О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

гр.Първомай, 30.01.2013 год.

 

           Районен съд Първомай, втори състав, в закрито заседание на тридесети януари през две хиляди и тринадесета година, в състав:

                                                             Районен съдия: Елена Калпачка

 

като разгледа докладваното от съдията бр.д. № 555 по описа на съда за 2012г., за да се произнесе, взе предвид:

            Делото е образувано по постъпила искова молба от П.П.В., чрез адв. Зафиров, САК, с искане за произнасяне по обективно съединени искове по КТ срещу „ГЕОРАДАР” ООД, с ЕИК 200540589, с посочено седалище и адрес на управление гр. Смолян, бул. „България” № 6. Разменени са книжата по делото.

            В срока за отговор на исковата молба, е постъпил отговор от ответника, с искане делото да бъде прекратено пред настоящия съд и да бъде изпратено на РС Мадан по подсъдност, тъй като седалището и адресът на управление на ответника е в гр. Мадан, където е било и мястото, където е упражнявал своя труд ищеца, видно от приложеното удостоверение за актуална съдебна регистрация на АП и приложен към исковата молба  трудов договор, в който е уговорено място на работа – управление на фирмата.            Производството по делото е във фазата на размяна на книжа, в срока за отговор на исковата молба. Възражението е предявено от ответника в срока по чл. 119, ал. 3 от ГПК. Към молбата е приложено удостоверение от МП, АП за актуална съдебна регистрация на ответника. От приложеното удостоверение, както и от извършената служебно справка е видно, че седалището и адреса на управление на ответника към момента са в гр. Мадан, ул. „Обединение” № 36.

            Освен общата подсъдност по чл. 105 от ГПК, нормата на чл. 114 от ГПК предоставя избор на подсъдност по иск на работника срещу работодателя си – по мястото, където обичайно полага своя труд.

            Не се твърди в исковата молба, а и от представените доказателства не е видно ищецът да е полагал обичайно труд по трудовото правоотношение в района на РС Първомай. Поради това и съдът приема, че ищецът не се ползва от тази изборна местна подсъдност и настоящият съд не е компетентен да разгледа иска.

            Общата норма на чл. 105 от ГПК указва, че искът се предявява пред съда, в който е седалището на ответника. Видно от представените доказателства към настоящия момент седалището на ответника е в гр. Мадан, за което и е направено възражение за липса на подсъдност на настоящия съд и искане делото да бъде изпратено за разглеждане на РС Мадан като компетентен, съгласно нормата на чл. 105 от ГПК. Поради това съдът намира молбата за основателна. Следва производството по делото да бъде прекратено, на осн. чл. 118, ал. 2 от ГПК, като на страните бъде дадена възможност да обжалват определението на съда, на осн. чл. 121 от ГПК.

            Ето защо,  съдът

 

О  П  Р Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 555 / 2012 год. по описа на РС Първомай и изпраща делото по подсъдност на РС Мадан.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред ОС Пловдив, в едноседмичен срок от получаването му от страните.

Районен съдия:  /П/

ЕК / НК