Р Е Ш Е Н И Е

 14

 

гр.Първомай, 23.01.2014 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд Първомай,             ІІ съдебен състав,

в открито съдебно заседание, проведено на девети декември две хиляди и тринадесета година,

в състав:

Председател: ПАВЕЛ ПАВЛОВ

при секретаря: ТАНЯ  ПЕТРОВА

 

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 151 по описа на съда за 20013 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

Иск с правно основание чл.34 от ЗС - за делба във фаза по допускането й.

Ищците Д.И.А., И.Д.П., К.Д.А., и А.Г.Б., действащ като непълнолетен към момента на подаване на исковата молба лично и със съгласието на своята майка и законен представител Н.Н. Г., всички от гр. С., твърдят, че заедно с ответницата на основание наследяване са съсобственици на следните недвижими имоти: ДВОРНО МЯСТО, цялото застроено и незастроено с площ от 522 (петстотин двадесет и два) кв. м., ведно с построените на него полумасивна жилищна сграда със застроена площ от 70 (седемдесет) кв.м., паянтова жилищна сграда със застроена площ от 60 (шестдесет) кв. м., и масивен гараж със застроена площ от 25 (двадесет и пет) кв. м., находящо се в гр. П., П. област, съставляващо УПИ VІІ (седми римско) – 280 (двеста и осемдесет арабско) в кв. 10”а” (десети „а”) по регулационния план на град П., П. област, утвърден със Заповед №РД-15-666/1994 година, при граници: от две страни улици, УПИ VІІІ-278 и УПИ VІ-279, който имот е предназначен за жилищно строителство и за който дворищната регулация е приложена, а уличната регулация не е приложена, И ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с начин на трайно ползване Пасище, мера с площ от 7, 583 дка (седем декара петстотин осемдесет и три кв. м.), девета категория, находящ се в землището на гр. П., с ЕКАТТЕ 59080 (пет девет нула осем нула), в местността „ПАНТЕЛЕЙ ЛИПАКА”, съставляваща имот № 408018 (четири нула осем нула едно осем) по картата на землището, при граници и съседи: имот № 408019 - пасище, мера на Д. Х. А., имот №408016 - пасище, мера на Т. Н. И. и др., имот № 408017 - пасище, мера на И.Д. Р. и др., имот № 801813 - пасище, мера на Община Първомай, имот № 801953 залесена територия на ДАГ-ДГС-Първомай-ДГФ и кад. № 408027 - полски път на Община Първомай и тъй като с ответницата не могат да постигнат съгласие за доброволна подялба на имотите, моли съдът да постанови съдебно решение, с което да бъде допусната делба на посочените недвижими имоти, при квоти: ЗА ДВОРНОТО МЯСТО - 2/12  идеални части за Д.И.А., по 4/12 идеални части за И.Д.П. и за К.Д.А., и по 1/12 идеална част за А.Г.Б. и за П.З.С., А ЗА ПОЗЕМЛЕНИЯ ИМОТ – по 2/12 идеални части за Д.И.А., И.Д.П. и К.Д.А., и по 3/12 идеални части за А.Г.Б. и П.З.С. по изложените в исковата молба съображения. Претендират разноски.

Ответницата П.З.С., чрез особения си представител адв. И.Д. моли съдът да допусне делбата, но при определяне на квотите на страните да бъде взето предвид съставеното в полза на ответницата от А. П. А. саморъчно завещание от 20.09.2006 г., по изложените в отговора на исковата молба съображения.

Съдът, след като обсъди събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, и с оглед наведените от страните доводи, намира за установено следното:

Не се спори между страните, а и от представените в тази насока писмени доказателства се установява, че Д.И.А., И.Д.П. и К.Д.А. са законни наследници /първата - преживяла съпруга, а останалите двама – низходящи (деца)/ на Д. П. А., ЕГН **********, б. ж. на гр. С., починал на 18.01.2006 год., а И.Д.П. и К.Д.А. са и единствените законни наследници (племенници) на А. П. А., ЕГН **********, б. ж. на гр. П., П. област, починал на 03.02.2007 год. като неженен, който е еднокръвен брат на техния наследодател Д. П. А., а ищецът А.Б. и ответницата П.С. са наследници по закон (съответно – син и сестра), на Г. С.Б., ЕГН **********, б. ж. на гр. П., П област, починал на 13.06.2011 година, а този наследодател и ответницата са наследници по закон – деца на М. Г. Р., ЕГН **********, б. ж. на гр. П., П. област, починала като разведена на 05.09.2002 год., а тя от своя страна е наследник по закон – дъщеря, на К. П. Ш., б. ж. на гр. С., починала на 10.11.1999 година, а последната е едноутробна сестра на общия наследодател  Д. П. А.

