Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

113

гр. Първомай, 05.12.2014 г

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ГР. ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на пети ноември две хиляди и четиринадесета година в състав:

                                                                                    

                           Председател: София Монева

 

при секретаря Петя Монева,

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 83 по описа за 2013 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производство по реда на чл. 349 ал. 6 от ГПК.

Съдът е сезиран със заявление вх. № 4211/19.09.2014 г., с което адв. С.К.С. при Пловдивска адвокатска колегия, със служебен адрес: гр. *** Б в качеството си на пълномощник на съделителите М.Р.Д., с ЕГН: **********, с посочен адрес: гр. *** и К.Р.И., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***, моли на основание чл. 349 ал. 6 от ГПК за прогласяване на настъпило по право обезсилване на влязло в сила Решение № 153/19.12.2013 г., постановено по настоящото дело за извършване на делбата, поради неплащане на определените с него суми за уравняване на дяловете им от имуществената маса в срока по чл. 349 ал. 5 от ГПК.

В насроченото открито съдебно заседание съделителите молители чрез процесуалния си представител адв. С.К.С. при Пловдивска адвокатска колегия поддържат претенцията си, а ответникът Р.С.Й., с ЕГН: **********, действащ като малолетен чрез своята майка и законен представител Р. Б.Я., с ЕГН: **********, чрез пълномощника си адв. З.Н.Т.,***, офис № 2, представляваща и ответниците Р.С.Й., с ЕГН: ********** и М.С.Й., ЕГН **********, признава, че не е осъществил вмененото му с решението за извършване на делбата компенсаторно плащане в полза на останалите съделители.

След като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност в контекста на наведените от страните аргументи, съдът намира за установено следното:

С влязло в сила Решение № 91/12.08.2013 г., финализиращо първата фаза на настоящото производство, е допусната делба между М.Р.Д., с ЕГН: **********, с посочен адрес: гр.***, К.Р.И., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***, Р.С.Й., с ЕГН: **********, с посочен адрес: гр. ***Р.С.Й., с ЕГН: **********, с посочен адрес: гр. ***, действащ като малолетен чрез своята майка и законен представител Р.Б.Й., с ЕГН: **********, със същия адрес, и М.С.Й., ЕГН: **********, с посочен адрес: гр. ***, по отношение на следния недвижим имот: дворно място с площ от 320 кв. м., ведно с построените в него двуетажна масивна жилищна сграда със застроена площ 58 кв. м., масивна жилищна сграда със застроена площ от 15 кв. м., масивна стопанска сграда със застроена площ от 9 кв. м. и полумасивна стопанска сграда със застроена площ от 9 кв. м., съставляващо УПИ ХІХ-841 в кв. 54 по регулационния план на гр. Първомай, обл. Пловдив, утвърден със Заповед № РД-15-666/1994 г при граници: улица, УПИ ХХ-842, УПИ VІІІ-851, УПИ ІХ-852 и УПИ ХVІІІ-840, при следните квоти:

ü             по 1/3 идеална част за всеки от ищците М.Р.Д., с ЕГН: ********** и К.Р.И., с ЕГН: **********;

ü             по 1/9 идеална част за всеки от ответниците Р.С.Й., с ЕГН: **********, Р.С.Й., с ЕГН: **********, действащ чрез своята майка и законен представител Р.Б.Й., с ЕГН: **********, и М.С.Й., ЕГН: **********.

По силата на влязло в законна сила на 04.01.2014 г. Решение № 153/19.12.2013 г. за извършване на делбата на основание чл. 349 ал. 1 от ГПК делбеният имот е възложен в самостоятелен дял на ответника Р.С.Й., с ЕГН: **********, действащ като малолетен чрез своята майка и законен представител Р.Б.Й., с ЕГН: **********, като същият е осъден да уравни в пари дяловете на останалите съделители в съсобствеността, като заплати на:

ü            М.Р.Д., с ЕГН: ********** сумата от 19 766, 67 лева,

ü            К.Р.И., с ЕГН: ********** сумата от 19 766, 67 лева;

ü            Р.С.Й., с ЕГН: ********** сумата от 6 588, 89 лева, и на

ü            М.С.Й., ЕГН ********** сумата 6 588, 89 лева,

ведно със законната лихва върху тези суми, считано от влизане в сила на съдебното решение до окончателното им изплащане.

            Между страните не се спори, че до настоящия момент съделителят, в чийто изключителен дял е възложен делбеният имот, не е изплатил горепосочените компенсаторни суми.

