56

 

град Първомай, 18.10.2013 година

 

 

Районен съд - Първомай, трети съдебен състав, в открито заседание на седемнадесети септември две хиляди и тринадесета година със

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя НАХД № 159 по описа на Съда за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 753 / 20.11.2012 година на Директора на Регионална дирекция по горите – Пловдив, с което на Т.А.Т., ЕГН **********,***, на основание на чл. 266, ал. 1 от Закона за горите е наложена глоба в размер 300 (триста) лева за нарушение по чл. 266, ал. 1 във връзка с чл. 213, ал. 1, т. 1 и т. 2 от същия закон и са отнети са в полза на държавата вещите, предмет на нарушението – 1,2 пространствени кубични метра дърва за огрев от полски ясен - и вещите, послужили за извършване на нарушението – моторен трион „Raider Pauer T 001545FE 00807464”, кон и каруца.

Жалбоподателят Т.А.Т. чрез процесуалния си представител адвокат Д.Т.Б. *** моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна Директорът на Регионална дирекция по горите - Пловдив, редовно призована, не изпраща представител. В писмото за изпращането на жалбата и административно-наказателната преписка взема становище по същество.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е процесуално допустима, тъй като е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания, а разгледана по същество, е основателна, но не по съображенията, изложени в нея.

 

Вечерта 30-и срещу 31-и октомври 2012 година свидетелите Д.Р.К., горски стражар при Държавно горско стопанство – Първомай (актосъставител), Н.П.Д., старши лесничей в стопанството, заедно със свои колеги са на дежурство и обхождат района на селата Градина, Виница и Татарево в община Първомай.

Около 04:00 часа сутринта на 31.10.2012 година в землището на село Градина чуват работещ моторен трион, спират на пътя автомобила, с който се движат, и се отправят пеш в посока на шума, като телефонират на свидетеля Г.Г.Г. (ловен водач в ТП „Държавно ловно стопанство - Тракия” към Южноцентрално държавно предприятие – Смолян) и го молят за съдействие - да заварди пътя, по който евентуално могат да излязат от гората режещите дърва лица.

Горските служители навлизат навътре и в отдел 2а1 на държавното горско стопанство виждат силует на мъж, който реже дърва, разкроява ги и ги товари във впрегната с кон каруца. Скриват се на десетина метра от нарушителя и докато го наблюдават, разпознават Т.Т. ***. Изчакват го да натовари отрязаната дървесина, да се качи в каруцата и в момента, в който потегля, го осветяват с фенери и му нареждат да стои на място. Т.Т. скача на земята с резачката в ръка и се шмугва в гората. Служителите тръгват след него, но го изгубват в тъмнината. Намират захвърления моторен трион, вземат го и се връщат до каруцата, в която установяват 1,2 пространствени кубични метра дърва за огрев от полски ясен.

Стражарите отново чуват в гората шум от каруца, изчакват известно време, но не установяват други нарушители и тръгват с коня, натоварената с дърва каруца и триона да се прибират към селото с намерението да открият Т.Т. със съдействието на кварталния полицай.

В същото време застаналия в тъмното Г.Г. разпознава съседа си Т.Т. в преминаваща каруца с кон.

Двадесетина минути по-късно свидетелят получава телефонно обаждане от лесничеите да отиде при тях, защото са задържали каруца с кон и след около двеста метра от мястото, на което е застанал, ловният водач вижда намерените в гората от свидетелите Д.К. и Н.Д. каруца и кон, различни от тези, с които е минал покрай него Т.Т., но чува от горските, че са видели жалбоподателя, който е избягал, и си прави извод, че съседът му е бил в гората с два коня и две каруци.

На място в 04:50 часа свидетелят Д.К. съставя Констативен протокол № 046472 / 31.10.2012 година за установените обстоятелства, а около 07:00 часа същата сутрин телефонира на свидетеля Ж.С.С. (младши полицейски инспектор в РУ „Полиция” – Първомай, отговарящ за село Градина), разказва му случая и го моли за съдействие.

Кварталният полицай отива пред кметството в селото, където с каруцата и коня го чакат горските стражари К., Д. и М.. Свидетелят Н.Д. остава на място, а останалите отиват до къщата на Т.Т., но не го намират и разговарят с жена му, свидетеля Д.И.Х., която им казва, че Т. е излязъл рано с козите, че имат два коня, пуснати свободно да пасат, които трябва да са някъде по сметището, тъй като дворът им няма ограда.

Полицейският служител използва ситуацията и извърша още няколко проверки у лица, за които има информация, че са извършители на незаконна сеч, между които свидетелят Д.С.Д., който отива с органите на реда до кметството, но не знае чии са конят и каруцата. Впрегнатият кон обаче е разпознат от свидетеля С.Ж.Ч. (работник в озеленяването по временна заетост към Община Първомай), който заявява, че това е черната бременна кобила на Т.Т., и който по молба на полицая откарва с коня натоварената каруца с дървата и резачката в разсадник „Мечка” на Държавно горско стопанство – Първомай.

