МОТИВИ

 

по НОХД № 82 / 2013 година

 

Производството е по реда на Глава двадесета от НПК.

Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемия Т.А.Т. за това, че на 08.01.2013 година в землището на село Градина, област Пловдив, отдел 3 „в” на Териториално поделение „Държавно горско стопанство Първомай” - Първомай без редовно писмено позволително взема от Държавния горски фонд дървета - един пространствен кубичен метър дърва за огрев от полски ясен на стойност 35,60 лева (тридесет и пет лева и шестдесет стотинки), включително отсечени и паднали, като престъплението представлява маловажен случайпрестъпление по чл. 235, ал. 6 във връзка с ал. 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено от доказателствата по делото деянието да е извършено от подсъдимия при условията на пряк умисъл, с желани и настъпили обществено опасни последици.

Предлага извършеното от Т.Т. да се преценя при балансиращи отговорността обстоятелства – като смекчаващи сочи сравнително ниската стойност и количеството на инкриминираното имущество, а като отегчаващи - предишните му осъждания, както и нарушения по Закона за горите и изразява становище да се наложи наказание по чл. 235, ал. 6 във връзка с ал. 1 НК и във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК – пробация, като освен двете задължителни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес и задължителни периодични срещи с пробационен служител следва да бъде наложена и пробационната мярка безвъзмезден труд в полза на обществото, като счита, че срокът на пробационните мерки следва да е в размер между минимума и средата на съответно предвиденото.

Предлага вещественото доказателство – каруца, собственост на подсъдимия и находяща се на съхранение в разсадник „Мечка” към ТП „Държавно горско стопанство” – Първомай - да се отнеме в полза на държавата на основание чл. 53, ал. 1, буква А от НК.

Моли подсъдимият да заплати и направените по делото разноски.

Граждански иск не е предявен.

Подсъдимият желае да бъде оправдан, отрича да е извършил престъплението.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Подсъдимият Т.А.Т. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, със средно образование, неработещ, живущ ***.

На същия е ангажирана наказателна отговорност със Споразумение № 838 от 29.08.2011 година по НОХД № 5770 / 2011 година на Районен съд – Пловдив, влязло в сила на 29.08.2011 година, за престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, извършено на 20.08.2011 година, като му е наложено наказание пробация, както следва: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година с периодичност на явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично, задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година, безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 100 часа за срок от една година и е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от една година и четири месеца.

 

През деня на 08.01.2013 година свидетелят В.Ж.Ч. отива заедно със синовете си И. и А. и с каруцата си в гора в землището на село Градина да се снабди с дърва за огрев, без да притежава разрешение за това. Отрязват около 15 дървета от полски ясен с диаметър от около 40-50 сантиметра, нарязват ги и се прибират вкъщи, а вечерта се връщат, за да ги превозят до дома си.

Същия ден и свидетелят И.Ш.И. отива в гората да огледа за паднали дървета, но вижда нарязани по на метър дърва от полски ясен с дебелина около 25-30 сантиметра и се прибира вкъщи. Обажда се на свой приятел да поиграят карти и в разговор става дума за видените през деня дървета, които надвечер двамата решават да превозят.

Около 18:00 – 19:00 часа, докато свидетелите Д.К. и В.М., служителите на ТП „Държавно горско стопанство” – Първомай, обхождат района, чуват шум от моторен трион, спират колата покрай гората и тръгват навътре пеша.

По замръзналия път чуват трополене на празни каруци и се скриват. Виждат четири каруци да влизат една по една в гората, като в последната и двамата разпознават подсъдимия Т.А.Т. по прякор К.. Обаждат се за съдействие на свидетеля Н.Д., техен колега.

