Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е  

 

44,

 

гр. Първомай, 17.04.2014

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

  

РАЙОНЕН СЪД - ПЪРВОМАЙ, втори състав,

 

в открито заседание на деветнадесети март две хиляди и четиринадесета  година

 

в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЕЛ ПАВЛОВ

 

при секретаря Мария Запрянова,

 

като разгледа докладваното от съдия ПАВЕЛ ПАВЛОВ

 

гр. дело № 317 по описа за 2013 г.,

 

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Иск за делба на недвижим имот във фазата по извършването.

Ищците Х.М.Х. и М.Н.Х.,***, молят съда да постанови решение, като бъде поставен процесния имот в общ дял на двамата ищци, като на ищците се заплати полагащата се парична равностойност на дяловете им.  Претендират разноски.

Ответникът Д.Т.Х. *** предоставя на съда преценката за извършване на делбата.

Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, и с оглед на наведените от страните доводи, намира за установено следното:

С влязло в сила съдебно Решение № 4/07.01.2014 г., постановено по настоящето дело, е било допуснато извършването на съдебна делба между страните по делото по отношение на следния недвижим имот: апартамент № 7, със застроена площ от 95 кв. м., състоящ се от две стаи, хол и кухня, находящ се в гр. Първомай, Пловдивска обл., на трети етаж от триетажна масивна стоманобетонна жилищна сграда с имотен номер ***, построена въз основа на отстъпено право на строеж в урегулиран поземлен имот № ***- жилищно строителство, в квартал *** по Плана на гр. *** от 1994 г., предназначен за жилищно строителство, с приложена улична и дворищна регулация, ведно с избено помещение № 4, със застроена площ от 20 кв. м., както и 10, 80 % ид. части от общите части на сградата и съответните идеални части от правото на строеж, при граници и съседи: на апартамента – външен зид, Ж.Й.Ш. и стълбище, на избеното помещение – А.Н.А., Г. и С.С. и коридор, и на урегулирания поземлен имот – улици, УПИ № ***, УПИ № *** – търговия и услуги по Плана на същото населено място, ПРИ КВОТИ: 4/6 ид. части за Х.М.Х.; 1/6 ид. част в режим на СИО общо за Х.М.Х. и М.Н.Х., И 1/6 ид. част за Д.Т.Х..

В първото по делото съдебно заседание след влизане в сила на решението за допускане на делбата – на 19.03.2014 г. ищците са заявили претенция по чл.349, ал.2 от ГПК за възлагане в техен общ дял на процесния имот, която претенция е била приета за разглеждане от съда в това съдебно заседание.

Както се установява от приетото по делото и неоспорено от страните заключение от 10.03.2014 г. на вещото лице по СТЕ М.Я. ***, процесният имот е неподеляем. Не се спори между страните, че към момента на откриване на наследството на общата на страните наследодателка Н.М.Х. – 27.05.2006 г. двамата ищци са живели в процесния имот, както и че двамата ищци не притежават друго жилище.

При така установената фактическа обстановка, съдът намира, че доколкото претенцията по чл.349, ал.2 от ГПК на двамата ищци е заявена в срок, липсва такава претенция от останалите съделители, ищците не притежават друго жилище и са живели в имота преди смърта на общата на страните наследодателка, тя се явява основателна и следва да се уважи, като се постави процесния имот в общ дял на двамата ищци, а дела на ответника да се уравни в пари.

От посоченото заключение на в. л. по СТЕ М.Я. се установява, че актуалната пазарна цена на процесния имот е 41 700 лв., а оттук – паричната равностойност на дела на ответника е 6 950 лв.

Съгласно разпоредбата на чл.349, ал.2 от ГПК, тъй като няма други имоти, допуснати до делба, делът на ответника следва да бъде уравнен в пари, като следва да бъдат осъдени двамата ищци солидарно да заплатят на ответника паричната равностойност на дяла му, посочена по-горе, в шест месечен срок от влизане на решението в сила, заедно със законната лихва, считано от датата на влизане на решението в сила, като при неизпълнение на задължението за заплащане на стойността на дела на ответника, решението ще бъде обезсилено по право и имотът ще бъде изнесен на публична продан, съгласно чл.349, ал.6 от ГПК. 

