Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

  47  

 

                                                       гр. Първомай, 24.04.2014 година                                   

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

  

РАЙОНЕН СЪД - ПЪРВОМАЙ, втори състав,

в открито заседание на втори април две хиляди и четиринадесета  година в състав:

 

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЕЛ ПАВЛОВ

 

при секретаря:  Мария  Запрянова,

като разгледа докладваното от съдия ПАВЕЛ ПАВЛОВ

гр. дело № 37 по описа за 2014 г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Обективно съединени искове с правно основание чл.79, ал.1 от ЗЗД във връзка с чл.8, ал.1 от ЗАЗ и чл.86 от ЗЗД.

Ищцата Ю.Й.В. – лично, и в качеството й на майка и законен представител на малолетния П. Й. К. в. Х., и двамата от гр. П., твърди, че е сключила на  с ответника Договори за аренда, както и, че малолетният ищец П. в. Х. е придобил собствеността върху имоти, предмет на договорите за аренда, които включвали и стопанската 2011 - 2012 г., по силата на които му е предоставила за временно ползване земеделски имоти с площ общо от 68, 757 дка, находящи се в землището на с. К., Община П., П. област, а ответникът е поел задължение да заплати наемна цена за една стопанска година в размер на пазарната равностойност на 100 кг жито за декар наета площ в срок от първо до тридесето число на месец август за съответната година, както и, че срокът за плащане наемната цена за стопанската 2011/2012 г. е изтекъл, но такава не е постъпила. Въз основа на изложените обстоятелства моли съдът да постанови неприсъствено решение, с което да осъди ответника да й заплати сумата 2 898 лв., представляваща дължимата по Договорите наемна цена за стопанската 2011/2012 г., заедно с мораторна лихва върху тази сума за периода от датата на падежа – 30.08.2012 г. до датата на подаване на исковата молба в размер общо на 412 лв., ведно със законна лихва върху главницата от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане. Претендира разноски. 

Ответникът “***” ООД – гр. П., не е представил отговор на исковата молба, не е взел становище по ОСИ, не е направил доказателствени искания, не е изпратил процесуален представител по делото за съдебното заседание на 02.04.2014 г. и не е направил искане делото да се гледа в негово отсъствие.

След като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, и с оглед наведените от страните доводи, съдът намира за установено следното:

Не се спори между страните, а и от събраните по делото писмени доказателства (л.10 - л.14), се установява, че действително на 15.03.2007 г. в гр. П. между М. Ж. С. и ответника, на 15.03.2007 г. в гр. П. между М. Х. Т. и ответника, на 06.12.2006 г. в гр. П. между Р. А. К. и ответника, и на 13.02.2007 г. в гр. П. между М. Г. Д. и ответника, са били сключен Договори за аренда, с който посочените лица, в качеството им на арендодатели, се се задължили да предоставят за временно ползване на ответника, в качеството му на арендатор, земеделски земи в землището на с. К. с площ от общо 68, 775 дка., за срок от шест стопански години, а арендаторът се е задължил да извърши наемното плащане в уговорения вид и срок, а именно - левовата равностойност на 100 кг. жито за декар, като страните са уговорили и, че арендното плащане се дължи за всеки период от първо до тридесето число на месец август, както и, че при прехвърляне на собствеността на наетия имот, приобридателят замества арендодателя като страна по Договора. Както се установява от представената справка от Службата по вписванията при РС – Първомай (л.15 – л.19 от делото), малолетният ищец П. в. Х., чрез своята майка и законен представител – ищцата Ю.В., а също и тя в лично качество, са закупили земеделските имоти, отдадени под аренда на ответника по силата на посочените договори.

Както вече бе посочено, ответникът не е представил писмен отговор на исковата молба в срока по чл.131 от ГПК, не е взел становище по ОСИ, не е направил доказателствени искания, не е изпратил процесуален представител в съдебното заседание по делото на 02.04.2014 г. и не е направил искане делото да се гледа в негово отсъствие – за последиците от което той е бил уведомен с връчването на преписите от исковата молба и приложенията към нея писмени доказателства, заедно с указанията по чл.131 от ГПК.

От събраните по делото писмени доказателства се установява, че ОСИ са вероятно основателни, доколкото не се установява до момента на приключване на устните състезания по делото ответникът да е изплатил на ищците дължимите суми по договорите.

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че са налице предпоставките на чл.238 от ГПК и следващите за постановяване на неприсъствено решение, поради което – и предвид направеното от процесуалния представител на ищцата адв. В.С. искане в съдебното заседание на 02.04.2014 г., с оглед разпоредбата на чл.239, ал.2 от ГПК, ще следва да се постанови неприсъствено решение, с което изцяло да се уважат ОСИ, заедно със законната лихва върху главницата от 22.01.2014 г. – датата на подаване на исковата молба.

С оглед на изхода от спора ответникът следва да заплати на ищцата и направените разноски за производството по делото в размер общо на 936 лв. – платени ДТ, депозит за ССЕ и адвокатско възнаграждение.

Мотивиран от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСЪЖДА “***” ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр. П., П. обл., ул. “***” № 68А, представлявано от Управителите М.К. и М.М.А., ДА ЗАПЛАТИ НА Ю.Й.В., ЕГН ********** – лично и в качеството й на майка и законен представител на малолетния П. Й. К. в. Х., ЕГН **********, и двамата със съдебен адрес: гр. Д., ул. “***”, бл.***, ап.***, адв. В.С., СУМАТА 2 898 лв., представляваща дължими по сключени на 15.03.2007 г. в гр. П. между праводателя на ищците М. Ж. С. и ответника, на 15.03.2007 г. в гр. П. между праводателя на ищците М. Х. Т. и ответника, на 06.12.2006 г. в гр. П. между праводателя на ищците Р. А. К. и ответника, и на 13.02.2007 г. в гр. П. между праводателя на ищците М. Г. Д. и ответника Договори за аренда, наемни плащания за стопанската 2011/2012 г., ЗАЕДНО С мораторна лихва върху тази сума за периода от 30.08.2012 г. до 22.01.2014 г. В РАЗМЕР общо на 412 лв., ЗАЕДНО СЪС законната лихва върху главницата, начиная от 22.01.2014 г. до окончателното й изплащане, КАКТО И направените разноски за производството по делото В РАЗМЕР НА 936 лв.

             Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

            ДА СЕ ИЗПРАТИ на страните препис от решението, ЗАЕДНО С указания по чл.240 от ГПК ЗА ОТВЕТНИКА.

 

 

 

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

ПП / НК