ПРИСЪДА

 

16

 

град Първомай, 25.07.2013 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав в открито съдебно заседание на двадесет и пети юли две хиляди и тринадесета година в състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

Съдебни заседатели:

Х.В.

М.Д.

 

при участието на секретаря А.Г. и прокурора Валерий Велчев, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 112 по описа на Съда за 2013 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия В.И.К., роден на *** ***, ЕГН **********, циганин, български гражданин, неженен, неосъждан (реабилитиран по чл. 88а от НК), без образование (неграмотен), неработещ, с адрес:***, за виновен в това, че на 09.03.2013 година в град Първомай, област Пловдив, причинява на Г.Б.В. ***, средна телесна повреда – открито счупване на лявата лакътна кост, довело до трайно затрудняване на движенията на левия горен крайник за период от 30 дни при обичайно развитие на оздравителните процеси, поради което и на основание чл. 129, ал. 1 във връзка с ал. 2 от НК и във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК го осъжда на лишаване от свобода в размер на три години.

На основание чл. 58а, ал. 1 от НК намаля с една трета така наложеното наказание и определя лишаване от свобода в размер на две години.

Отлага на основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на така наложеното наказание лишаване от свобода в размер на две години за срок от пет години.

Възлага на основание чл. 67, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК на съответния полицейски инспектор от РУ „Полиция” по местоживеене на подсъдимия В.И.К. полагането на възпитателни грижи през изпитателния срок на условното осъждане.

Осъжда подсъдимия В.И.К. да заплати на Г.Б.В. ***, сумата в размер на общо 7000 (седем хиляди) лева - обезщетение за причинените от престъплението по чл. 129, ал. 1 във връзка с ал. 2 от НК вреди, както следва:

·             имуществени вреди в размер на 920 лева, представляващи стойността на ортопедичния имплант, поставен в ръката на пострадалия за лечение на причинената от подсъдимия фрактура, ведно със законната лихва от 09.03.2013 година - датата на увреждането - до окончателното изплащане на сумата;

·             неимуществени вреди – претърпени в резултат на деянието морални болки и страдания - в размер на 6080 лева, ведно със законната лихва от 09.03.2013 година - датата на увреждането - до окончателното изплащане на сумата, а в останалата част до предявения размер от 9080 лева отхвърля иска като неоснователен.

Осъжда подсъдимия В.И.К. да заплати по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 60 (шестдесет) лева за съдебномедицинска експертиза на досъдебното производство; сумата от 280 (двеста и осемдесет) лева за държавна такса върху уважената част от гражданските искове, както и сумата от 5 (пет) лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Да се унищожи като вещ без стойност вещественото доказателство – мотика с дървена дръжка с дължина 94 см и метално острие в трапецовидна форма с размери 18 см х 12 см.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

 

 

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

 

 

2. (п)

СЗ / АГ