Докато чакат, свидетелите Д.К. и В.М. не виждат, а само чуват товаренето на каруците. В това време нарушителите товарят дърва от полски ясен в отдел 3 „В” на ТП „Държавно горско стопанство” - Първомай, представляващ Държавен горски фонд, като подсъдимият качва в каруцата си един пространствен кубичен метър дърва за огрев от полски ясен, немаркирани с контролна горска марка

Не след дълго на място пристига свидетелят Н.Д. с двама полицаи, единият от които свидетелят З.З., и проверяващите се разделят на групи по изходите от гората, за да заловят нарушителите на излизане с натоварените с дърва каруци.

Свидетелят В.Ч., който вече е натоварил и среща в гората с натоварени каруци свидетеля И.Ш.И. и подсъдимия, оставя каруцата си до техните и заедно със сина си тръгва към изхода на гората, за да провери дали няма горска стража, но е заловен от проверяващите.

Свидетелят И.Ш., който разбира, че има проверка, разпряга каруцата си и бяга с коня. Местопроизшествието напускат и останалите нарушители, които също изоставят натоварените си каруци.

Свидетелят В.Ч. разказва кои лица е видял в гората и след като поизчакват известно време и никой друг не излиза, проверяващите тръгват с него по ясно личащите по навалелия сняг следи от колела. Свидетелят Ч. им показва мястото, от което са взели дървата, а после ги отвежда до четирите натоварени с дърва разпрегнати каруци и посочва чия е всяка от тях. По обясненията му горските стражари надписват коя каруца на кого е и двама от тях – В.М. и Д.К. - остават до сутринта в служебната кола да ги пазят.

На място е съставен констативен протокол.

На следващия ден – 09.01.2013 година - служителите на ТП „Държавно горско стопанство” - Първомай измерват количеството дърва във всяка каруца и търсят нарушителите за съставяне на актове за установяване на административно нарушение.

Намират и подсъдимия и в 9:50 часа свидетелят В.М. му съставя Акт за установяване на административно нарушение серия ЮЦДП № 0006852, който Т. Т. отказва да подпише и излага собствена версия за случилото се предишната вечер – че не той, а жена му е била в гората. С акта е иззета натоварената с дърва каруцата и е оставена на съхранение в разсадник „Мечка”.

От заключението на извършената съдебнооценителна лесотехническа експертиза е видно, че стойността на инкриминираното количество дърва е общо 35,60 лева.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от показанията на свидетелите Д.Р.К., В.Т.М., Н.П.Д., И.Ш.И., З.Ж.З., А.А.А. и от показанията на В.Ж.Ч., прочетени на основание чл. 281, ал. 1, т. 5 от НПК, от приобщените по съответния ред писмени доказателства: Справка за съдимост (л. 26 – л. 27 от делото), писмо изх. № 138 / 22.02.2013 година с приложена към него скица (л. 34 – л. 35 от дознанието), протокол за доброволно предаване (л. 36 от дознанието), постановление за връщане на веществени доказателства (л. 37 от дознанието), разписка за отговорно пазене (л. 38 от дознанието), писмо изх. № АЙ – 18 – 129 / 31.01.2012 година (л. 39 от дознанието), писмо изх. № АЙ – 18 – 55 / 14.01.2012 година (л. 40 от дознанието), акт за установяване на административно нарушение (л. 41 от дознанието), писмо изх. № 25 / 11.01.2013 година (л. 42 от дознанието), рапорт (л. 43 от дознанието), разписка за отговорно пазене (л. 44 от дознанието), характеристична справка (л. 48 от дознанието).

Съдът кредитира показанията на посочените свидетелите като логични, обективни, допълващи се с останалата приобщена по предвидения в НПК ред доказателствена съвкупност, въз основа на която в цялост се установява фактическата обстановка по делото, а съдебнооценителната лесотехническа експертиза, неоспорена от страните (л. 33 от дознанието), настоящата инстанция приема като компетентно изготвена с необходимите професионални познания и опит в съответната област.

