ПРОТОКОЛ № 16

 

19.03.2013 година

РАЙОНЕН СЪД

град Първомай

първи съдебен състав

на деветнадесети март

две хиляди и тринадесета година

 

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

Съдебни заседатели:

Х.В.

П.П.

 

Секретар:

Атанаска гаджева

Прокурор:

Йоанна Запрянова

 

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя

 

НОХ дело №

10

по описа за

2013

година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и седма от НПК.

 

На именното повикване в

11:00

часа

 

Ø                       за Районна прокуратура - Първомай се явява прокурор Йоанна Запрянова;

Ø                       подсъдимият Т.П.Т., редовно призован, се явява лично и с адвокат Н.Ш.Б. от Адвокатска колегия – Пловдив, който представя пълномощно от днес;

Ø                       в залата се явява адвокат С.Д.К., предложен за служебен защитник на подсъдимия с Писмо изх. № 786 / 2013 / 19.02.2013 година на Адвокатска колегия – Пловдив.

 

Подсъдимият Т.Т.: Упълномощил съм да ме защитава адвокат Б.

 

С оглед изявлението на подсъдимия Т.Т. и представеното пълномощно за правна защита и съдействие от упълномощен адвокат Съдът намира, че предложеният за служебен защитник следва да бъде освободен, за което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Освобождава адвокат С.Д.К. от Адвокатска колегия - Пловдив, предложен за служебен защитник на подсъдимия Т.П.Т..

 

Съдът докладва:

 

По делото е представена Справка за съдимост рег. № 103 / 18.03.2013 година.

 

По хода на делото:

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Да се даде ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК. Представям Споразумение № 435 / 12 от 19.03.2012 година за решаване на наказателното дело, подписано от мен, подсъдимия и защитника му.

Адвокат Н.Б.: Да се даде ход на делото по посочения от представителя на Държавното обвинение ред.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК, за което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

 

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

 

Подсъдимият Т.П.Т., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан, със средно образование, пенсионер, живущ ***.

 

Съдът на основание чл. 254 във връзка с чл. 374 от НПК провери връчени ли са преписите от обвинителния акт на Прокуратурата и разпореждането на Съда.

 

Адвокат Н.Б.: Подсъдимият е получил препис от обвинителния акт на прокурора и разпореждането на Съда. Призован е преди повече от седем дни.

 

Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274, ал. 1 от НПК, срещу членовете на състава, прокурора, защитника и съдебния секретар.

Отводи не се направиха.

Съдът на основание чл. 274, ал. 2 от НПК разясни на страните правата им по закон – НПК.

На основание чл. 275, ал. 1 от НПК се даде възможност на страните да правят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Няма да соча нови доказателства. Да се приемат представените по делото такива.

Адвокат Н.Б.: По доказателствата – да се приемат. Ние няма да сочим нови доказателства.

 

Съдът след съвещание и с оглед становището на страните счита, че искането за приемане на представените по делото писмени доказателства е допустимо и следва да бъде уважено.

Воден от горното, Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прочита и приема писмените доказателства, които са от значение за изясняване на обстоятелствата по делото.

 

Дава ход на съдебното следствие.

Докладва се споразумението чрез прочитане от прокурора.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: На основание чл. 384 във връзка с чл. 381 и следващите от НПК по мое предложение бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура - Първомай, представлявана от мен, подсъдимия Т.П.Т. и защитника му адвокат Н.Б.. Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние от подсъдимия и на същия бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Подсъдимият декларира съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. От престъплението няма причинени имуществени вреди.

Адвокат Н.Б.: От името на подзащитния ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. От престъплението няма причинени имуществени вреди. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Подсъдимият Т.П.Т.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът след съвещание намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 384 във връзка с чл. 381, ал. 6 от НПК то следва да има следният окончателен вид:

 

Подсъдимият Т.П.Т., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан, със средно образование, пенсионер, живущ ***, се признава за виновен в това, че на 04.07.2012 година в село Крушево, област Пловдив, държи огнестрелно оръжие - боен пистолет марка „CRVENA ZASTAVA”, модел „70”, калибър 7,65 х 17 мм, сериен № 25647, технически изправен и годен да възпроизведе изстрел със стандартни пистолетни патрони калибър 7,65 х 17 мм и боеприпаси общо 66 (шестдесет и шест) бойни патрона, от които 50 (петдесет) калибър 7,65 х 17 мм и 16 (шестнадесет) калибър 9 х 18 мм - всички изправни и годни за ползване по предназначение, без да има за това надлежно разрешение, поради което и на основание чл. 339, ал. 1 от НК във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК му се определя наказание лишаване от свобода в размер на шест месеца, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за срок от три години, а на основание чл. 67, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК се възлага на съответния инспектор от РУ „Полиция” по местоживеене на осъдения полагането на възпитателни грижи през изпитателния срок.

 

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК подсъдимият Т.П.Т. се съгласява да заплати по сметка на:

o             Национално бюро за правна помощ определената сума по разноските за служебен защитник;

o             Районен съд – Първомай сумата от 70,00 (седемдесет) лева разноски в досъдебното производство за съдебнобалистична експертиза.

 

Веществени доказателства, намиращи се на съхранение в РУ „Полиция” – Първомай:

v             боен пистолет марка „CRVENA ZASTAVA”, модел „70”, калибър 7,65 х 17 мм, сериен № 25647 на основание чл. 53, ал. 2, буква А от НК да се отнеме в полза на държавата;

v             сигнално-газов пистолет марка „RHONER” модел „15”, калибър 8 х 20 мм, без сериен номер да се предаде на разпореждане на началника на РУ „Полиция” – Първомай за преценка за реализиране на административно-наказателна отговорност на Т.П.Т. по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат Н.Б.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдимият Т.П.Т.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Прокурор:

(п)

Подсъдим:

(п)

 

(Йоанна Запрянова)

 

(Т.Т.)

 

 

Защитник:

(п)

 

 

 

(адв. Н.Б.)

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство - прекратено.

Ето защо на основание чл. 384 във връзка с чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Одобрява постигнатото между Районна прокуратура - Първомай, представлявана от прокурор Йоанна Запрянова, подсъдимия Т.П.Т. и защитника му адвокат Н.Ш.Б. споразумение за решаване на НОХД № 10 / 2013 година по описа на Районен съд – Първомай.

Отменя взетата на подсъдимия мярка за неотклонение подписка.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК прекратява производството по НОХД № 10 / 2013 година по описа на Районен съд - Първомай.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Заседанието се закрива в 11:30 часа.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

 

Председател:

(п)

 

 

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

 

 

2. (п)

 

 

Секретар:

(п)

 

СЗ / АГ