Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е 

 

   65                                     гр. Първомай,  05.07.2013 г                                

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

              

РАЙОНЕН СЪД - ПЪРВОМАЙ, втори състав, в открито заседание на  пети юни две хиляди и тринадесета  година в състав:

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: НЕВЕНА КАБАДАИЕВА

 

при секретаря Мария Запрянова като разгледа докладваното от съдия НЕВЕНА КАБАДАИЕВА гр. д.  N 84 по описа за 2013г  и за да се произнесе съдът взе  в предвид следното:

 

Предявен иск с правно основание    чл. 357, ал. 1 т.1 , вр. с чл. 188, т. 1 от КТ.

         

          М.С.Н. *** моли да  бъде признато за незаконно и да бъде отменено наложеното й със Заповед № 10 от 05.02.2013г  на Управителя на „МБАЛ -  Първомай“ ЕООД дисциплинарно наказание “забележка”. Твърди, че при издаването на заповедта грубо е нарушена разпоредбата на чл.193 ал.1 от КТ,  тъй като не е изслушан работника или служителя преди  налагане на дисциплинарното наказание. На следващо място самата заповед не отговаря на законовите изисквания относно  минимално необходимото съдържание, а фактическото описание на нарушенията е непълно, неточно и неясно - не е ясно как е извършила грубо надписване, каква документация се води, и кой я води, не е посочено трудовото задължение, което е нарушено, не е посочено кога е извършено нарушението. Ангажира събиране на  доказателства, претендира разноски. 

           Ответникът не изразява становище по иска, представя Заповед № 21/11.03.2013 г.

           След като прецени събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът намира за установено следното: Ищцата работи при ответника на основание   трудов договор от 2005г,   като съгласно допълнително споразумение   към ТД № 9/24.09.2012 г   изпълнява длъжността    „лекар, началник отделение” на „МБАЛ  - Първомай“, рентгеново отделение.   Със Заповед № 10/05.02.2013 г   на Управителя на „МБАЛ – Първомай“, на ищцата е наложено дисциплинарно наказание “забележка”,  на основание чл.188 т.1 от КТ, за грубо надписване на часовете положен извънреден труд, както и за арогантно отношение с отправени заплахи спрямо Управителя.  Няма данни кога Заповедта е връчена на ищцата.  Със Заповед  № 21/11.03.2013 г. е отменена Заповед  № 10/05.02.2013 г, с която на М.Н. е наложено дисциплинарно наказание забележка  и е указано наложеното наказание да бъде заличено.

 Въз основа на така установената фактическа обстановка, съдът прави следните изводи: Предявен е иск за отмяна на наложено дисциплинарно наказание „забележка”. Искът е допустим като предявен  от лице, имащо правен интерес от отмяна на наложеното му дисциплинарно наказание  и в  предвидения  по чл. 358 ал.1 т.1 от Кодекса на труда    срок. За ищцата е налице интерес от водене на делото, тъй като Заповед № 21/11.03.2013г, с което се отменя наложеното наказание е  издадена   след образуване на делото(12.02.2013г), при липса на такава възможност за работодателя (арг.чл. 344 ал.2 КТ). 

 Разгледан по същество искът е основателен.

 Оспорва се Заповед № 10/05.02.2013г, с която на ищцата е наложено дисциплинарно наказание „забележка” поради неспазване процедурата по налагане на дисциплинарно наказание, както и  по същество.   Няма данни оспорваната Заповед да е била връчвана на ищцата.  При липса на възражения от страна на ищцата, съдът  приема, че същата й е била връчена на посочената дата - 05.02.2013г. Разпоредбата на чл.193 ал.1 КТ изисква преди налагане на наказанието работодателят да   изслуша работника или служителя или да приеме писмените му обяснения и да събере и оцени посочените доказателства. В тежест на ответника в настоящото производство е да докаже законосъобразността на заповедта, с която е наложено дисциплинарно наказание.  Твърдения от страна на ответника, че преди налагане дисциплинарното наказание са искани обяснения от ищцата  по реда на чл. 193 КТ във връзка и преди налагане на  наказанието, не са налице. Няма ангажирани и такива доказателства.    Ето защо и поради неспазване процедурата по чл.193ал.1 ГПК, съдът следва да отмени атакуваната заповед на формално основание    , без да я разглежда   по същество.         

Съобразно изхода на делото и на основание чл. 78, ал. 6 от ГПК, следва да бъде осъден „МБАЛ – Първомай“    ЕООД гр. Първомай,   да заплати в полза на РС Първомай сумата от 50 лева дължима държавна такса за производството.

Поради уважаване на иска, направеното в тази връзка искане от ищеца и на основание чл.78 ал.3 ГПК следва да бъде осъден ответника да заплати на ищеца сумата от 450лв направени разноски по производството.

 

Ето защо и поради мотивите, изложени по-горе съдът

 

                                               Р     Е     Ш     И:

         ОТМЕНЯ  Заповед   № 10/05.02.2013 г   на Управителя на „МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – Първомай” ЕООД, гр. Първомай,   , с която на М.С.Н. ЕГН ********** ***  е      наложено дисциплинарно наказание "забележка".

          ОСЪЖДА „МНОГО ПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – Първомай” ЕООД ЕИК  *** , със седалище и адрес на управление  гр. П., ул. „***“ № 51   да заплати на М.С.Н. ЕГН ********** ***    сумата от 450 (четиристотин и петдесет) лева, направени разноски  

          ОСЪЖДА ПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – Първомай” ЕООД ЕИК  *** , със седалище и адрес на управление  гр. П., ул. „****“ № 51  да заплати в полза на Районен съд – Първомай  сумата от 50(петдесет)лв дължима ДТ

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен Съд- Пловдив в двуседмичен срок от съобщаването му

                                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ:    /П/

НК /НК