Към исковата молба се ангажират относими писмени доказателствени средства.

В срока по чл. 131 ал. 1 от ГПК ответницата не депозира писмен отговор и не излага становище по иска.

В съдебно заседание страните, редовно призовани, не се явяват и не изпращат процесуален представител, като с молба вх. № 3250/11.07.2014 г. пълномощникът на ищеца моли за разглеждане на делото в нейно отсъствие и за постановяване на неприсъствено решение при условията на чл. 239 ал. 1 във вр. с чл. 238 ал. 1 от ГПК с оглед процесуалното поведение на противната страна.

След като при служебна проверка установи процесуалната допустимост на предявения иск и като констатира, че:

- на ответника са указани последиците от неспазване на сроковете за размяна на книжа и от неявяването му в съдебно заседание чрез надлежно връчените му по делото съобщения и книжа;

- същият не е представил отговор в срока по чл. 131 ал. 1 от ГПК, и редовно призован, не се явява в съдебно заседание, без от негово име да е постъпило искане за разглеждане на производството в негово отсъствие,

- че ищецът е упражнил процесуалното си право по чл. 238 ал. 1 от ГПК с молба вх. № 3250/11.07.2014 г.,

и след като заключи, че ангажираните доказателства и доказателствени средства сочат на основателност на предявения иск, доколкото са изпълнени изискванията на чл. 363 от ГПК и до момента на приключване на устните състезания по делото не се установява сключен между страните окончателен договор за покупко-продажба на процесния недвижим имот в съответната нотариална форма, съдът намира, че са налице кумулативно изискуемите предпоставки на чл. 239 ал. 1 във вр. с чл. 238 ал. 1 от ГПК за постановяване срещу ответника на неприсъствено решение, с което искът да се уважи изцяло.

Независимо от изхода на спора, тъй като не е сезиран с нарочно искане, съдът не дължи произнасяне по разпределение отговорността за разноски.

С оглед разпоредбата на чл. 364 ал. 1 от ГПК ищецът приобретател на процесния имот следва да бъде осъден да заплати, както следва:

- в полза на бюджета на съдебната власт дължимите се на основание чл. 85 ал. 3 във вр. с ал. 2 и чл. 86 т. 3 от ЗННД разноски по прехвърлянето на имота – а именно нотариална такса в размер на 66, 55 лева, определена на основание чл. 96 ал. 3 от ЗННД и т. 8 от Тарифа за нотариалните такси към ЗННД върху удостоверявания материален интерес, съизмерим с данъчната оценка на имота съгласно приложено Удостоверение изх. № 6610014478/24.04.2014 г. по чл. 264 ал. 1 от ДОПК на Община – Първомай;

- в полза на Община – Първомай дължимия се на основание чл. 45 ал. 1 във вр. с чл. 44 ал. 1 от ЗМДТ при възмездно придобиване на недвижимо имущество местен данък със ставка от 2, 5 %, или в размер на 69, 33 лева, определен по реда на чл. 47 ал. 2 във вр. с чл. 46 ал. 2 т. 1 от ЗМДТ.  

Мотивиран от горното съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН Предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, сключен на 22.01.2014 г. в гр. Първомай, по силата на който М.Х.К., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***, се задължава да продаде на В.Т.К., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***представляван в производството от пълномощника си адв. С.С.М. при Адвокатска колегия – гр. Пловдив, с адрес за призоваване: гр. *** следния – собствен на обещателя недвижим имот: дворно място с площ от 545 кв. м., заедно с построените в него: масивно жилище със застроена площ от 75 кв. м., масивна сграда със застроена площ от 15 кв. м., лятна кухня със застроена площ от 9 кв. м. и стопанска постройка със застроена площ от 30 кв. м., съставляващо поземлен имот № 453 в кв. 33 по плана на с. ***, предназначен за жилищно строителство, при граници на имота: ПИ № 454, улица, УПИ ІІІ-452 и УПИ ХV-457, др. ст. дейности, търг. и услуги, за който поземлен имот и за поземлен имот № 454 е отреден УПИ ІІ-453, 454 /с приложена дворищна и улична регулация/ в кв. 33 по плана на с. ***, срещу продажна цена в размер на 2 000 лева, заплатена изцяло при сключване на предварителния договор.

ОСЪЖДА В.Т.К., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***, представляван в производството от пълномощника си адв. С.С.М. при Адвокатска колегия – гр. Пловдив, ДА ЗАПЛАТИ по бюджета на съдебната власт чрез Районен съд - гр. Първомай сумата от 66, 55 лева – нотариална такса по прехвърлянето на имота, а по сметка на Община - Първомай сумата от 69, 33 лева – местен данък за възмездното му придобиване.

ДА СЕ ВПИШЕ ВЪЗБРАНА на основание чл. 364 ал. 1 от ГПК върху следния недвижим имот: дворно място с площ от 545 кв. м., заедно с построените в него: масивно жилище със застроена площ от 75 кв. м., масивна сграда със застроена площ от 15 кв. м., лятна кухня със застроена площ от 9 кв. м. и стопанска постройка със застроена площ от 30 кв. м., съставляващо поземлен имот № 453 в кв. 33 по плана на с. ***, предназначен за жилищно строителство, при граници на имота: ПИ № 454, улица, УПИ ІІІ-452 и УПИ ХV-457, др. ст. дейности, търг. и услуги, за който поземлен имот и за поземлен имот № 454 е отреден УПИ ІІ-453, 454 /с приложена дворищна и улична регулация/ в кв. 33 по плана на с. ***, до изплащане на разноските по прехвърлянето на имота в общ размер на 135, 88 лева.

УКАЗВА на ищеца, че на основание чл. 112 б. “з” и чл. 115 ал. 2 във вр. с ал. 1 от ЗС в шестмесечен срок следва да извърши вписване на настоящото решение, като в противен случай вписването на исковата му молба губи действието си.

УКАЗВА на ищеца, че съгласно чл. 115 ал. 3 от ЗС съдът не издава препис от решението, докато ищецът не докаже, че са заплатени разноските по прехвърлянето, дължимите данъци и такси за имота, както и другите задължения на проводателя му към държавата.

Настоящото решение е неприсъствено и не подлежи на обжалване.

Препис от решението да се връчи на страните.

 

СМ/ ВК                                                            

РАЙОНЕН СЪДИЯ: /П/