Р Е Ш Е Н И Е

 23

гр. Първомай, 12.03.2013 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, втори съдебен състав, в открито заседание на шести март през две хиляди и тринадесета година, в състав:

                                                                                    Районен съдия:  Елена Калпачка

като разгледа докладваното от съдията ч. гр. д. № 506 по описа на съда за 2012 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Производство по чл. 247, ал. 1 от ГПК.

            Н.Н.Т., Т.Д.М. и В.Д.О., като наседници на Д. П.Т., ищец по гр. дело № 325/1993 год. по описа на РС Първомай, П.Т.С., като наследник на Т. П.С., ищец по гр. дело № 325/1993 год. по описа на РС Първомай, Х.А.А. и Д.А.А., като наследници на Л. Т. А. и В.К.Д., като наследник на К. Т.Д., ищец по гр. дело № 325/1993 год. по описа на РС Първомай, молят да се допусне поправка на очевидна фактическа грешка в решение на съда № 250 от 21.12.1993 год. по гр. дело № 325 по описа на РС Първомай за 1993 година., като се поправи единният граждански номер на Д. П.Т., който вместо 3811054611 се счита **********, фамилното име на ищцата Л. Т. от А. на А., и в описанието на парцел ХVІ и ХVІІ да се чете държавен, вместо общински.

            Община Първомай е подала писмен отговор в срока по чл. 247 от ГПК, в който счита молбата допустима и основателна.

            Останалите страни не са подали писмен отговор в срока по чл. 247, ал. 2 от ГПК, след получаване на молбата. ТКЗС с. П. е прекратено с ликвидация и заличено от търговския регистър при ПОС, което е удостоверено с приетите по делото решения на ПОС, поради което и не съществува в правния мир.

След като разгледа подадената молба, ведно с приложените по нея доказателства и приложените писмени доказателства по делото, Съдът установи следното:

            Гражданско дело № 325/1993 година е било унищожено, тъй като е изтекъл пет годишния срок за съхранение и от него са изтеглени решение, заключение и скица на вещото лице, служебно приложени като доказателство по делото. Делото е приключило с решение, с което е признато за установено по отношение на кметство с. П., ТКЗС в ликвидация с. П. и С. Г.П., че Л. Т. А., К. Т.Д., Д. П.Т. и Т. П.С. са собственици на дворно место от около 1930 кв. м., за което са отредени парцели, ХVІ – общ. от 745 кв.м. ХVІІ – общ. от 735 кв.м., предаваемо место към парцел ХІІІ – 12 от 50 кв.м. и предаваемо место към парцел ХІV – 12 от 300 кв.м. в кв. 4 по плана на с. П. от 1986 г. изменен 1989 г. отразено на скицата на в.л. Д., с букви А, Б, В, която е неразделна част от решението, като ги осъжда да им предадат собствеността и владението на този имот.

            В решението е допусната техническа грешка, като фамилното име на Л. Т. А. е записано А., което е видно от представеното удостоверение за наследници на ищцата и е несъмнено, че произнасянето на съда касае именно ищеца А. В решението е записано и невярно ЕГН на ищеца Д.П.Т., 3811054611, вместо верния **********, видно от представения официален документ - акт за смърт, приет като доказателство по делото. В описанието на имота, в частта на описанието на парцели ХVІ – общ. от 745 кв.м. ХVІІ – общ. от 735 е записано общ., след номера на парцела. Видно от скицата към заключението на вещото лице, неразделна част от самото решение, както и от заключението и представеното към делото удостоверение от община Първомай, се касае да държавни имоти, поради което е налице погрешно изписване на общ., вместо държавен, в описанието на парцелите. Въпреки, че горното обстоятелство е видно от скицата на вещото лице, която е неразделна част от решението, и в което ясно и нагледно е описан имота, поради факта, че погрешното записване в диспозитива на решението създава затруднение на наследниците на ищците да осъществят правата си, довело до настоящата молба, следва да бъде допусната тази поправка.

Поради изложеното следва да се допусне поправка на очевидна фактическа грешка в решение на съда № 250 от 21.12.1993 год. по гр. дело № 325 по описа на РС Първомай за 1993 година, като се поправи изписания в решението ЕГН на ищеца Д. Т., името на ищеца Л. Т. А. и описанието на парцели ХVІ и ХVІІ.

Водим от горните съображения и на осн. чл. 247 от ГПК, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ДОПУСКА поправка на очевидна фактическа грешка, като в диспозитива на Решение № 250 от 21.12.1993 год. по гр. дело № 325 по описа на РС Първомай за 1993 година, ЕГН на Д. П.Т. вместо ЕГН: **********, да се чете ЕГН: **********, фамилното име на Л. Т. вместо А., да се чете А. и описанието на парцели ХVІ и ХVІІ вместо ХVІ – общ. от 745 кв.м. ХVІІ – общ. от 735 кв.м, да се чете ХVІ – държавен от 745 кв.м. ХVІІ – държавен от 735 кв.м.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Пловдив в седмодневен срок от съобщаването му на страните и връчване на копие от него.

Районен съдия:  /п/

ЕК / НК