Р    Е    Ш    Е    Н    И   Е

   79                                              гр.Първомай, 19.07.2013 г                               

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

  

РАЙОНЕН СЪД - ПЪРВОМАЙ, ІІ гр. с-в в публично заседание на деветнадесети юни две хиляди и тринадесета година в състав:

 

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: НЕВЕНА КАБАДАИЕВА

 

при секретаря Мария Запрянова  като разгледа докладваното от съдия НЕВЕНА КАБАДАИЕВА гр.дело № 105 по описа за 2013г. и като обсъди:

 

Производството е образувано по иск    с правно основание чл. 87, ал. 3 от ЗЗД.   

 И.Д.М. и М.Г.М.,***, в депозирана против Д.  Н.В. и Н.Т.В., и двамата с посочен адрес за призоваване с. Г., ул. “***” № 20 молят   да бъде постановено решение, с което да бъде   развален сключения между страните договор за прехвърляне на  недвижим  имот, за който е съставен НА № 163 том ІІ н.д.344/2010г  по описа на нотариус К.  Твърдят, че през 2010г  са прехвърлили на ответниците дворно място с площ от 1070кв.м.  заедно с построените в него жилищна сграда  със застроена площ от 86 кв.м., стопанска постройка със застроена площ от 31 кв.м.,  стопанска постройка със застроена площ от 35 кв.м., навеси със застроена площ от 46 кв.м. , находящ се в с. Г., срещу   поето задължение от последните  за издръжка и гледане на прехвърлителите, за което е бил съставен НА № 163 том ІІ н.д.344/2010г  по описа на нотариус К. Ответниците отказват да се грижат за ищците, а те се нуждаят   от постоянни грижи.   Ангажират събиране на доказателства. 

 Ответниците  не оспорват иска. Не оспорват твърденията, че са отказали да се грижат за ищците. Не оспорват и твърденията, че ищците се нуждаят от постоянни грижи. В с.з. заявяват, че по лични причини са се отказали да се грижат за ищците.

 След като прецени събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът намира за установено следното:       НА 26.07.2010г И.Д.М. и М.Г.М. са прехвърлили на Д.Н.В. и Н.Т.В. дворно място цялото с площ застроена и незастроена от 1070 кв.м. заедно с построените в него жилищна сграда със застроена площ от 86кв.м., стопанска постройка със застроена площ от 31кв.м, стопанска постройка със застроена площ от 35 ква м  и навеси със застроена площ от 46 кв.м, находящо се в с. Г., общ. П., обл. П., при граници: улица ЕУПИ ХІХ -687 , УПИХVІІ-688 , УПИ ХІV-690 и УПИ ХV-690, съставляващо имот №691 в кв.42  с площ от 1040кв.м,. за който имот е отреден УПИ ХVІ-691 в кв.42 на по плана на с. Г., срещу поето  задължение от приобретателите  да поемат  цялостната издръжка и гледане до края на живота им, като им осигурят един сносен и спокоен живот и им гарантират: стая за  живеене, храна облекло, отопление, осветление, грижи при болест и немощ, за което е съставен НА №163 том ІІ дело 344/2010г на нотариус К.

            От показанията на разпитаната по делото св. Н. Н.(дъщеря на ищците), които съдът кредитира като правдиви, безпротиворечиви и базирани на лични впечатления се установява че  ищецът е на легло и се нуждае от постоянни грижи, и двамата имат нужда  да се грижат за тях непрекъснато. Свидетелят сочи, че от около шест месеца ответниците са отказали да гледат ищците и да полагат грижи, докато ищцата е била в болница , а за времето преди това са се грижили за тях. След нова година, ищцата се обадила на свидетелката, че няма кой да се грижи за тях, след който момент грижите са поети от свидетелката.

            Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът прави следните изводи: Предявен е иск с правно основание  чл. 87, ал. 3 ЗЗД  - за разваляне на договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за гледане и издръжка. Предявеният иск е допустим, тъй като изхожда от активно легитимирани лица – прехвърлителите по договора.  

           Разгледан по същество е и основателен:     Не е спорно, че с НА № 163 том ІІ н.д.344/2010г  по описа на нотариус К.  ищците са продали на ответниците   собствен недвижим имот, а именно  : дворно място цялото  заедно с построените в него жилищна сграда и стопански постройки, находящо се в с. Г. общ. П., обл Пловдивска, съставляващо имот №691 в кв.42  с площ от 1040кв.м,  за който имот е отреден УПИ ХVІ-691 в кв.42 на по плана на с Г. при граници: улица  УПИ ХІХ -687 , УПИХVІІ-688 , УПИ ХІV-690 и УПИ ХV-690,  съпружеска имуществена общност, срещу задължението на ответниците да ги гледат и издържат чрез осигуряване на грижи и средства, обезпечаващи нормален и спокоен живот. Не се оспорва и обстоятелството, че от месец януари 2013г ответниците са престанали да полагат грижи за ищците, а и това се установява от ангажираните гласни доказателства (св. Н.).      Предвид изложеното дотук и като съобрази, че ответниците   не изпълняват  поетите задължения по договора за гледане и издръжка,  съдът намира за основателен иска за разваляне на договора за прехвърляне на недвижим имот срещу поето задължение за издръжка и гледане, за което е съставен НА 

           Съобразно изхода на делото,   и на основание 78 ал.1    ГПК ищците имат право да им бъдат заплатени направените разноски в производството. При липса на заявена претенция, съдът не присъжда разноски. 

С оглед на гореизложеното съдът

 

Р  Е  Ш  И

 

            РАЗВАЛЯ на основание чл. 87, ал. 3 от ЗЗД,     сключения с нотариален акт  № 163 том ІІ дело 344/2010г на нотариус Н. К.  договор,  с който И.Д.М. ЕГН********** *** 18 и М.Г.М. ЕГН **********, с постоянен адрес *** А са продали на Д.Н.В. ЕГН ********** и  Н.Т.В. ЕГН ********** и двамата с адрес ***   следния свой недвижим имот, а именно: дворно място цялото с площ застроена и незастроена от 1070(хиляда и седемдесет) кв.м. заедно с построените в него жилищна сграда със застроена площ от 86(осемдесет и шест)кв.м., стопанска постройка със застроена площ от 31(тридесет и един)кв.м, стопанска постройка със застроена площ от 35(тридесет и пет) кв. м  и навеси със застроена площ от 46(четиридесет и шест) кв.м, находящо се в с. Г. общ. П., обл. П, при граници: улица  УПИ ХІХ -687 , УПИХVІІ-688 , УПИ ХІV-690 и УПИ ХV-690, съставляващо имот №691(шестотин деветдесет и първи) в кв.42(четиридесет и втори)  с площ от 1040(хиляда и четиридесет)кв.м,. за който имот е отреден УПИ ХVІ-691(шестнадесети шестотин деветдесет и първи) в кв.42(четиридесет и втори) на по плана на с. Г., срещу   задължението     да поемат  цялостната им издръжка и гледане до края на живота им, като им осигурят един сносен и спокоен живот и им гарантират: стая за  живеене,  храна,  облекло, отопление, осветление, грижи при болест и немощ, било лично или чрез трето лице, безусловно и в независимост от  наличността или липсата на средства от страна  на прехвърлителите или на приемателите на имота.

     

         Дава шестмесечен срок, считано от влизане на решението в сила, на И.Д.М. ЕГН********** *** 18 и М.Г.М. ЕГН **********, с постоянен адрес *** А  да отбележат  влезлия в сила съдебен акт в Службата по вписванията при   Агенция по Вписванията – София - Първомайски  районен съд.

     

        

       Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от съобщаването му.

                                                                     

                                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

 

НК / НК