Както се установява от събраните по делото писмени доказателства, горепосоченото дворно място е било лична собственост (на основание наследство) на наследодателя на наследодателите на страните Д. П. А. и А. П. А. – баща им П. А. Д., б. ж. на гр. П., починал през 1948 година, които след неговата смърт, наред със втората му съпруга К. И.Д., починала на 17.03.1975 година са го придобиват на основание наследство, при равни права и за тримата, или по 1/3 идеални части. След междувременно настъпилата през 1975 година смърт на К. И.Д., нейната част (1/3) се наследява поравно от децата й К. П. Ш. (родена от друг неин брак) и Д. П. А Или, към момента на нейната смърт - 1975 година, имота  принадлежи на Д. П. А., притежаващ половината, А. П. А., притежаващ 1/3 идеални части от имота и К. П. Ш., притежаваща 1/6 идеални части от имота. Впоследствие К. П. Ш. и А. П. А. са се снабдили с Нотариален акт за право на собственост върху недвижим имот, издаден въз основа на обстоятелствена проверка №38, т. ІІ, дело №694/1994 год. по описа на РС Първомай  и са признати за собственици на дволното място, предмет на делбата.  Тъй като, с така издадения нотариален акт за К. П. Ш. и А. П. А. са били признати права, каквито същите не притежават, респ. се накърняват права и интереси от правната сфера на Д. П. А., последният е предявил иск за собственост и с Решение №37/10.10.2003 год., постановено по гр.д.№190/1999 година(влязло в законна сила на 10.11.2003 год.) е признато за установено, по отношение на А. П. А., Г. С.Б. и П.З. Р. (двамата, конституирани като страни предвид междувременно настъпилата в течение на производството смърт на  К. П. Ш. и нейната дъщеря М. Г. Р.), че Д. П. А. е собственик на 1/2 ид. част от имота, като този нотариален акт е обезсилен. След смъртта на наследодателя на ищците Д.И.А., И.Д.П. и К.Д.А. Д. П. А., те са били признати за собственици на притежаваната от наследодателя им 1/2 идеална част от имота, като  им е издаден Нотариален акт за констатиране право на собственост №131, том ІІІ, рег.№2819, дело №509 от 2010 година по описа на нотариус Н. К., вписана под №428 в регистъра на Нотариалната камара, с район на действие Районен съд Първомай, вписан под №128, том VІ, дело №1064/2010 година в Службата по вписванията при Районен съд гр. Първомай. След смъртта през 2007 година на А. П. А., който не е бил женен и няма деца, единствени негови наследници по закон се явяват низходящите на неговия еднокръвен брат Д. П. А., а именно ищците И.Д.П. и К.Д.А., които поравно наследяват неговата 1/3 ид. част от този имот. Притежаваната от К. П. Ш. 1/6 ид. част от този процесен имот е била наследена най-напред от дъщеря й М. Г. Р., а след нейната смърт пък поравно (т.е. по 1/12 идеална част) - между децата и Г. С.Б. и П.З.С., а след настъпилата смърт на Г. С.Б. неговата част (1/12 идеална част) е била наследена от сина му –ищецът А.Г.Б..

Както се установява от събраните по делото писмени доказателства, с Решение № 02ОБ/20.09.2007 година на ОСЗ гр. Първомай, вписано под №71, т.ІІ от 18.03.2011 год. в Службата по вписванията при Районен съд гр. Първомай, в качеството си на наследници на К. И.Д., страните по делото са съсобственици на втория процесен имот – земеделска земя (пасище, мера), като съобразно наследствените им права по закон квотите на страните по отношение на този имот са по 2/12 идеални части за ищците Д.И.А., И.Д.П. и К.Д.А., и по 3/12 идеални части за ищеца А.Г.Б. и ответницата П.З.С..