Настоящата инстанция не кредитира обясненията на подсъдимия и показанията на свидетелите Д.И.Х., Г.Я.Г. и Д.Н.К., в които се твърди, че на инкриминираната дата Т.А.Т. е бил на гости у приятели в село Крепост и че деянието е извършено от жена му Д. и приятеля му Г.. Тези изявления Съдът намира за пристрастни, изграждащи защитната позиция на подсъдимия с цел избягване на следващата се за неправомерното му поведение наказателна санкция, тъй като са в противоречие с възприетата доказателствена съвкупност, в която, доколкото има противоречия, те са несъществени, касаят обстоятелства извън предмета на доказване и не са в състояние да повлияят върху изградената по вътрешно убеждение преценка на Съда за вината на подсъдимия и участието му в престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност.

 

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си подсъдимият осъществява обективните и субективните признаци от състава на престъплението по чл. 235, ал. 6 във връзка с ал. 1 от НК, тъй като на 08.01.2013 година в землището на село Градина, област Пловдив, отдел 3 „в” на Териториално поделение „Държавно горско стопанство Първомай” - Първомай без редовно писмено позволително взема от Държавния горски фонд дървета - един пространствен кубичен метър дърва за огрев от полски ясен на стойност 35,60 лева (тридесет и пет лева и шестдесет стотинки), включително отсечени и паднали, като престъплението представлява маловажен случай,.

 

От обективна страна. с действията си подсъдимият реализира обективните признаци от състава на престъплението, за което му е повдигнато обвинение, тъй като на инкриминираната дата незаконно се сдобива с дървен материал, но престъплението представлява маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК, предвид ниската стойност на предмета на престъплението.

От субективна страна подсъдимият извършва престъплението, за което е ангажирана отговорността му, с пряк умисъл и с целени и настъпили обществено опасни последици. Съзнава обществено опасния характер на стореното от него, предвижда и иска настъпването на обществено опасните му последици.

 

С оглед на посочените и приети по-горе правни квалификации на извършеното от подсъдимия престъпление, за което е подведен под наказателна отговорност, за да определи наказанието предвид целите по чл. 36 от НК, Съдът намира следното:

Налице е смекчаващи отговорността обстоятелства - ниската стойност и количеството на противозаконно отнетото (под минималната работна заплата за страната към инкриминирания период) и семейната ангажираност на подсъдимия – грижи се за жена и невръстни деца.

Като отегчаващи отговорността обстоятелства Съдът отчита предишните нарушения по Закона за горите, за които има съставен четири акта за установяване на административно нарушение – по два през 2008 година и през 2011 година, както и предишното му осъждане.

При преценка на горепосочените обстоятелства, съпоставени по относителната си тежест, Съдът е на мнение, че на подсъдимия Т.А.Т. е най-справедливо да му бъде наложено наказание при хипотезата на чл. 54 от НК, като от алтернативно предвидените в разпоредбата на чл. 235, ал. 6 във връзка с ал. 1 от НК най-подходящо е второто в размер към, но над законовия минимум, а именно пробация, както следва:

Ø     задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година с периодичност на явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично;

Ø     задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година;

Ø     безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 200 часа за срок от една година.

 

Това наказание съответства на обществената опасност на виновния и на извършеното от него деяние, на семейното и имотното му състояние и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред, свързан със собствеността и стопанисването – управлението, възпроизводството, ползването и опазването на горите в Република България.

Подбуди – користни.

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК подсъдимия Т.А.Т. – следва да заплати по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 30,00 (тридесет) лева разноски за явяване на експерт в съдебно заседание, както и сумата от 5,00 (пет) лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

На основание чл. 53, ал. 1, буква А от НК следва да се отнеме в полза на държавата като вещ, принадлежаща на виновния и послужила за извършване на умишленото престъпление, каруца, намираща се на съхранение в разсадник „Мечка” към ТП „Държавно горско стопанство” – Първомай.

Воден от горните съображения, Съдът постанови Присъдата.

 

Съдия: (п)

СЗ / АГ