№ 57

 

град Първомай, 28.10.2013 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на двадесет и седми септември две хиляди и тринадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя НАХД № 89 по описа на Съда за 2013 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № РД – 28 - 28 / 02.04.2013 година на Директора на Областно пътно управление - Пловдив, с което на „Д.Д. 09” ЕООД, ЕИК *, със седалище и адрес на управление: *, представлявано от Д. Д. Д., на основание чл. 54, ал. 1 във връзка с чл. 53, ал. 1 от Закона за пътищата е наложена имуществена санкция в размер на 3000 (три хиляди) лева за нарушение по чл. 26, ал. 2, т. 2, буква Б от същия закон.

Жалбоподателят чрез процесуалния си представител адвокат Н.Ш.Б. *** моли да бъде отменено изцяло Наказателното постановление по изложените в жалбата съображения.

Въззиваемата страна - Директора на Областно пътно управление – Пловдив – чрез процесуалния си представител главен юрисконсулт М.И.А. моли да бъде потвърдено наказателното постановление като правилно и законосъобразно.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и е процесуално допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

 

В изпълнение на Заповед изх. № РД – 19 – 02 / 15.02.2013 година на Директора на Областно пътно управление – Пловдив за проверка на всички крайпътни търговски обекти и рекламни съоръжения на 07.03.2013 година актосъставителят Н.Б.П. и П.И.П. (служители в управлението) проверяват със съдействието на полицай стопанисвана от „Д.Д. 09” ЕООД, село Градина, автоморга, намираща се от лявата страна на 5 км и 600 м на път 667, ІІІ клас от републиканската пътна мрежа.

Установяват, че обектът е ограден квадрат със стари автомобили, купета, врати и други автомобилни части, има надпис „Автоморга” и няколко спрени автомобила на клиенти.

Проверяващите се легитимират пред управителя, който им съдейства – предоставя лични данни и касов бон, от който служителите на Областно пътно управление правят извод, че в обекта се извършва търговска дейност.

Актосъставителят вижда, че автоморгата започва на няколко метра от ръба на асфалтовата настилка на главния път, изисква от управителя разрешително за специално ползване на пътя, но не му е представено. Д.Д. обяснява, че не знае да му трябват тези разрешителни. След проверка по телефона, че в регистрите на Областно пътно управление – Пловдив не са направени постъпки за узаконяване на обекта, свидетелят Н.Б.П. в присъствието на нарушителя съставя акт за установяване на административно нарушение, въз основа на който е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка се установява от показанията на свидетелите и от приетите по съответния процесуален ред подробно посочени писмени доказателства, които Съдът кредитира като логични и взаимнодопълващи се, както и от приложената административно-наказателна преписка.

 

За нарушението правилно е посочена разпоредбата на чл. 26, ал. 2, т. 2, буква Б от Закона за пътищата, съгласно чийто текст за дейности от специалното ползване на пътищата без разрешение се забранява експлоатацията на търговски крайпътни обекти в обхвата на пътя и обслужващите зони.

Съгласно § 1, т. 8 от ДР на Закона за пътищата специално ползване на пътищата е използването на пътищата за изграждане и експлоатация на търговски крайпътни обекти и на пътни връзки към тях в обхвата на пътя и в обслужващите зони. Според § 1, т. 6 от ДР на Закона обслужваща зона е земната повърхност встрани от края на обхвата на пътя, в която се въвежда разрешителен режим на ползване на имотите от техните собственици или от лицата с предоставено право на ползване.

Безспорно се установява, че стопанисваната от дружеството жалбоподател автоморга е търговски обект, съгласно чл. 8, ал. 1 от Наредба за специално ползване на пътищата (приета с ПМС № 179 от 4.07.2001 година) и се намира в обслужващата зона на път 667, ІІІ клас от републиканската пътна мрежа, съгласно определението на чл. 7, ал. 2 от Закона за пътищата (Обслужващата зона обхваща ивицата земна площ с широчина 50 м при другите републикански пътища, измерена хоризонтално и перпендикулярно на оста на пътя от края на неговия обхват) и по силата на чл. 5, ал. 2, т. 3 от Наредбата за специално ползване на пътищата е следвало управителят на дружеството жалбоподател като заинтересувано лице да се снабди от директора на Областно пътно управление – Пловдив с разрешение за специално ползване на пътя.

Обстоятелството, че след проверката автоморгата не функционира, е без значение за вменената с Наказателното постановление административно-наказателна отговорност, тъй като към датата на деянието в разрез с горепосочените императивни правила е осъществявана търговска дейност.

За установеното нарушение точно са посочени и санкционните разпоредби на чл. 54, ал. 1 и чл. 53, ал. 1 от Закона за пътищата, съгласно които ако деянието не представлява престъпление, на юридическите лица, нарушили разпоредбата на чл. чл. 26, ал. 2, се налага имуществена санкция в размер от 3000 до 8000 лева.

Размерът на наказанието е съобразен с изискванията на чл. 27 от ЗАНН – имуществената санкция е в минимума на предвиденото, тъй като по делото не се сочат други нарушения на жалбоподателя.

И Актът, и Наказателното постановление са съставени в съответствие с изискванията на чл. 42 и чл. 43, чл. 57 и чл. 58 от ЗАНН и са несъстоятелни твърденията на процесуалния представител на жалбоподателя за наличие на съществени процесуални нарушения, водещи до ограничаване на правото на защита на „Д.Д. 09” ЕООД, село Градина.

Воден от горните мотиви и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

 

Потвърждава Наказателно постановление № РД – 28 - 28 / 02.04.2013 година на Директора на Областно пътно управление - Пловдив, с което на „Д.Д. 09” ЕООД, ЕИК *, със седалище и адрес на управление: *, представлявано от Д. Д. Д., на основание чл. 54, ал. 1 във връзка с чл. 53, ал. 1 от Закона за пътищата е наложена имуществена санкция в размер на 3000 (три хиляди) лева за нарушение по чл. 26, ал. 2, т. 2, буква Б от същия закон.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