№ 3

 

град Първомай, 04.01.2013 година

 

 

Районен съд - Първомай, трети съдебен състав, в открито заседание на четвърти декември две хиляди и тринадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя НАХД № 139 по описа на Съда за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

Обжалван е Електронен фиш, серия К, № 0200808 за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство, на Началник-сектор „Пътна полиция” – Пазарджик, с който на И.Д.Т. ***, за нарушение на чл. 21, ал. 2 от Закона за движение по пътищата (ЗДП) на основание чл. 189, ал. 4 във връзка с чл. 182, ал. 2, т. 4 от същия закон е наложена глоба в размер на 150 (сто и петдесет) лева.

Жалбоподателят И.Д.Т. моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата. Редовно призован на посочения от него адрес, не се явява в съдебно заседание.

Въззиваемата страна Областна дирекция на МВР – Пазарджик, сектор „Пътна полиция”, редовно призована, не изпраща представител, но взема отношение по жалбата със Становище рег. № КАТ – 10534 / 11.07.2012 година на главен инспектор Т.Р.Т., началник-сектор „Пътна полиция”.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

На 21.04.2012 година на път ІІ-84 34+860 км е ситуирано автоматизирано техническо средство № TFR1-M 0541, което в 11:44:17 часа засича движение със скорост 88 км/ч на лек автомобил „Мерцедес Ц 220 Д” с ДК № *, удостоверено с клип № 4146, радар 541. След установяване на собствеността на лекия автомобил и обработка на данните от устройството (намаляване на установената скорост с допустимата грешка на уреда в полеви условия – 3 км до 100 км/ч), автоматично от софтуера за обработка се генерира наказуемата скорост, която за превозното средство на И.Т. е 85 км/ч - т.е. с 35 км/ч над допустимата скорост за движение в населено място от 50 км/ч, за което на жалбоподателя е съставен електронен фиш, получен на 21.06.2012 година.

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от приобщените по съответния процесуален ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

Въз основа на фактически установеното Съдът намира, че при издаване на електронния фиш не са допуснати нарушения на процесуалния закон в процедурата по съставянето му, които ограничават правото на защита на жалбоподателя, поради което административният акт е законосъобразен и следва да бъде потвърден, а наведените в жалбата съображения се явяват неоснователни.

Административно-наказващият орган правилно ангажира административно-наказателната отговорност на жалбоподателя за нарушението по чл. 21, ал. 2 от Закона за движение по пътищата, според чийто текст когато стойността на скоростта, която не трябва да се превишава, е различна от посочената в ал. 1, това се сигнализира с пътен знак. В конкретния случай управляваният от жалбоподателя автомобил е засечен да се движи със скорост над 50 км/ч по път ІІ-84 в участъка на 34+860 км, и автомобилът, с който е извършено нарушението, „Мерцедес Ц 220 Д” с ДК № *, е от категория В, съгласно текста на чл. 150а, ал. 2, т. 3 от ЗДП.

В случая административното наказание на жалбоподателя е наложено не с наказателно постановление, а с електронен фиш, каквато възможност е предвидена в чл. 189, ал. 4 от ЗДП, изискваща нарушението да бъде установено и заснето с техническо средство. Смисълът на цитираната разпоредба е, че когато е налице нарушение, установено и заснето с техническо средство, се издава електронен фиш в отсъствие на контролен орган и нарушител. Законодателят посочва, че нарушението следва да бъде установено с „техническо средство”, без да конкретизира стационарно или мобилно да е то.

Видно от Регистъра на одобрените за използване типове средства за измерване, актуален към 31.10.2012 година (Български институт по метрология, http://www.bim.government.bg/index.xsp?page=ABF79904533B9B59C225789400225C63), мобилната система за видеоконтрол на нарушенията на правилата за движение TFR1-M е вписана под № 4835 и е със срок 24.2.2020 година.

Според легалната дефиниция в §6, т. 63 от Допълнителните разпоредби на ЗДПЕлектронен фиш” е електронно изявление, записано върху хартиен, магнитен или друг носител, създадено чрез административно-информационна система въз основа на постъпили и обработени данни за нарушения от автоматизирани технически средства. Самото определение не съдържа изискване данните за нарушенията, въз основа на които се издава електронният фиш, да са получени само от стационарни устройства (камери). Разпоредбата на чл. 189, ал.4 от ЗДП допуска в случаите на заснемане на нарушенията с техническо средство да присъства и контролен орган. Поставената запетая след израза „При нарушение, установено и заснето с техническо средство”, разделя момента на установяване на нарушението от момента на издаване на електронния фиш. Внимателният прочит на разпоредбата сочи, че след установяване на нарушението и заснемането му с техническо средство „в отсъствие на контролен орган и на нарушител се издава електронен фиш за налагане на глоба”. Идеята на законодателя е, че след като нарушението е заснето и установено с техническо средство - по безспорен и изключващ субективния фактор начин - административната отговорност да се търси по облекчен начин, различен от установения в ЗАНН ред, а именно с електронен фиш, издаден в отсъствие на контролен орган и на нарушител, за разлика от съставянето на АУАН при задължително присъствие на контролен орган и нарушител.

За нарушението точно е посочено определеното по закон наказание, строго фиксирано в чл. 182, ал. 2, т. 4 от ЗДП, съгласно чийто текст водач, който превиши разрешената скорост извън населено място, се наказва с глоба 150 лева за превишаване от 31 до 40 км/ч.

Въз основа на изложеното настоящия съдебен състав намира, че атакуваният електронен фиш е законосъобразен и следва да се потвърди, поради което и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН

 

РЕШИ:

 

Потвърждава Електронен фиш, серия К, № 0200808 за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство, на Началник-сектор „Пътна полиция” – Пазарджик, с който на И.Д.Т. ***, за нарушение на чл. 21, ал. 2 от Закона за движение по пътищата на основание чл. 189, ал. 4 във връзка с чл. 182, ал. 2, т. 4 от същия закон е наложена глоба в размер на 150 (сто и петдесет) лева.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