№ 38

 

град Първомай, 15.07.2013 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на четвърти юни две хиляди и тринадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя НАХД № 27 по описа на Съда за 2013 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

Обжалвано е Наказателно постановление № 812 / 28.12.2012 година на Началника на РУ „Полиция” – Първомай, с което на Г.Н.Х., ЕГН **********,***, за нарушение на чл. 54, ал. 1 във връзка с параграф 11 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите средства (ЗОБВВПТ) на основание чл. 178, ал. 1 от същия Закон е наложена глоба в размер на 500 (петстотин) лева.

Жалбоподателят Г.Н.Х. чрез процесуалния си представител адвокат Г.Д.Х. *** моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна РУ „Полиция” – Първомай, редовно призована, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество е основателна, но не по съображенията, изложени в нея.

 

По жалба от сестрата на жалбоподателя К., че братята й притежават огнестрелно оръжие, с което има вероятност да извършат престъпление спрямо мъжа й И.Г., Г.Н.Х. и брат му И. са призовани на 18.12.2012 година в сградата на РУ „Полиция” – Първомай от младши полицейски инспектор Р.С.Н. за изясняване на случая.

При снемане на обяснение полицаят забелязва в джоба на жалбоподателя вещ с форма на пистолет. Пита го дали притежава огнестрелно оръжие и къде е. Г.Н.Х. отговаря, че няма, а оръжието му е газово, след което вади от джоба си пистолет „Blow Mini 8”, 8 мм, с фабричен № 8 – 007397 и го дава на свидетеля Р.Н., който го проверява за патрони в пълнителя и в цевта. Жалбоподателят предоставя и удостоверение, че е закупил оръжието на 17.10.2008 година.

След като се уверява, че Г.Н.Х. не е заявил пред Началника на РУ „Полиция” – Първомай притежанието на пистолета си, в присъствието на главен полицай К.К., инспектор по КОС, и жалбоподателя свидетелят Р.Н. съставя Акт за установяване на административно нарушение № 812 / 18.12.2012 година (бланка № 841201).

Г.Н.Х. декларира неогнестрелното си оръжие, за да не бъде иззето, и е освободен.

Въз основа на акта е издадено атакуваното Наказателно постановление.

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетел Р.С.Н., които се кредитират като обективни и логични, от приобщените по съответния процесуален ред писмени доказателства и от приложената административно-наказателна преписка.

Въз основа на фактически установеното Съдът намира, че административното деяние правилно е квалифицирано по чл. 54, ал. 1 във връзка с § 11 от ЗОБВВПТ: Български граждани … са длъжни в 14-дневен срок след придобе на газово и сигнално оръжие и / или пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула да уведомят писмено началника на РУ на МВР … по постоянния адрес на физическото лице (чл. 54, ал. 1) и Лицата, придобили неогнестрелни оръжия (газово и сигнално оръжие или пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула) до влизането в сила на закона, ги декларират пред началника на РУ на МВР по местонахождението на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице в срок до една година от влизането му в сила (§ 11).

В случая е безспорно установено, че жалбоподателят е български гражданин с постоянен адрес в град Първомай и не е уведомил в срок Началника на РУ „Полиция” – Първомай за газовия си пистолет.

Точно е посочена и следващата се за административното нарушение санкционна разпоредба на чл. 178, ал. 1 от ЗОБВВПТ, съгласно чийто текст Който не спази срока по чл. 54, ал. 1, се наказва с глоба в размер 500 лв. ...

Въпреки горното, Наказателно постановление № 812 8 28.12.2012 година следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

Административно-наказателно производство не се образува, ако не е съставен акт в определените от закона срокове, които съгласно чл. 34, ал. 1 и ал. 2 от ЗАНН са два и започват да текат от различни моменти - от откре на нарушителя и от извършване на нарушението. Сроковете са преклузивни и продължителността им зависи от вида на нарушението като в общия случай, какъвто е настоящият, тя е три месеца от откре на нарушителя и една година от извършване на нарушението, а когато някой от сроковете не е спазен, е налице съществено процесуално нарушение, опорочаващо административно-наказателната процедура и водещо до недействителност на наказателното постановление.

Законът за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите средства е обнародван в Държавен вестник, брой 73 от 17.09.2010 година и е в сила от същата дата, съгласно § 32 от него. Г.Н.Х. придобива газов пистолет „Blow Mini 8”, 8 мм, с фабричен № 8 – 007397 на 17.10.2008 година и съгласно § 11 във връзка с чл. 54, ал. 1 от Закона, следва да го декларира писмено пред Началника на РУ „Полиция” – Първомай до 17.09.2011 година, от която дата е в непрекъснато нарушение при неизпълнение на задължението си, но до 17.09.2012 година, когато изтича едногодишният преклузивен срок от извършване на нарушението. А Акт за установяване на административно нарушение № 812 (бланка № 841201) е съставен три месеца след това - на 18.12.2012 година, за което издаденото въз основа на него Наказателно постановление е незаконосъобразно.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Отменя Наказателно постановление № 812 / 28.12.2012 година на Началника на РУ „Полиция” – Първомай, с което на Г.Н.Х., ЕГН **********,***, за нарушение на чл. 54, ал. 1 във връзка с параграф 11 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите средства на основание чл. 178, ал. 1 от същия Закон е наложена глоба в размер на 500 (петстотин) лева.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Районен съдия: (п)

СЗ / АГ