Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

   31

                                                       гр. Първомай, 12.03.2014 г                                   

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

  РАЙОНЕН СЪД - ПЪРВОМАЙ, втори състав,

в открито заседание на деветнадесети февруари две хиляди и четиринадесета  година в състав:

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЕЛ ПАВЛОВ

при секретаря:  Мария  Запрянова,

като разгледа докладваното от съдия ПАВЕЛ ПАВЛОВ

гр. дело № 493 по описа за 2013 г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Иск с правно основание чл.19, ал.3 от ЗЗД.

Ищецът Р.П.Г. ***, моли съдът да постанови неприсъствано решение при условията на чл.238 и следващите от ГПК, с което да обяви за окончателен сключеният между страните на 03.05.2013 г. в гр. Първомай Предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, по изложените в исковата молба съображения. Претендира разноски.

Ответникът С.Д.Т. ***, не е представил писмен отговор на исковата молба в срока по чл.131 от ГПК, не е взел становище по иска, не е направил доказателствени искания, не се е явил и не е изпратил процесуален представител на съдебното заседание по делото на 19.02.2013 г. и не е направил искане делото да се гледа в негово отсъствие.

След като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, и с оглед наведените от ищцата доводи, съдът намира за установено следното:

Както се установява от събраните по делото писмени доказателства (л.3 от делото), действително на 03.05.2013 г. в гр. Първомай страните са сключили Предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, с който ответникът, в качеството му на продавач, се е задължил да продаде на ищцата, в качеството й на купувач, следният свой недвижим имот: урегулиран поземлен имот с № ІІ-1004 в квартал 80, с площ от 960 кв. м., с приложена улична регулация, при граници на УПИ: улица, УПИ № І-1001, УПИ № VІІІ-1002, УПИ № ІХ-1003 и УПИ № ІІІ-1005 по Регулационния план на с. Г., Община П., П. обл., одобрен със Заповед № 772/1974 г., ведно с построените в имота масивна жилищна сграда със застроена площ от 67 кв. м., кухня със застроена площ от 22 кв. м., второстепенна постройка с площ от 29 кв. м. и гараж със застроена площ от 21 кв. м., за сумата от 10 000 лева, като към момента на сключване на договора купувачът е предоставил на продавача сумата от 10 000 лева, явяваща се капаро, която сума продавачът е получил, а освен това продавачът се е задължил да прехвърли собствеността върху имота и да снабди купувача с Нотариален акт в срок до 03.08.2013 г., както и да изготви всички необходими документи във връзка с продажбата.  

Както вече бе посочено, ответникът не е представил писмен отговор на исковата молба в срока по чл.131 от ГПК, не е взел становище по ОСИ, не е направил доказателствени искания, не се е явил и не е изпратил процесуален представител в съдебното заседание по делото на 19.02.2014 г. и не е направил искане делото да се гледа в негово отсъствие – за последиците от което той е бил уведомен с връчването на преписите от исковата молба и приложенията към нея писмени доказателства, заедно с указанията по чл.131 от ГПК.

От събраните по делото писмени доказателства се установява, че искът е вероятно основателен, доколкото не се установява до момента на приключване на устните състезания по делото не е бил изготвелен Нотариален акт за прехвърлянето на недвижимия имот, предмет на Предварителния договор.

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че са налице предпоставките на чл.238 от ГПК и следващите за постановяване на неприсъствено решение, поради което – и предвид направеното от процесуалния представител на ищцата адв. Найден Толев искане в съдебното заседание на 19.02.2014 г., с оглед разпоредбата на чл.239, ал.2 от ГПК, ще следва да се постанови неприсъствено решение, с което изцяло да се уважат иска.

С оглед на изхода от спора ответникът следва да заплати на ищцата и направените разноски за производството по делото в размер общо на 420 лв. – платени ДТ и адв. възнаграждение.

