П Р О Т О К О Л

 

гр. Първомай, 25.03.2013 година

 

РАЙОНЕН СЪД – ГР. ПЪРВОМАЙ, ВТОРИ СЪДЕБЕН СЪСТАВ, в открито заседание на двадесет и пети март 2013 година, с

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕНА КАЛПАЧКА

 

при участие на секретаря Мария Запрянова

 

сложи на разглеждане гр. д. № 95 по описа за 2013 година, докладвано от Председателя.

 

Заседанието се открива.

На именното повикване в 10:15 часа:

За ищеца ЗК „Уника” АД, редовно призован, се явява юрисконсулт Г.П., с пълномощно от днес.

За ответника П.С.Н., редовно призован, се явява адвокат С.К.-М. - пълномощник, с пълномощно от днес.

По хода на делото:

Юрисконсулт Г.П.: Да се даде ход на делото.

Адвокат С.К.-М.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

На основание чл. 145, ал. 3 ГПК приканва страните към доброволно уреждане на спора извънсъдебно или чрез сключване на съдебна спогодба.

 

Юрисконсулт Г.П.: С ответника сме стигнали съгласие за сключване на съдебна спогодба. Представям същата в писмен вид. Правя само две уточнения:

- в абзац 3 от представената от нас спогодба е допусната техническа грешка, като размерът на иска следва да се счита 11 360 лв. (единадесет хиляди триста и шестдесет) лева, а не 11 340 лв. (единадесет хиляди триста и четиридесет) лева, както е посочено в края на абзаца;

 -  в т. 2 от споразумението: При неизпълнение на задължението за заплащане на всяка една от вноските на падежа й, задължението за заплащане на лихва става изискуемо на петнадесетия ден след настъпване на падежа на вноската и е в размер на законната лихва върху неиздължената сума от датата на подаване на исковата молба – 13.06.2012 г. до окончателно издължаване на задължението.

Моля да бъде одобрена така представената спогодба днес писмено, като ни бъде възстановени 2% от внесената ДТ в размер на 227,50 лв. (двеста двадесет и седем лева и петдесет стотинки).

Адвокат С.К.-М.: Поддържам казаното от ищеца. Постигнахме споразумение, което моля да одобрите като се съобразите и с уточненията, направени от ищеца в днешно съдебно заседание. Съгласна съм с направените уточнения в от ищеца в днешно съдебно заседание.

 

СПОГОДИЛИ СЕ:

 

 

За ищеца :

(п)

 

(за ЗК „Уника” АД юрисконсулт Г.П.)

 

 

За ответника:

(п)

 

(за П.С.Н. адвокат С.К.-М. – пълномощник)

 

 

Районен съдия:

(п)

 

 

Съдът намира, че постигнатата спогодба не противоречи на закона и на добрите нрави, поради което, и на основание чл. 234 от ГПК, същата следва да бъде одобрена, а производството по делото следва да бъде прекратено.

Определението в частта за одобрение на спогодбата има характер на влязъл в сила съдебен акт и не подлежи на обжалване, а по отношение на частта за прекратяване на производството и разноските подлежи на обжалване с частна жалба от страните.

Следва да бъде възстановена половината от внесената държавна такса от ищеца, на основание чл. 78, ал. 9от ГПК.

С оглед горното

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатата спогодба между

1. „застрахователнa компания уника” ад, със седалище и адрес на управление – град София, ***, ЕИК 040451865, представлявано от: Д.Т. – Изпълнителен директор и Н.Г. – Главен изпълнителен директор, чрез юрисконсулт Г.П., от една страна и

 

2. П.С.Н. ЕГН **********; л. к. ***, ***, с адрес: ***, чрез адв. С.К.-М. – пълномощник, от друга страна, в следния смисъл:

 

1. П.С.Н., с ЕГН **********;***, чрез адв. С.К.–М. – пълномощник, се задължава да изплати на „Застрахователнa Компания Уника” АД, със седалище и адрес на управление – град София, ***, ЕИК 040451865, представлявано от: Д.Т. – Изпълнителен директор и Н.Г. – Главен изпълнителен директор, чрез юрисконсулт Г.П., задължението си в общ размер 11 360,00 (единадесет хиляди триста и шестдесет) лева, както следва:

Разсрочва се на 4 (четири) равни вноски, всяка от тях в размер на 2 840.00 лв. (две хиляди осемстотин и четиридесет) лева, платими при следните падежи:

I вноска – до 30.06.2013 г.;

II вноска – до 30.09.2013 г.;

III вноска – до 30.12.2013 г.;

IV вноска – до 30.03.2014 г.;

2. „Застрахователнa Компания Уника” АД няма да претендира сторените по делото разноски за държавна такса към П.С.Н., както и няма да претендира изплащането на лихви. При неизпълнение на задължението за заплащане на всяка една от вноските на падежа й, задължението за заплащане на лихва става изискуемо на петнадесетия ден след настъпване на падежа на вноската и е в размер на законната лихва върху неиздължената сума от датата на подаване на исковата молба – 13.06.2012 г. до окончателно издължаване на задължението.

3. Застрахователнa Компания Уника” АД се съгласява и приема плащането да бъде извършено по горепосочения начин - без дължимата лихва и се задължава да не предприема действия по принудителното изпълнение на вземането си, при условие, че плащанията се извършват по уговорения в споразумението начин.

4. „Застрахователнa Компания Уника” АД си запазва правото да образува изпълнително дело за събиране на вземането си, ведно със съответните лихви за забава при неизпълнение на споразумението от страна на П.С.Н..

 

На основание чл. 78, ал. 9 от ГПК сумата 227,50 лв. (двеста двадесет и седем лева и петдесет стотинки), представляваща внесена държавна такса за образуване на производството, ДА СЕ ВЪРНЕ на ищеца „застрахователнa компания уника” ад, със седалище и адрес на управление – град София, ***, ЕИК 040451865, представлявано от: Д.Т. – Изпълнителен директор и Н.Г. – Главен изпълнителен директор, чрез юрисконсулт Г.П..

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 95 / 2013 г. по описа на Районен съд – Първомай.

 

Определението в частта за прекратяване на производството и разноските подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днес пред ПОС, като в частта за одобряване на спогодбата е окончателно и има последици на влязло в сила решение=

 

Заседанието се закри в 10:35 часа.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

 

 

Председател: (п)

 

 

Секретар: (п)

 

 

ЕК / МЗ