Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е 

104

гр. Първомай, 17.11.2014 г

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ГР. ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на петнадесети октомври две хиляди и четиринадесета година в състав:

                                                                                    

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: София Монева

 

при секретаря Мария Запрянова,

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 52 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявени са обективно кумулативно съединени искове, правно квалифицирани по чл. 127 ал. 2 във вр. с чл. 59, чл. 143 ал. 2 и чл. 149 от СК.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Мотивиран от горното съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на ненавършилото пълнолетие дете В.Р.В., с ЕГН: **********, роден на *** г., на неговата майката К.М.А., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***.

ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето на ненавършилото пълнолетие дете В.Р.В., с ЕГН: **********, роден на *** г., при неговата майка К.М.А., с ЕГН: ********** на адрес: с. ***.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на бащата Р.В.А., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***, с ненавършилото пълнолетие дете В.Р.В., с ЕГН: **********, роден на *** г., както следва: бащата може да вижда и взима детето всяка първа и трета събота и неделя от месеца за времето от 09:00 часа в събота до 17:00 часа в неделя, с преспиване в дома на бащата, и по един месец през лятото, който да не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

ОСЪЖДА на основание чл. 143 ал. 2 от СК Р.В.А., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***, ДА ЗАПЛАЩА на ненавършилия пълнолетие свой син В.Р.В., с ЕГН: **********, роден на *** г., чрез неговата майка и законен представител К.М.А., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***, месечна издръжка в размер на 120 лева, считано от 27.12.2013 г., до настъпване на законна причина за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, начиная от падежа до пълното й изплащане, като за разликата над уважения до пълния предявен размер от 150, 00 лева ОТХВЪРЛЯ иска като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА на основание чл. 149 от СК Р.В.А., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***, ДА ЗАПЛАТИ на ненавършилия пълнолетие свой син В.Р.В., с ЕГН: **********, роден на *** г., чрез неговата майка и законен представител К.М.А., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***, месечна издръжка в размер на 120, 00 лева, дължима се за периода от 26.12.2012 г. до 26.12.2013 г., ведно със законната лихва върху посочената сума, считано от 27.12.2013 г. до окончателното й изплащане, като за разликата над уважения до пълния предявен месечен размер от 150, 00 лева ОТХВЪРЛЯ иска като неоснователен и недоказан.

ДОПУСКА на основание чл. 242 ал. 1 от ГПК предварително изпълнение на решението досежно присъдената издръжка.

ОСЪЖДА на основание чл. 78 ал. 1 от ГПК Р.В.А., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***, ДА ЗАПЛАТИ НА К.М.А., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ****, сумата от 199, 34 лева – деловодни разноски за платена държавна такса и адвокатско възнаграждение.

ОСЪЖДА на основание чл. 78 ал. 6 от ГПК Р.В.А., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – гр. Първомай в полза на бюджета на съдебната власт по сметка Районен съд – гр. Първомай, сумата от 230, 40 лева – дължима държавна такса върху присъдената издръжка.

В частта, с която е допуснато предварително изпълнение, решението има характер на определение и подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд – гр. Пловдив в едноседмичен срок от съобщаването му на страните.

В останалата си част решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд – гр. Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

СМ/ВК

РАЙОНЕН СЪДИЯ: /п/