Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е  

 45

 

                                                     гр. Първомай, 22.04.2014 г                                   

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

  

РАЙОНЕН СЪД - ПЪРВОМАЙ, втори състав,

 

в открито заседание на двадесет и шести март две хиляди и четиринадесета  година,

в състав:

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЕЛ ПАВЛОВ

при секретаря:  Мария  Запрянова,

като разгледа докладваното от съдия ПАВЕЛ ПАВЛОВ

гр. дело № 309 по описа за 2013 г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Иск с правно основание чл.26, ал.2 от ЗЗД.

Ищецът В.З.И. *** моли съда да постанови решение, с което да прогласи нищожността на сключения между ответниците на 19.12.2011 г. в гр. К. Договор за доброволна делба на недвижими имоти с нотариална заверка на подписите на страните, вписан в Служба по вписванията при Районен съд – гр. П. под дв. вх. № *** Акт № *** том *** от 22.12.2011 г., като сключен в нарушение на закона – чл.75, ал.2 от ЗН – поради неучастие на всички наследници в делбата, по изложените в исковата молба съображения. Претендира разноски.

Ответникът Н.Д. ***, чрез особения си представител адв. Т.И., признава иска и моли съдът да го уважи.

Ответниците М.С.З. ***, З.А.Н. и Г.К.И.,***, не са представили отговор на исковата молба и не вземат становище по иска.

Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, и с оглед наведените доводи от страните, намира за установено следното:

Не се спори между страните, а и от представените в тази насока писмени доказателства се установява, че ищецът и ответниците са наследници по закон на И. З. К., б. ж. на с. Д., П. обл., роден през 1887 г. и починал на 26.03.1952 г.

С посочения Договор за доброволна делба, сключен между ответницата М.С.З. – лично и като пълномощник на останалите ответници, те са поделили доброволно останалите им в наследство от общия на страните по делото наследодател И. К. недвижими имоти – земеделски земи, находящи се в землището на с. Д. С процесния договор обаче земите са били разпределени само между четиримата ответници, а както се установява от събраните по делото писмени доказателства (и особено удостоверението за наследници на И. З. К. л.4 и л.5 от делото), а от представения протокол от с. з. от 12.03.2013 г. по НОХД 0 216/2013 г. по описа на РС – Казанлък – ІІ н. състав (л.8 и л.9 от настоящето дело), се установява, че при сключването на Договора за доброволна делба ответницата М.З. е представила пред нотариуса преправено Удостоверение за наследници на И. К.

При така установената фактическа обстановка, доколкото не се спори между страните, а и от представените в тази насока писмени доказателства (включително и самия Договор за доброволна делба), се установява, че имотите - предмет на Договора са били поделени само между ответниците и в делбата не са участвали останалите наследници на общия на страните наследодател И. К., съдът намира, че действително Договорът се явява нищожен като сключен в нарушение на закона – чл.75, ал.2 от ЗН, а оттук – че искът се явява доказан по основание и като такъв следва да бъде уважен, като се прогласи нищожността на процесния Договор.  

С оглед на изхода от спора ответниците следва солидарно да заплатят на ищеца направените разноски за производството  по делото в размер общо на 260 лв. – платени ДТ, адвокатско възнаграждение и депозит за възнаграждение на особения представител на ответника Н.И..

Мотивиран от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПРОГЛАСЯВА НИЩОЖНОСТТА НА сключения между М.С.З.,***, С. обл., ул. “***” № ***, лично и в качеството й на пълномощник на Н. Д. И., ЕГН **********, с последен известен постоянен адрес: гр. П., П. обл., ул. “***” № ***, представляван от особения представител адв. Т.С.И.,***, П. обл., ул. “***” № ***, ет.***, З.А.Н.,***, П. обл., ул. “***” № ***, и Г.К.И.,***, П. обл., ул. “***” № ***, на 19.12.2011 г. в гр. К. Договор за доброволна делба на недвижими имоти с нотариална заверка на подписите на страните, вписан в Служба по вписванията при Районен съд – гр. П. под дв. вх. № *** Акт № *** том *** от 22.12.2011 г., КАТО сключен в нарушение на закона – чл.75, ал.2 от ЗН, а именно – неучастие в делбата на всички наследници на И. З. К., б. ж. на с. Д., П. обл., роден през 1887 г. и починал на 26.03.1952 г.

ОСЪЖДА М.С.З., с посочените ЕГН и адрес, Н. Д. И., с посочените ЕГН, последен известен постоянен адрес, особен представител и служебен адрес, З.А.Н. и Г.К.И., и двете с посочените ЕГН адреси, ДА ЗАПЛАТЯТ СОЛИДАРНО НА В.З.И., ЕГН **********, със съдебен адрес: гр. П., П. обл., ул. “***” № 1, адв. С. М., направените разноски за  производството по делото В РАЗМЕР НА 260 лева.

             Решението може да се обжалва с въззивна жалба пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

 

ПП/НК