Съделителите следва да заплатят в полза на съда по сметка на ВСС дължимата държавна такса върху стойността на дяловете си на основание чл.8 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс, а именно - по 4% върху стойността на всеки дял, като двамата ищци следва солидарно да заплатят 1 390 лв., а ответника - 278 лв.

С оглед на изхода от спора ответникът следва да заплати на ищците направените разноски за производството по делото в размер общо на 335 лв. – платени ДТ за образуване на делото, адв. възнаграждение и заплатения от двамата ищци депозит за СТЕ.

Следва да бъде указано на страните, че съгласно чл.349, ал.3 от ГПК заинтересованите страни могат да впишат законна ипотека върху имота за вземанията си за уравняване на дяловете.

Мотивиран от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПОСТАВЯ В ОБЩ ДЯЛ на основание чл.349, ал.2 от ГПК НА Х.М.Х., ЕГН **********, М.Н.Х., ЕГН **********, и двамата със съдебен адрес: гр. ***, ул. “***, адв. А.Ч., апартамент № ***, със застроена площ от 95 кв. м., състоящ се от две стаи, хол и кухня, находящ се в гр. ***, ***., на трети етаж от триетажна масивна стоманобетонна жилищна сграда с имотен номер ***, построена въз основа на отстъпено право на строеж в урегулиран поземлен имот № ***- жилищно строителство, в квартал *** по Плана на гр. ***, от 1994 г., предназначен за жилищно строителство, с приложена улична и дворищна регулация, ведно с избено помещение № ***, със застроена площ от 20 кв. м., както и 10, 80 % ид. части от общите части на сградата и съответните идеални части от правото на строеж, при граници и съседи: на апартамента – външен зид, Ж.Й.Ш. и стълбище, на избеното помещение – А.Н.А., Г. и С. С. и коридор, и на урегулирания поземлен имот – улици, УПИ № ***, УПИ № ***-  търговия и услуги по Плана на същото населено място.

ОСЪЖДА Х.М.Х. и М.Н.Х., и двамата с посочените ЕГН и съдебен адрес, СОЛИДАРНО ДА ЗАПЛАТЯТ НА Д.Т.Х.,***, с адрес за призоваване: гр. ***, ***, сумата 6 950 лв. за уравнение на дела му, заедно със законната лихва върху тази сума, начиная от влизане в сила на настоящето съдебно решение, до окончателното й изплащане, А В ПОЛЗА НА Районен съд – гр. Първомай по сметка на ВСС – държавна такса в размер на 1 390 лв.

ОСЪЖДА Д.Т.Х., с посочените ЕГН и адрес за призоваване, ДА ЗАПЛАТИ НА Х.М.Х. и М.Н.Х., и двамата с посочените ЕГН и съдебен адрес, направените разноски за производството по делото В РАЗМЕР НА 278 лв., А В ПОЛЗА НА Районен съд – гр. Първомай по сметка на ВСС държавна такса в размер на 278 лв.

УКАЗВА НА Х.М.Х. и М.Н.Х., и двамата с посочените ЕГН и съдебен адрес, ЧЕ АКО НЕ ЗАПЛАТЯТ на Д.Т.Х., с посочените ЕГН и адрес за призоваване, паричната равностойност на дела му  в шест месечен срок от влизане на решението в сила, РЕШЕНИЕТО ЩЕ БЪДЕ ОБЕЗСИЛЕНО по право и имотът ще бъде изнесен на публична продан, съгласно чл.349, ал.6 от ГПК.

УКАЗВА НА СТРАНИТЕ, че съгласно чл.349, ал.3 от ГПК заинтересованите страни могат да впишат законна ипотека върху имота за вземанията си за уравняване на дяловете.

Решението може да се обжалва с въззивна жалба пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

 

ПП / НК