Р   Е   Ш   Е   Н    И   Е

 

Номер   51                            Година 2014              Град  ПЪРВОМАЙ

 

   В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд Първомай                                 ІІ граждански състав

На 07.05                                      Година 2014

В публично заседание на 09.04.2014 г. в следния състав:

Председател: ПАВЕЛ ПАВЛОВ

Секретар: Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията

гражданско дело номер 485 по описа за 2013 година,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

            Обективно съединени искове с правно основание член 109 от ЗС и чл.45 от ЗЗД.

         Ищците М.Д.Г. и Д.Д.Г.,***, молят съда да постанови решение, с което да осъди ответника да преустанови дейността си по обработка на тютюн без разрешение, както и останалите си действия, с които пречи на ищците спокойно да упражняват правото си на собственост върху собствения им недвижим имот, находящ се в гр. П., П. обл., ул. “***” № 9, както и да им заплати обезщетение за причинените им неимуществени вреди, изразяващи се в болки и страдания следствие дима и шума, причинявани от ответника, в размер на 1 800 лв. за ищцата М.Д.Г. и 1 200 лв. за ищеца Д.Д.Г.,  по изложените в исковата молба и в писмена защита съображения съображения. Претендират разноски.

Ответникът С.Я.Т. *** оспорва ОСИ и моли съдът да ги отхвърли като неоснователни и недоказани, по изложените в писмен отговор на исковата молба и в писмена защита съображения. Претендира разноски.

Съдът, след преценка на събраните доказателства по делото поотделно и в тяхната съвкупност, и с оглед наведените от страните доводи, намира за установено следното:

Не се спори между страните, а и от представените в тази насока писмени доказателства (л.5 и л.6 от делото) се установява, че ищците са собственици на 1/2 ид. част от дворно място и построената в него къща, находящи се на ул. “***” № 9 в гр. П., а ответникът, заедно със съпругата си – на съседния имот, находящ се в гр. П., П. обл., ул. “***” № 7.

Както се установява от събраните по делото писмени доказателства (л.7 – л.104 от делото) и показанията на разпитаните по делото свидетели М. К. и Р. З. (внучка на ответника – като с оглед разпоредбата на чл.172 от ГПК съдът кредитира показанията й като основани на непосредствени впечатления и подкрепени от останалите събрани по делото доказателства), действително в имота си ответникът извършва дървообработвателна дейност, но от посочените писмени доказателства (включително и съставени от компетентни органи във връзка с подавани от ищците жалби, сигнали и прочие), не се установява ответникът да е извършвал каквито и да е неразрешени дейности, свързани с преработка на тютюн (поради което и съдът намира, че не следва да се кредитират показанията на свидетелката К. в тази насока), нито – дори да се приеме, че действително ответникът е преработвал и изгарял тютюн без разрешение, че с действията си ответникът пречи на ищците да упражняват спокойно правото си на собственост върху имота си и че именно действията на ответника са довели до поява и развитие на заболяванията у ищците, посочени в представените от тях писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че предявените от ищците ОСИ се явяват неоснователни и недоказани и като такива следва да се отхвърлят изцяло.

С оглед на изхода от спора двамата ищци следва солидарно да заплатят на ответника направените разноски за производството по делото в размер на 300 лв.- платено адв. възнаграждение.   

Мотивиран от горното, съдът

 

                                      Р Е Ш И :

ОТХВЪРЛЯ предявените от М.Д.Г., ЕГН ********** и Д.Д.Г., ЕГН **********, и двамата със съдебен адрес: гр. П., бул. “***” № 54 – лява секция, ет.4, ап.25, адв. Р.Д., против С.Я.Т.,***, П. обл., ул. “***” № 7, обективно съединени искове с правно основание чл.109 от ЗС и чл.45 от ЗЗД – за осъждане на  ответника да преустанови дейността си по обработка на тютюн без разрешение, както и останалите си действия, с които пречи на ищците спокойно да упражняват правото си на собственост върху собствения им недвижим имот, находящ се в гр. П., П. обл., ул. “***” № 9, както и да заплати на ищците обезщетение за причинените им неимуществени вреди, изразяващи се в болки и страдания следствие дима и шума, причинявани от ответника, в размер на 1 800 лв. за ищцата М.Д.Г. и 1 200 лв. за ищеца Д.Д.Г., като НЕОСНОВАТЕЛНИ и НЕДОКАЗАНИ.

ОСЪЖДА М.Д.Г. и Д.Д.Г., и двамата с посочените ЕГН и съдебен адрес, СОЛИДАРНО ДА ЗАПЛАТЯТ НА С.Я.Т., с посочените ЕГН и адрес, направените разноски за производството по делото В РАЗМЕР НА 300 лв. 

Решението може да се обжалва с въззивна жалба пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: /П/

ПП/НК