След това органите на реда се свързват по мобилния телефон с жалбоподателя, който им казва къде пасе козите си в гората, и те отиват при него със служебния автомобил. Той обяснява, че не е бил в гората и не знае какво се е случило, че конят му е откраднат и че всеки може да хване конете му и да ги върже, тъй като са отвързани.

Поканен е да се яви в Държавно горско стопанство – Първомай, където в 14:00 часа на 31.10.2012 година му е съставен Акт за установяване на административно нарушение № 753 / 31.10.2012 година (Серия Л04 № 011741), в който за иззетите предмети Т.Т. отразява, че конят му е откраднат, а останалите вещи не са негови.

Въз основа на акта е издадено атакуваното наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели Д.Р.К., Д.С.Д., Ж.С.С., Н.П.Д., С.Ж.Ч. и Г.Г.Г., от приобщените по надлежния ред писмени доказателства и от приложените административно-наказателна и полицейска преписки.

При постановяване на решението не се кредитират показанията на свидетелите Д.И.Х. и И.Ш.И. - думите им в насока, че вечерта на инкриминираната дата Т.Т. си е бил у дома, а не на местопроизшествието и че намерената в гората от проверяващите кобила изчезва предния ден и е търсена от собственика си, настоящата инстанция счита за изказани с цел жалбоподателят да избегне следващата за непревомерното му поведение административно-наказателна санкция, включително да не се отнемат вещите му, послужили за извършване на нарушението, и най-вече конят му, за чиято кражба, след връчване на акта за установяване на нарушението, е сезирана Районна прокуратура – Първомай, тъй като по силата на чл. 273, ал. 1 от Закона за горите Вещите, послужили за извършване на нарушението, както и вещите - предмет на нарушението, се отнемат в полза на държавата независимо от това чия собственост са, освен ако се установи, че са използвани независимо или против волята на собственика им.

Показанията на свидетелите Д.И.Х. и И.Ш.И. са в противовес на останалите кредитирани доказателства, въз основа на чието единство и логическа последователност се установява в цялост възприетата фактическа обстановка.

В тази връзка са несъстоятелни доводите на защитата, че доказателствата не са достатъчни и се поражда основателно съмнение за авторството на деянието, защото свидетелите Д.К. и Н.Д. са категорични в показанията, че именно Т.Т., когото познават отпреди това, виждат през нощта на 31.10.2012 година незаконно да събира дървесина и когато той бяга, горските служители чуват шум от каруца, а малко след това свидетелят Г.Г. разпознава нарушителя, минал покрай него с впрегнат в каруца кон.

Въпреки така възприетата фактическа обстановка, от правна страна Съдът намира Наказателното постановление за необосновано, поради което то следва да бъде отменено.

Административно-наказателното производство изисква установените фактически обстоятелства да бъдат конкретно описани и отнесени към елементите на нарушената правна норма.

От доказателствената съвкупност по делото безспорно се установява, че на инкриминираната дата в нарушение на изискванията на Закона за горите за наличието на надлежно разрешително жалбоподателят отсича и натоварва в каруца дървесина, немаркирана с контролна горска марка. И сечта, и товаренето съставляват отделни изпълнителни деяния по чл. 266, ал. 1 от Закона за горите, но с атакуваното Наказателно постановление на Т.Т. е вменено в отговорност транспортиране на 1,2 пространствени кубични метра дърва за огрев. Транспортирането предполага пренасяне или превозване – т.е. придвижване от едно до друго място, което в настоящия случай жалбоподателят не извършва, тъй като в момента на качването му на натоварената с дървесина каруца вижда проверяващите и побягва, а инкриминираните вещи са извозени от местопроизшествието от горските служители.

Воден от горните мотиви и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, трети съдебен състав

 

 

Отменя Наказателно постановление № 753 / 20.11.2012 година на Директора на Регионална дирекция по горите – Пловдив, с което на Т.А.Т., ЕГН **********,***, на основание на чл. 266, ал. 1 от Закона за горите е наложена глоба в размер 300 (триста) лева за нарушение по чл. 266, ал. 1 във връзка с чл. 213, ал. 1, т. 1 и т. 2 от същия закон и са отнети са в полза на държавата вещите, предмет на нарушението – 1,2 пространствени кубични метра дърва за огрев от полски ясен - и вещите, послужили за извършване на нарушението – моторен трион „Raider Pauer T 001545FE 00807464”, кон и каруца.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Съдия: (п)

СЗ / АГ