Същевременно, от особения представител на ответницата П.С. – адв. И.Д., като писмено доказателство по делото е било представено саморъчно завещание от 20.09.2006 г., изготвено от А. П. А., с което той завещава на ответницата П.З.С. неговия дял от “дворното място и къщата на ул. “***” № 2”. Макар и да намира посоченото саморъчно завещание за редовно от външна страна, а оттук – за неоснователно искането на ищците за признаването му за неистински документ, съдът намира, че същото не следва да бъде вземано под внимание при определяне на квотите на страните по отношение на първия от процесните имоти, доколкото от страна на ответницата не са ангажирани каквито и да е доказателства, от които да се установява, че имотът, предмет на завещанието, е идентичен с първия от процесните имоти, а не се касае за друг недвижим имот на нейния праводател.

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че искът се явява доказан по основание и следва да се уважи, като се допусне извършването на съдебна делба между страните по отношение на двата процесни имота, при посочените от ищците квоти.

Независимо от изхода от спора разноски на ищците към настоящия момент не следва да се присъждат, тъй като окончателния размер на разноските следва да бъде определен и присъден при постановяване на решението във фазата по извършване на делбата.

Следва на особения представител на ответницата да се издаде РКО за внесения от ищците депозит за възнаграждението му в размер на 400 лв.

Мотивиран от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ДОПУСКА ДА СЕ ИЗВЪРШИ СЪДЕБНА ДЕЛБА между Д.И.А., ЕГН **********, И.Д.П., ЕГН **********, К.Д.А., ЕГН **********, и А.Г.Б., ЕГН ********** (действащ като непълнолетен към момента на подаване на исковата молба лично и със съгласието на своята майка и законен представител Н.Н. Г., ЕГН **********), всички със съдебен адрес: гр. П., ул. „***” №1Б, адв. С.С., И П.З.С., ЕГН **********, с последен известен настоящ и постоянен адрес: гр. П., П. област, ул. „***” 4, представлявана от особения представител адв. И.С.Д., със  служебен адрес:***, ПО ОТНОШЕНИЕ НА СЛЕДНИТЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ:

ДВОРНО МЯСТО, цялото застроено и незастроено с площ от 522 (петстотин двадесет и два) кв. м., ведно с построените на него полумасивна жилищна сграда със застроена площ от 70 (седемдесет) кв.м., паянтова жилищна сграда със застроена площ от 60 (шестдесет) кв. м., и масивен гараж със застроена площ от 25 (двадесет и пет) кв. м., находящо се в гр. П., П. област, съставляващо УПИ VІІ (седми римско) – 280 (двеста и осемдесет арабско) в кв. 10”а” (десети „а”) по регулационния план на град П., П. област, утвърден със Заповед №РД-15-666/1994 година, при граници: от две страни улици, УПИ VІІІ-278 и УПИ VІ-279, който имот е предназначен за жилищно строителство и за който дворищната регулация е приложена, а уличната регулация не е приложена, ПРИ КВОТИ: 2/12  идеални части за Д.И.А., по 4/12 идеални части за И.Д.П. и за К.Д.А., и по 1/12 идеална част за А.Г.Б. и за П.З.С., И

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с начин на трайно ползване Пасище, мера с площ от 7, 583 дка (седем декара петстотин осемдесет и три кв. м.), девета категория, находящ се в землището на гр. П., с ЕКАТТЕ 59080 (пет девет нула осем нула), в местността „ПАНТЕЛЕЙ ЛИПАКА”, съставляваща имот № 408018 (четири нула осем нула едно осем) по картата на землището, при граници и съседи: имот № 408019 - пасище, мера на Д. Х. А., имот №408016 - пасище, мера на Т. Н. И. и др., имот № 408017 - пасище, мера на И.Д. Р. и др., имот № 801813 - пасище, мера на Община Първомай, имот № 801953 залесена територия на ДАГ-ДГС-Първомай-ДГФ и кад. № 408027 - полски път на Община Първомай, ПРИ КВОТИ: по 2/12 идеални части за Д.И.А., И.Д.П. и К.Д.А., и по 3/12 идеални части за А.Г.Б. и П.З.С..

Решението може да се обжалва с въззивна жалба пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

            ДА СЕ ИЗДАДЕ на особения представител на ответницата П.З.С. адвокат И.С.Д. РКО за внесения от ищците депозит за възнаграждението му В РАЗМЕР НА 400 лв.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п/

ПП / НК