            При така установените фактически обстоятелства съдът формира следните правни изводи:

            След като съобрази, че от датата на влизането му в сила до момента е изтекъл срок - по-дълъг от шест месеца, в рамките на който задълженият съделител не е изплатил определеното парично уравнение на дяловете на останалите съсобственици, съдът намира, че на основание чл. 349 ал. 6 от ГПК решението за възлагане следва да се счита обезсилено по право, и поради отсъствие на постъпило от друг съделител искане за възлагане при условията на посочената разпоредба, единственият възможен способ за ликвидиране на съсобствеността на делбения имот, чиято неподеляемост се констатира въз основа на приетото по делото заключение на съдебно-техническа експертиза, се явява изнасянето му на публична продан.

На основание чл. 355 от ГПК във вр. с чл. 8 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК съделителите дължат и следва да бъдат осъдени да заплатят в полза на бюджета на съдебната власт държавна такса от 4 % върху стойността на дяловете си съобразно приобщената по делото експертна пазарна оценка на делбения имот, в следните размери:

- М.Р.Д., с ЕГН: ********** – сумата от 709, 67 лева, получена след приспадане на внесената при образуване на производството държавна такса в размер на 81, 00 лева,

- К.Р.И., с ЕГН: ********** - сумата от 790, 67 лева,

- Р.С.Й., с ЕГН: ********** – сумата от 263, 56 лева,

- Р.С.Й., с ЕГН: **********, действащ чрез своята майка и законен представител Р.Б.Й., с ЕГН: ********** - сумата от 263, 56 лева, и

- М.С.Й., ЕГН: ********** - сумата от 263, 56 лева.

Заявена изрично и своевременно в настоящата инстанция, претенцията на ищцата М.Р.Д. за присъждане на разноски за заплатен депозит за адвокатско възнаграждение на назначения на ответницата М.С.Й. особен представител в лицето на адв. Т.С.И. при Пловдивска адвокатска колегия се преценя за допустима, а разгледана по същество – и за основателна по следните съображения:

Видно от представен в открито съдебно заседание на 10.07.2013 г. списък по чл. 80 от ГПК ищцата М.Р.Д. твърди наличие на вземане за разноски за платено по сметка на Районен съд – Първомай адвокатско възнаграждение за особен представител в размер на 400, 00 лева, както и за банкова такса за превод в размер на 2, 00 лева, в уверение на което по делото фигурира приложено Преводно нареждане/вносна бележка за плащане от/към бюджета с УРН: 217VB-0000001096/15.05.2013 г., издадено от „ТЕКСИМ БАНК” – офис Първомай.

 Съгласно чл. 355 от ГПК всеки от съделителите следва да понесе съответната част от разноските, припадаща му се съобразно стойността на дела му в имуществената общност, и доколкото ищцата М.Р.Д. е депозирала за своя сметка целия размер на определеното за назначения особен представител възнаграждение, изплатено му съгласно разпореждане на съда от 12.07.2013 г., останалите съделители следва да бъдат осъдени да й заплатят пропорционално на квотите си в съсобствеността, както следва: ищцата К.Р.И. – сумата от 134, 00 лева, а всеки от ответниците – сумата от 44, 47 лева.

Мотивиран от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

            ПРОГЛАСЯВА НАСТЪПИЛОТО ПО ПРАВО ОБЕЗСИЛВАНЕ на Решение № 153/19.12.2013 г. по гр. дело № 83/2013 г. по описа на Районен съд – Първомай, по силата на което на основание чл. 349 ал. 1 от ГПК в изключителен дял на съделителя Р.С.Й., с ЕГН: **********, действащ като малолетен чрез своята майка и законен представител Р.Б.Й., с ЕГН: **********, представляван по пълномощие от адв. З.Н.Т. при Пловдивска адвокатска колегия, със служебен адрес: гр. ***, е възложен следния недвижим имот: дворно място с площ от 320 кв. м., ведно с построените в него двуетажна масивна жилищна сграда със застроена площ 58 кв. м., масивна жилищна сграда със застроена площ от 15 кв. м., масивна стопанска сграда със застроена площ от 9 кв. м. и полумасивна стопанска сграда със застроена площ от 9 кв. м., съставляващо УПИ ХІХ-841 в кв. 54 по регулационния план на гр. Първомай, обл. Пловдив, утвърден със Заповед № РД-15-666/1994 г при граници: улица, УПИ ХХ-842, УПИ VІІІ-851, УПИ ІХ-852 и УПИ ХVІІІ-840.

ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН допуснатия до делба недвижим имот, представляващ: дворно място с площ от 320 кв. м., ведно с построените в него двуетажна масивна жилищна сграда със застроена площ 58 кв. м., масивна жилищна сграда със застроена площ от 15 кв. м., масивна стопанска сграда със застроена площ от 9 кв. м. и полумасивна стопанска сграда със застроена площ от 9 кв. м., съставляващо УПИ ХІХ-841 в кв. 54 по регулационния план на гр. Първомай, обл. Пловдив, утвърден със Заповед № РД-15-666/1994 г при граници: улица, УПИ ХХ-842, УПИ VІІІ-851, УПИ ІХ-852 и УПИ ХVІІІ-840, като получените след осребряване на имуществото суми следва да бъдат разпределени между съделителите съобразно квотите им в съсобствеността, определени с решението по допускане на делбата, а именно: по 1/3 идеална част за всеки от съделителите М.Р.Д., с ЕГН: ********** и К.Р.И., с ЕГН: ********** и по 1/9 идеална част за всеки от съделителите Р.С.Й., с ЕГН: **********, Р.С.Й., с ЕГН: **********, действащ чрез своята майка и законен представител Р.Б.Й., с ЕГН: **********, и М.С.Й., ЕГН: **********.

ОСЪЖДА М.Р.Д., с ЕГН: **********, с посочен адрес: гр. ***, представлявана по пълномощие от адв. С.К.С. при Пловдивска адвокатска колегия, със служебен адрес: гр.***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд - Първомай сумата от 709, 67 лева - държавна такса съразмерно със стойността на своя дял в имуществената общност.

ОСЪЖДА К.Р.И., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***, представлявана по пълномощие от адв. С.К.С. при Пловдивска адвокатска колегия, със служебен адрес: гр. ***, да заплати съразмерно със стойността на своя дял в имуществената общност, както следва:

-         по сметка на Районен съд - Първомай в полза на бюджета на съдебната власт сумата от 790, 67 лева - държавна такса;

-         на М.Р.Д., с ЕГН: **********, с посочен адрес: гр. ***, представлявана по пълномощие от адв. С.К.С. при Пловдивска адвокатска колегия, със служебен адрес: гр. ***, сумата от 134, 00 лева – разноски за адвокатско възнаграждение на особен представител.

            ОСЪЖДА Р.С.Й., с ЕГН: **********, с посочен адрес: гр. ***, представлявана по пълномощие от адв. З.Н.Т. при Пловдивска адвокатска колегия, със служебен адрес: гр. ***, да заплати съразмерно със стойността на своя дял в имуществената общност, както следва:

-         по сметка на Районен съд - Първомай в полза на бюджета на съдебната власт сумата от 263, 56 лева - държавна такса;

-         на М.Р.Д., с ЕГН: **********, с посочен адрес: гр. ***, представлявана по пълномощие от адв. С.К.С. при Пловдивска адвокатска колегия, със служебен адрес: гр. ***, сумата от 44, 67 лева – разноски за адвокатско възнаграждение на особен представител.

ОСЪЖДА Р.С.Й., с ЕГН: **********, с посочен адрес: гр. *** действащ като малолетен чрез своята майка и законен представител Р.Б.Й., с ЕГН: **********, със същия адрес, представляван по пълномощие от адв. З.Н.Т. при Пловдивска адвокатска колегия, със служебен адрес: гр. ***, да заплати да заплати съразмерно със стойността на своя дял в имуществената общност, както следва:

-         по сметка на Районен съд - Първомай в полза на бюджета на съдебната власт сумата от 263, 56 лева - държавна такса;

-         на М.Р.Д., с ЕГН: **********, с посочен адрес: гр. ***, представлявана по пълномощие от адв. С.К.С. при Пловдивска адвокатска колегия, със служебен адрес: гр. ***смата от 44, 67 лева – разноски за адвокатско възнаграждение на особен представител.

ОСЪЖДА М.С.Й., ЕГН: **********, с посочен адрес: гр. ***, представлявана по пълномощие от адв. З.Н.Т. при Пловдивска адвокатска колегия, със служебен адрес: гр. ***, да заплати съразмерно със стойността на своя дял в имуществената общност, както следва:

-         по сметка на Районен съд - Първомай в полза на бюджета на съдебната власт сумата от 263, 56 лева - държавна такса;

-         на М.Р.Д., с ЕГН: **********, с посочен адрес: гр. ***, представлявана по пълномощие от адв. С.К.С. при Пловдивска адвокатска колегия, със служебен адрес: гр. ***, сумата от 44, 67 лева – разноски за адвокатско възнаграждение на особен представител.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд – гр. Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

СМ/ВК

РАЙОНЕН СЪДИЯ: /п/