Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е  

  33

                                                    гр. Първомай, 20.03.2014 г                                   

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

  

РАЙОНЕН СЪД - ПЪРВОМАЙ, втори състав,

 

в открито заседание на дванадесети март две хиляди и четиринадесета година

 

в състав:

 

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЕЛ ПАВЛОВ

 

при секретаря: Мария Запрянова,

 

като разгледа докладваното от съдия ПАВЕЛ ПАВЛОВ

 

гр. дело № 488 по описа за 2013 г.,

 

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Обективно съединени искове с правно основание чл.79, ал.1 от ЗЗД във връзка с чл.232, ал.2 и чл.233, ал.1 от ЗЗД.

Ищцата Н.К.А. *** моли съдът да постанови решение при условията на признание на иска, с което да осъди ответника да освободи и върне отдадения му под наем от ищцата недвижим имот – апартамент № 25, с административен адрес: гр. П., ул. “” № ***, вх.***, етаж ***, със застроена площ от 54, 15 кв. м., състоящ се от две стаи и готварна, ведно с прилежащото му мазе № 11 с площ от 11, 85 кв. м., построен в УПИ І-жил. строителство в кв.112А по Плана на гр. Първомай, предназначен за жилищно строителство, при граници и съседи на апартамента: от изток – апартамент № 24 на А. Д. К., от запад – апартамент № 26 на Г. И. М., от север – стълбище, от юг – външни стени, отгоре – апартамент № 36 на А. А. И., и отдолу – апартамент № 14 на ЗСС, граници на мазето: мазе № 10 на А. Д. К., мазе № 16 на Г. С. П., коридор, отгоре – магазин № 4 на ЗСС, и граници на УПИ: от три страни – улици, УПИ ІІ-1737, улици и УПИ ІІІ-печатни и полиграфични дейности, както и да й заплати дължимите по сключения между страните на 12.09.2012 г. в гр. Първомай Договор за наем на недвижим имот наемни цени за ползването на имота за периода от 16.09.2013 г. до 02.12.2013 г. в размер общо на 250 лв., заедно със законната лихва върху тази сума от датата на постановяване на съдебното решение до окончателното й изплащане, по изложените в исковата молба съображения. Претендира разноски.

  Ответникът М.Д. *** признава ОСИ и моли съдът да ги уважи изцяло.

След като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, и с оглед наведените от страните доводи, съдът намира за установено следното:

С оглед направеното от ответника признание на ОСИ в съдебното заседание по делото на 12.03.2014 г., и на основание чл.237, ал.2 от ГПК, съдът намира, че исковете се явяват доказани по основание и по размер и следва да се уважат изцяло, заедно със законната лихва върху неплатените наемни цени за процесния имот от (съобразно желанието на ищцата, посочено в исковата молба) от датата на постановяване на настоящето съдебно решение – 20.03.2014 г.

С оглед на изхода от спора, независимо от направеното от ответника признание на ОСИ, ответникът следва да заплати на ищцата направените разноски за производството по делото в размер общо на 300 лв. - платени ДТ и адвокатско възнаграждение – тъй като, макар и да е признал иска, ответникът с поведението си е станал повод за завеждане на настоящето дело.

Мотивиран от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСЪЖДА М.Д. А., ЕГН **********,***, ДА ОСВОБОДИ И ВЪРНЕ НА Н.К.А., ЕГН **********, със съдебен адрес: гр. П., ул. “***” № 1, адв. С.М., ОТДАДЕНИЯ МУ ПОД НАЕМ ОТ ИЩЦАТА недвижим имот - апартамент № 25, с административен адрес: гр. П., ул. “***” № ***, вх.***, етаж ***, със застроена площ от 54, 15 кв. м., състоящ се от две стаи и готварна, ведно с прилежащото му мазе № 11 с площ от 11, 85 кв. м., построен в УПИ І-жил. строителство в кв.112А по Плана на гр. Първомай, предназначен за жилищно строителство, при граници и съседи на апартамента: от изток – апартамент № 24 на А. Д. К., от запад – апартамент № 26 на Г. И. М., от север – стълбище, от юг – външни стени, отгоре – апартамент № 36 на А. А. И. и отдолу – апартамент № 14 на ЗСС, граници на мазето: мазе № 10 на А. Д. К., мазе № 16 на Г. С. П., коридор, отгоре – магазин № 4 на ЗСС, и граници на УПИ: от три страни – улици, УПИ ІІ-1737, улици и УПИ ІІІ-печатни и полиграфични дейности; И ДА ЗАПЛАТИ НА ИЩЦАТА СУМАТА 250 лв., представляваща дължимите по сключен между страните на 12.09.2012 г. в гр. Първомай Договор за наем на недвижим имот наемни цени за ползването на имота за периода от 16.09.2013 г. до 02.12.2013 г., ЗАЕДНО СЪС законната лихва върху главницата, начиная от 20.03.2014 г., до окончателното й изплащане, КАКТО И направените разноски за производството по делото В РАЗМЕР НА 300 лв.

             Решението може да се обжалва с въззивна жалба пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

 

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

 

ПП/НК