8

 

град Първомай, 07.03.2013 година

 

 

Районен съд - Първомай, трети съдебен състав, в открито заседание на дванадесети февруари две хиляди и тринадесета година със

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

при секретаря А.Г.,

като разгледа докладваното от Председателя НАХД № 121 по описа на Съда за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 16 – 1602325 / 09.08.2012 година на Дирекция „Инспекция по труда” – Пловдив към Министерството на труда и социалната политика, с което на Топлоснабдителна агенция – енергиен сервиз Нелбоинженеринг” ООД, ЕИК 104100223, със седалище и адрес на управление: град Велико Търново, улица *, представлявано от управителя И.Ц.Р., на основание чл. 414, ал. 3 от Кодекса на труда е наложена имуществена санкция в размер 3000 (три хиляди) лева за нарушение на чл. 62, ал. 1 във връзка с чл. 1, ал. 2 от същия Кодекс.

Жалбоподателят Топлоснабдителна агенция – енергиен сервиз „Нелбо Инженеринг” ООД – Велико Търново моли Съдът да отмени наказателното постановление по съображения, изложени в жалбата.

Въззиваемата страна, Дирекция „Инспекция по труда” – Пловдив, чрез процесуалния си представителя си старши юрисконсулт Т.М. моли Съдът да остави жалбата без уважение и да потвърди наказателното постановление като правилно и законосъобразно.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване, от фактическа и правна страна намира следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е неснователна.

 

На 13.02.2012 година по електронната поща на Дирекция „Инспекция по труда” – Пловдив постъпва Сигнал вх. № 0058 – 1444 от С.Т., че работи по трудов договор в Топлоснабдителна агенция – енергиен сервиз „Нелбо Инженеринг” ООД – Велико Търново, но от два месеца не е получавала заплата.

По повод на сигнала на 16.02.2012 година И.С.Б. (актосъставител) и колежката и Н.К. посещават оранжерия за цветя в село Градина, стопанисвана от Топлоснабдителна агенция – енергиен сервиз „Нелбо Инженеринг” ООД – Велико Търново, представят се и започват проверка. Виждат хора в самата оранжерия да работят по саксиите с цветята, други забелязват около котелното, заради авария и спряно газоподаване на котела. Управителят И.Р. също е там. С негово съдействие на всички присъстващи там работници раздават за попълване справки на основание чл. 402 от КТ, в които да опишат отношенията си с дружеството, длъжността, работно време, трудово възнаграждение и други елементи, свързани с трудовите правоотношения.

След като А.Т. попълва справката, проверяващите разговарят с него и установяват, че работи като охрана с трудово възнаграждение в размер на 270 лева, че има подписан трудов договор от 13.10.2011 година, както и че работи само през нощта, през ден, като се редува с друг свой колега, а в момента е там заради настъпилата авария с газоподаването, но на място нито работникът, нито управителят И.Р. дават информация, че лицето работи без трудов договор или че има подписан граждански за извършване на определена услуга. И тъй като в обекта липсва документация, проверяващите връчват призовка за представяне на документи в Дирекция „Инспекция по труда” – Пловдив на 21.02.2012 година.

На 21.02.2012 година в Дирекцията се явява Т.П., сестра на управителя и негов пълномощник, която представя документи, но без трудов или друг договор, сключен с А.Т..

От направената справка в базата данни на НАП актосъставителят установява, че на 13.10.2011 година е подадено уведомление за сключен трудов договор с А.Т. за длъжността охранител с уговорено трудово възнаграждение в размер на 270 лева, а на 17.10.2011 година е подадено уведомление за прекратяване на този договор, считано от датата на сключване (13.10.2011 година).

По искане на свидетеля И.Б. на 12.03.2012 година упълномощеното лице представя в Дирекция „Инспекция по труда” – Пловдив сключени с А.Т. Трудов договор от 24.02.2012 година и Граждански договор от 01.02.2012 година за извършване на услуга - инвентаризация на дълготрайни материални активи, сравняване на налични активи с посочени по опис от счетоводството такива и други подобни дейности.

Поради заболяване на управителя на дружеството актосъставителят приключва проверката на 03.04.2012 година, когато в Дирекцията се явява И.Р. и представя Декларация от А.Г.Т., в която същият обяснява, че е участвал в изграждането на охранителна видеосистема с колегата си, че е бил служител на охранителна външна фирма, но от справката за регистрирани трудови договори в НАП се установява, че А.Т. не е бил служител във въпросната охранителна фирма, която посочва. В присъствието на управителя е съставен и му е връчен Акт № 16 – 1602325 / 03.04.2012 година за установяване на административно нарушение за нарушение на чл. 62, ал. 2 във връзка с чл. 1, ал. 2 от КТ, а именно, че към 16.02.2012 година в дружеството е приет на работа А.Т. с уговорено работно място, работно време, трудово възнаграждение, без да е сключен с него трудов договор в писмена форма. И.Р. собственоръчно вписва възражения в Акта, а в тридневен срок след това постъпват и допълнителни възражения.

