Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е  

                                                              48

 

                                                      гр. Първомай, 24.04.2014 година                                   

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД - ПЪРВОМАЙ, втори състав,

в открито заседание на втори април две хиляди и четиринадесета  година в състав:

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЕЛ ПАВЛОВ

при секретаря:  Мария Запрянова,

като разгледа докладваното от съдия ПАВЕЛ ПАВЛОВ

гр. дело № 416 по описа за 2013 г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Иск с правно основание чл.19, ал.3 от ЗЗД.

Ищецът Д.Р.Д. *** моли съдът да постанови неприсъствано решение при условията на чл.238 и следващите от ГПК, с което да обяви за окончателен сключеният между страните на 10.05.2010 г. в гр. П. Предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, по изложените в исковата молба съображения.

Ответниците Ж.С.Д., Д.С.Д., Д.Д.К.,***, и Г.С.Д. ***, не са представили писмен отговор на исковата молба в срока по чл.131 от ГПК, не са взели становище по иска, не са направил доказателствени искания, не се е явили и не са изпратили процесуален представител на съдебното заседание по делото на 02.04.2014 г. и не са направили искане делото да се гледа в тяхно отсъствие.

След като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, и с оглед наведените от ищцата доводи, съдът намира за установено следното:

Както се установява от събраните по делото писмени доказателства (л.4 от делото), действително на 10.05.2010 г. в гр. П. страните са сключили Предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, с който ответниците, в качеството му на продавачи, са се задължили да сключат с ищеца, в качеството му на купувач, окончателен договор за прехвърляне на собствеността и оформяне по нотариален ред на покупко-продажбата на следният недвижим имот, собственост на ответниците: нива с площ от 4 дка., четвърта категория, находяща се в местността “Дикме алан”, имот № 17484039153 по Плана за земеразделяне на с. Г., Община П., Област П., при граници и съседи: имот № 039152 – нива на Д. Т. С., имот № 039054 – полски път на ОПФ, имот № 039154 – нива на Н. Т. Г., и имот № 039072 – нива на Т. И. Б., която нива е наследствена на продавачите от Д. Т. И., ЕГН   **********, б. ж. на с. Г., починала на 07.08.2008 г., при настъпването на обстоятелствата и при условията, договорени между страните по договора, за сумата от 700 лева, която сума, видно от представената разписка (л.42 от делото) ищецът е заплатил на ответниците на 10.05.2010 г., при подписването на Предварителния договор, като страните са се уговорили и прехвърлянето на собствеността върху имота чрез Нотариален акт да бъде извършено в едномесечен срок от датата на сключване на Предварителния договор, най-късно – до 31.12.2010 г.

Както вече бе посочено, ответниците не са представили писмен отговор на исковата молба в срока по чл.131 от ГПК, не са взели становище по ОСИ, не са направили доказателствени искания, не са се явили и не са изпратили процесуални представители в съдебното заседание по делото на 02.04.2014 г. и не са направили искане делото да се гледа в тяхно отсъствие – за последиците от което те са били уведомени с връчването на преписите от исковата молба и приложенията към нея писмени доказателства, заедно с указанията по чл.131 от ГПК.

От събраните по делото писмени доказателства се установява, че искът е вероятно основателен, доколкото не се установява до момента на приключване на устните състезания по делото да е бил изготвелен Нотариален акт за прехвърлянето на недвижимия имот, предмет на Предварителния договор.

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че са налице предпоставките на чл.238 от ГПК и следващите за постановяване на неприсъствено решение, поради което – и предвид направеното от процесуалния представител на ищеца адв. С.М. искане в съдебното заседание на 02.04.2014 г., с оглед разпоредбата на чл.239, ал.2 от ГПК, ще следва да се постанови неприсъствено решение, с което изцяло да се уважи иска.

Ищецът не претендира заплащане на разноски, поради което, независимо от изхода на спора, разноски в полза на ищеца не следва да се присъждат.

С оглед разпоредбата на чл.364, ал.1 от ГПК ищцата следва да заплати следващите се разноски по прехвърлянето на имота и следва да разпореди да се впише възбрана върху имота за тези разноски. Следващите се такси за прехърляне на имота съгласно чл. 69, ал.3 от ЗННД се определят върху по-голямата сума измежду пазарната стойност на имота и удостоверявания материален интерес. Уговорената продажна цена е 700 лв., а данъчната оценка на имота, видно от представеното удостоверение (л.13 от делото) – 650, 20 лв., поради което дължимите такси за прехвърляне на собствеността следва да бъдат определени върху цената на имота, посочена в Предварителния договор. Съгласно т. 8 от Тарифа за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност следващата се такса е 39 лв., дължими в полза на РС Първомай, а данъкът по чл.47, ал.2 от Закона за местните данъци и такси за Община Първомай е 2, 5 %, или 17, 50 лева, дължими по сметката на Община Първомай. За цялата сума следва да се впише възбрана върху имота.

Мотивиран от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН Предварителен договор за покупко-продажба на недвижимим имот, сключен на 10.05.2010 г. в гр. П., по силата на който Ж.С.Д., ЕГН ********** Д.С.Д., ЕГН **********, Д.Д.К., ЕГН **********, и тримата от с. Г., П. обл., ул. “***” № 5, и Г.С.Д.,***, П.обл., ул. “***” № 12, са се задължили да сключат с Д.Р.Д., ЕГН **********, със съдебен адрес: гр. П., П. обл., ул. “***” № ***, адв. С.М., окончателен договор за прехвърляне на собствеността и оформяне по нотариален ред на покупко-продажбата на следният недвижим имот, собственост на ответниците: нива с площ от 4 дка., четвърта категория, находяща се в местността “Дикме алан”, имот № 17484039153 по Плана за земеразделяне на с. Г., Община П., Област П., при граници и съседи: имот № 039152 – нива на Д. Т. С., имот № 039054 – полски път на ОПФ, имот № 039154 – нива на Н. Т. Г., и имот № 039072 – нива на Т. И. Б., която нива е наследствена на продавачите от Д. Т. И., ЕГН   **********, б. ж. на с. Г., починала на 07.08.2008 г., при настъпването на обстоятелствата и при условията, договорени между страните по договора, за сумата от 700 лева, която сума ищецът е заплатил на ответниците на 10.05.2010 г., при подписването на Предварителния договор.

ОСЪЖДА Д.Р.Д., с посочените ЕГН и съдебен адрес, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Районен съд - гр. Първомай ПО СМЕТКА НА ВСС нотариална такса по прехвърляне на имота В РАЗМЕР НА 39 лв., А ПО СМЕТКА НА Община Първомай - данък В РАЗМЕР НА 17, 50 лв.

НАРЕЖДА да се впише ВЪЗБРАНА върху нива с площ от 4 дка., четвърта категория, находяща се в местността “Дикме алан”, имот № 17484039153 по Плана за земеразделяне на с. Г., Община П., Област П., при граници и съседи: имот № 039152 – нива на Д. Т. С., имот № 039054 – полски път на ОПФ, имот № 039154 – нива на Н. Т. Г., и имот № 039072 – нива на Т. И. Б., ЗА СУМАТА ОТ 56, 50 лв., представляващи разноски по прехвърлянето на имота.

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

            ДА СЕ ИЗПРАТИ на страните препис от решението, ЗАЕДНО С указания по чл.240 от ГПК ЗА ОТВЕТНИЦИТЕ.

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

 

ПП / НК