№ 54

 

град Първомай, 18.10.2013 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на деветнадесети септември две хиляди и тринадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя НАХД № 66 по описа на Съда за 2013 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 637 / 19.10.2012 година на Началника на РУ „Полиция” – Първомай, с което на А.И.И., ЕГН **********,***, на основание чл. 183, ал. 2, т. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 20 (двадесет) лева за нарушение по чл. 6, т. 1 от същия закон и на основание Наредба № Із – 1595 / 07 година на министъра на вътрешните работи са отнети 7 контролни точки.

Жалбоподателят А.И.И. моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата.

Въззиваемата страна – Началникът РУ „Полиция” – Първомай, редовно призована, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и е процесуално допустима, а разгледана по същество е основателна.

 

На 12.10.2012 година служители при РУ „Полиция” – Първомай – Г.Д.Г. и младши автоконтрольор Я.Г.Д. ***, са дневна смяна и осъществяват контрол по безопасността на движението. Около 15:25 часа забелязват лек автомобил „Мазда 323 Ф” с ДК № *** да преминава кръстовището на улица „Генерал Скобелев” с улица „Княз Борис Първи”, без да спре на Б2 „Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!” („Стоп”) и спират водача за проверка. Установяват самоличността му и че управляваният автомобил е негова собственост и на място в три екземпляра (два индигови) съставят Акт за установяване на административно нарушение (бланка № 592329), единия от които връчват на нарушителя, който го подписва без възражение.

На същата дата Актът е вписан под № 637 в актовата книга на РУ „Полиция” – Първомай. На 19.10.2012 година е издадено Наказателно постановление № 637.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетел, които се кредитират като обективни и логични, от приобщените по съответния процесуален ред писмени доказателства и от приложената административно-наказателна преписка.

Въз основа на фактически установеното Съдът намира, че правилно е определено нарушението по чл. 6, т. 1 от Закона за движение по пътищата, според чийто текст участниците в движението съобразяват своето поведение с пътните знаци. За констатираното нарушение точно е посочена и санкционната норма на чл. 183, ал. 2, т. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата, според която водач, който не спира на пътен знак „Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!”, се наказва с глоба от 20 лева.

Размерът на наказанието е в съответствие с разпоредбата на чл. 27, ал. 1 от ЗАНН, защото е конкретно установен от закона.

Както е посочено в атакуваното Наказателно постановление, за посоченото нарушение се отнемат 7 контролни точки в съответствие с разпоредбата на чл. 4, ал. 1, т. 16 от Наредба № Iз-1959 от 27.12.2007 г. за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки на водач на моторно превозно средство, условията и реда за отнемането им и списъка на нарушенията на правилата за движение по пътищата, за които се отнемат (в сила към датата на съставяне на акта и издаване на наказателното постановление).

Въпреки така възприетата фактическа обстановка от правна страна Съдът намира, че Наказателното постановление следва да бъде отменено, тъй като със започване на административно-наказателното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, ограничаващи правото на защита на жалбоподателя.

Съгласно чл. 36, ал. 1 от ЗАНН, административно-наказателно производство се образува със съставяне на акт за установяване на извършеното административно нарушение, като по чл. 42, т. 1 и т. 2 от същия закон задължителни реквизити на акта са собственото, бащиното и фамилното име на съставителя и длъжността му и датата на съставяне на акта.

Видно от приложения по делото индигов екземпляр на Акт за установяване на административно нарушение № 637 / 12.10.2012 година (бланка № 592329), връчен на жалбоподателя, тези задължителни елементи липсват, а изискването за дата на съставяне на акта е особено важно за реализиране на административно-наказателната отговорност на нарушителя с оглед на спазването на преклузивните срокове по чл. 34 от ЗАНН, както и възможността нарушителят да упражни правото си на защита пред административно-наказващия орган още преди ангажиране на отговорността му с наказателно постановление.

С оглед на посоченото, Съдът намира наказателното постановление за незаконосъобразно, за което и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН

 

 

Отменя Наказателно постановление № 637 / 19.10.2012 година на Началника на РУ „Полиция” – Първомай, с което на А.И.И., ЕГН **********,***, на основание чл. 183, ал. 2, т. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 20 (двадесет) лева за нарушение по чл. 6, т. 1 от същия закон и на основание Наредба № Із – 1595 / 07 година на министъра на вътрешните работи са отнети 7 контролни точки.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