От показанията на А.Т. в съдебно заседание на 12.02.2013 година се установява, че той работи за Топлоснабдителна агенция – енергиен сервиз „Нелбо Инженеринг” ООД – Велико Търново, съгласно Трудовия договор от 13.10.2011 година като охранител, за което получава заплата, че е с плаващо работно време, зависещо от слънцегреенето – редува се със свой колега, след като си тръгнат работниците в оранжерията до сутринта, че в деня на проверката отива на работа в 15 часа. По повод на попълнената от него Декларация, представена при съставянето на акта за установяване на административно нарушение, разказва как след проверката на 16.02.2012 година, като постъпва на смяна, Б. (мениджър на дружеството) му казва за лист на бюрото си, който Т. трябва да препише и подпише, за да бъде изпратен някъде. Свидетелят съставя документа, без да го разбере, но му прави впечатление, че е „много засукано”, за което Б. му обяснява, че това е целта на документа.

В края на 2012 година по своя инициатива свидетелят Т. извършва справка в НАП по Интернет и установява, че Трудовият договор от 13.10.2011 година не фигурира в базата данни. Разбира, че е работил за Топлоснабдителна агенция – енергиен сервиз „Нелбо Инженеринг” ООД – Велико Търново, без да знае за прекратяването на трудовия си договор. От справката установява редовността на следващия Трудов договор № 165 от 24.02.2012 година с дружеството. А в Гражданския договор № 1 от 01.02.2012 година разпознава подписа си, но споделя, че за първи път чува описаните там задълженията на изпълнителя, защото не е получавал заплата, нито е вършил описаната работа – твърди, че е работил единствено като охрана и понякога обща работа – поливане, следене на температурите, отваряне и затваряне.

Въз основа на Акт № 16 – 1602325 / 03.04.2012 година за установяване на административно нарушение е издадено и атакуваното Наказателно постановление.

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитаните в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетели, които се кредитират като обективни и логични, и от приобщената по съответния процесуален ред административно-наказателна преписка.

По мотиви от изложеното въз основа на събраните по делото доказателства Съдът намира, че към 16.02.2012 година свидетелят А.Т. предоставя работната си сила на Топлоснабдителна агенция – енергиен сервиз „Нелбо Инженеринг” ООД – Велико Търново, която предприятието да използва при осъществяване на своя предмет на дейност, но без предварително сключен трудов договор между работника и работодателя – видно от собственоръчно попълнената от А.Т. справка по чл. 402 от КТ, същият има качеството на работник в посочения обект с определени месторабота, работно време, почивни дни, почивки в работния ден и уговорено трудово възнаграждение.

Констатираното на 16.02.2012 година нарушение от страна на дружеството жалбоподател правилно е квалифицирано от административнонаказващия орган по чл. 62, ал. 1 във връзка с чл. 1, ал. 2 от КТ, съгласно чиито текстове трудовият договор се сключва в писмена форма, а отношенията при предоставянето на работна сила се уреждат само като трудови правоотношения.

Точно е определено и следващото се за нарушението административно наказание по чл. 414 ал. 3 ат КТ, който визира, че нарушилият разпоредбите на чл. 62, ал. 1 от КТ работодател се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15000 лева.

Имуществената санкция е в съответствие с разпоредбите на чл. 27 и чл. 83 от ЗАНН, тъй като нарушението представлява неизпълнение на задължение към държавата при осъществяване на дейност и е към минимума на границите, предвидени по закон.

И актът, и Наказателното постановление са съставени при спазване на изискванията на чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН, като съдържат всички реквизити, посочени там, т.е. същите са изправни от формална страна.

Ето защо и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, трети съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Потвърждава Наказателно постановление № 16 – 1602325 / 09.08.2012 година на Дирекция „Инспекция по труда” – Пловдив към Министерството на труда и социалната политика, с което на Топлоснабдителна агенция – енергиен сервиз Нелбоинженеринг” ООД, ЕИК 104100223, със седалище и адрес на управление: град Велико Търново, улица *, представлявано от управителя И.Ц.Р. на основание чл. 414, ал. 3 от Кодекса на труда е наложена имуществена санкция в размер 3000 (три хиляди) лева за нарушение на чл. 62, ал. 1 във връзка с чл. 1, ал. 2 от същия Кодекс.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Районен съдия: (п)

СЗ / АГ