С оглед разпоредбата на чл.364, ал.1 от ГПК ищцата следва да заплати следващите се разноски по прехвърлянето на имота и следва да разпореди да се впише възбрана върху имота за тези разноски. При образуване на делото ищцата е заплатила ДТ в размер на 70 лв., изчислена върху данъчната оценка на имота-предмет на Предварителния договор, но доколкото уговорената продажна цена е в размер на 10 000 лв. дължимата ДТ е в размер на 100 лв., поради което ищцата следва да заплати в полза на съда допълнителна ДТ в размер на 30 лв. Следващите се такси за прехърляне на имота съгласно чл. 69, ал.3 от ЗННД се определят върху по-голямата сума измежду пазарната стойност на имота и удостоверявания материален интерес. Уговорената продажна цена е 10 000 лв., а данъчната оценка на имота, видно от представеното удостоверение – 6 434, 80 лв., поради което дължимите такси за прехвърляне на собствеността следва да бъдат определени върху цената на имота, посочена в Предварителния договор. Съгласно т. 8 от Тарифа за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност следващата се такса е 160, 50 лв., дължими в полза на РС Първомай, а данъкът по чл.47, ал.2 от Закона за местните данъци и такси за Община Първомай е 2, 5 %, или 250 лева, дължима по сметката на Община Първомай. За цялата сума следва да се впише възбрана върху имота.

Мотивиран от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН Предварителен договор за покупко-продажба на недвижимим имот, сключен на 03.05.2013 г. в гр. П., по силата на който С.Д.Т.,***, П. обл., ул. „***” № 13, е ПРОДАЛ на Р.П.Г., ЕГН **********, със съдебен адрес: гр. Х., ул. „***” № 2, офис 1, следния свой недвижим имот: урегулиран поземлен имот с № ІІ-1004 в квартал 80, с площ от 960 кв. м., с приложена улична регулация, при граници на УПИ: улица, УПИ № І-1001, УПИ № VІІІ-1002, УПИ № ІХ-1003 и УПИ № ІІІ-1005 по Регулационния план на с. Г., Община П., П. обл., одобрен със Заповед № 772/1974 г., ведно с построените в имота масивна жилищна сграда със застроена площ от 67 кв. м., кухня със застроена площ от 22 кв. м., второстепенна постройка с площ от 29 кв. м. и гараж със застроена площ от 21 кв. м., за сумата от 10 000 лева, изплатена при подписването на договора.

ОСЪЖДА С.Д.Т., с посочените ЕГН и адрес, ДА ЗАПЛАТИ НА Р.П.Г., с посочените ЕГН и съдебен адрес, направените разноски за производството по делото В РАЗМЕР НА 420 лв.

ОСЪЖДА Р.П.Г., с посочените ЕГН и съдебен адрес, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Районен съд - гр. Първомай ПО СМЕТКА НА ВСС: допълнителна ДТ за производството по делото В РАЗМЕР НА 30 лв. И нотариална такса по прехвърляне на имота В РАЗМЕР НА 160, 50 лв., А ПО СМЕТКА НА Община Първомай - данък В РАЗМЕР НА 250 лв.

НАРЕЖДА да се впише ВЪЗБРАНА върху урегулиран поземлен имот с № ІІ-1004 в квартал 80, с площ от 960 кв. м., с приложена улична регулация, при граници на УПИ: улица, УПИ № І-1001, УПИ № VІІІ-1002, УПИ № ІХ-1003 и УПИ № ІІІ-1005 по Регулационния план на с. Г., Община П., П. обл., одобрен със Заповед № 772/1974 г., ведно с построените в имота масивна жилищна сграда със застроена площ от 67 кв. м., кухня със застроена площ от 22 кв. м., второстепенна постройка с площ от 29 кв. м. и гараж със застроена площ от 21 кв. м., ЗА СУМАТА ОТ 440, 50 лв., представляващи разноски по прехвърлянето на имота.

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

            ДА СЕ ИЗПРАТИ на страните препис от решението, ЗАЕДНО С указания по чл.240 от ГПК ЗА ОТВЕТНИКА.

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

 

ПП / НК