П Р О Т О К О Л

 

гр. Първомай, 04.03.2013 година

 

РАЙОНЕН СЪД – ГР. ПЪРВОМАЙ, ВТОРИ СЪДЕБЕН СЪСТАВ, в открито заседание на четвърти март 2013 година, с

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕНА КАЛПАЧКА

 

при участие на секретаря М.З.

 

сложи на разглеждане гр. д. № 559 по описа за 2012 година, докладвано от Председателя.

 

Заседанието се открива.

 

На именното повикване в 10:00 часа:

Ищецът С.В.Д. със съгласието на майка си Д.М.Д., редовно призован, чрез пълномощник адвокат Х.С.В., не се явява. За него адвокат Х.С.В., с пълномощно по делото.

Ответникът И.А.М., редовно призован, се явява лично.

 

По хода на делото:

Адвокат Х.В.: Да се даде ход на делото.

Ответник И.М.: Да се гледа делото.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешно съдебно заседание, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Адвокат Х.В.: Предлагаме вариант да преговаряме за сключване на спогодба. Подготвил съм същата в писмен вид, като размерът на издръжката, която предлагаме е 80 лева, а за минал период по 60 лв., месечно, като моля да ни бъде дадена възможност да я обсъдим и да представим окончателен вид.

Ответник И.М.: Съгласен съм с предложението за спогодба.

 

Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Дава 5 мИнУТИ почивка.

 

Заседанието продължава в 10:15 часа.

В залата се явяват страните.

 

Адвокат Х.В.: Представям споразумение в писмен вид, по силата на което ответникът И.А.М. се задължава да заплаща месечна издръжка на детето в размер на 80 лева, считано от 19.12.2012 г. до навършване на пълнолетие на детето или настъпване на други обстоятелства, основаващи прекратяването или изменението й, както и издръжка за минал период, а именно – от 19.01.2012 г. до 19.12.2012 г. в размер на 60 лева месечно, като за останалия предявен размер се отказваме. Посочили сме начин на плащане на издръжката за бъдеще време и на издръжката за минало време, както и че ответникът се задължава да заплати разноските по делото. Банковата сметка, по която следва да бъдат превеждани парите е:

IBAN: ***,

при ***.

 

Ответник И.А.М.: Съгласен съм с така постигната спогодба. Доброволно съм я подписал. Моля да бъде одобрена от съда.

 

СПОГОДИЛИ СЕ:

 

 

Ищец:

(п)

 

(С.В.Д. – майка и законен представител на

малолетната В.И.М., чрез адвокат Х.В.

 

 

Ответник:

(п)

 

(И.А.М.)

 

 

Районен съдия:

(п)

 

Съдът намира, че постигнатата спогодба не противоречи на закона и на добрите нрави, поради което, и на основание чл. 234 от ГПК, същата следва да бъде одобрена, а производството по делото следва да бъде прекратено.

Определението в частта за одобрение на спогодбата има характер на влязъл в сила съдебен акт и не подлежи на обжалване, а по отношение на частта за прекратяване на производството подлежи на обжалване с частна жалба от страните.

С оглед горното

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатата спогодба между

І. С.В.Д., ЕГН: **********,***, със съгласието на майка си Д.М.Д.,с ЕГН: ********** с постоянен адрес: ***, като майка и законен представител на малолетната В.И.М., родена на *** г., с ЕГН: **********, чрез адвокат Х.С.В., и

ІІ. И.А.М., ЕГН: **********,***, в следния смисъл:

 

1. И.А.М., ЕГН: **********,***, СЕ ЗАДЪЛЖАВА да заплаща на С.В.Д., ЕГН: **********,***, със съгласието на майка си Д.М.Д.,с ЕГН: ********** с постоянен адрес: ***, като майка и законен представител на малолетната си дъщеря В.И.М., родена на *** г., с ЕГН: **********, сумата по 80,00 (осемдесет) лева месечна издръжка, считано от 19.12.2012 г. до настъпване на пълнолетие или други законни причини за изменението или прекратяването й, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, както и издръжка за изминал период от 11 (единадесет) месеца, а именно – от 19.01.2012 г. до 19.12.2012 г., в размер на 60,00 (шестдесет) лева месечно.

 

2. Месечната издръжка се заплаща по банкова сметка

***: ***,

при ***,

с титуляр С.В.Д.,

не по-късно от 15-то число на текущия месец.

 

3. Дължимата издръжка за минал период от 19.01.2012 г. до 19.12.2012 г. ще се заплаща разсрочено на 11 (единадесет) равни месечни вноски по 60,00 (шестдесет) лева месечно, по реда на т. 2, заедно с вноските за съответния месец до пълното погасяване на задължението.

 

4. И.А.М., ЕГН: **********,***, СЕ ЗАДЪЛЖАВА ДА ЗАПЛАТИ изцяло разноските по гр. дело № 559 / 2012 г. на РС – Първомай, включително да заплати на С.В.Д., ЕГН: **********,***, сумата 200,00 (двеста) лева за адвокатска защита.

 

ОСЪЖДА И.А.М., ЕГН: **********,***, ДА ЗАПЛАТИ сумата от 82,60 (осемдесет и два лева и шестдесет стотинки) лева държавна такса по сметка на Районен съд – Първомай.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 559 / 2012 г. по описа на Районен съд – Първомай.

 

Определението в частта за прекратяване на производството и разноските подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днес пред ПОС, като в частта за одобряване на спогодбата е окончателно и има последици на влязло в сила решение.

 

Заседанието се закри в 10:30 часа.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

 

 

Председател: (п)

 

 

Секретар: (п)

 

 

ЕК / МЗ