Р Е Ш Е Н И Е

№ 13

гр. Първомай, 12.02.2013 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Районен съд Първомай, втори съдебен състав, в публично заседание на пети февруари през две хиляди и тринадесета година, в състав:

                                                                                    Районен съдия: Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията гр. д. № 474 по описа на съда за 2012 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод по чл. 50 от СК.

            ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт за граждански брак № 0019 от 28.04.2001 г. в гр. *** граждански брак между З.С.В., с ЕГН: **********,***, и Й.А.В., с ЕГН: **********,***, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 50 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което:

1. Страните декларират, че нямат родени от брака деца.

2. Имуществени отношения между съпрузите:

2.1. След прекратяването на брака Й.А.В. получава в дял и става едноличен собственик на придобитите по време на брака в режим на съпружеска имуществена общност недвижими имоти, а именно:

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ № *** с начин на трайно ползване нива, с площ от 4,214 дка, седма категория, намираща се в землището на гр. ***, в местността „***”, при граници и съседи: имот № ***, нива на Е.А.Х.; № ***, нива на наследници на Т.Н.Г.; № ***, нива на наследници на Д.М.Д.; № ***, нива на наследници на Д.иТ.У.; № ***, нива на М.Р.Л.; № ***, полски път на ОПФ (необработваема). Имотът е образуван от имот № ***. Имотът е подробно описан в нотариален акт № ***, том ***, дело № *** год. на СВ Първомай. Данъчната оценка на имота е 210,70 лв.

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ № *** с начин на трайно ползване нива, с площ от 4,214 дка, седма категория, намираща се в землището на гр. ***, в местността „***”, при граници и съседи: имот № ***, нива на А.Р.А.; № ***, нива на насл. На Д.и Т.У.; № ***, нива на Г.Д.Г. № ***, нива на насл. на Г.С.П.; № ***, полски път на ОПФ (необработваема). Имотът е образуван от имот № ***. Имотът е подробно описан в нотариален акт № ***, том *** дело № *** год. на СВ Първомай. Данъчната оценка на имота е 210,70 лв.

2.2. След прекратяването на брака Й.А.В. получава в дял и става едноличен собственик на пристройка към съществуваща жилищна сграда в УПИ *** от кв. 19 по плана на гр. ***, при граници на УПИ:  улица, насл. На Х.Д.Т., Й. А.С., църковен двор, която се строи на основание разрешение за строеж № 115 от 28.07.2004 год., издадено на Й.А.В., и която пристройка е завършена на етап „груб строеж”, със степен на завършеност 50%, с данъчна оценка 6239 лв.

2.3. След прекратяването на брака Й.А.В. получава в дял и става едноличен собственик на придобитите по време на брака в режим на съпружеска имуществена общност автомобили, а именно:

- товарен автомобил ПЕЖО БОКСЕР 230 L, фургон, с рег. № РВ 3934 МВ, с идентификационен номер (рама) ***, без номер на двигателя, със застрахователна стойност 750 лв.;

- лек автомобил СИТРУЕН КСАНТИЯ КОМБИ, с рег. № РВ 6153 ВН, с идентификационен номер (рама) ***, с двигател № ***, със застрахователна стойност 450 лв.; 

2.4. Съпрузите нямат парични влогове, набрани със съвместен принос, нямат непогасени дългове, за които да носят солидарна отговорност като съпрузи.

2.5. За компенсация и уравнение на дяловете, във връзка с имуществата, описани по-горе в т. 2.1, 2.2 и 2.3, Й.А.В. се задължава да заплати на З.С.В. общо сумата от 2000 лв. (две хиляди лева) незабавно след влизане в сила на съдебното решение за прекратяване на брака.

3. Издръжка между съпрузите: Съпрузите няма да си дължат издръжка след прекратяването на брака.

4. Семейно жилище: След прекратяването на брака семейното жилище, представляващо: дворно място, жилищна сграда и лятна кухня, с административен адрес гр. *** № ***, подробно описано в нотариален акт № ***, том ***, дело № *** год., и в нотариален акт № ***, том ***, дело № *** год., на РС Първомай, заедно с всички приращения и подобрения в него, ще се ползват от съпруга Й.А.В., с ЕГН **********.

*. Фамилно име: След прекратяването на брака съпругата З.С.В. ще възстанови фамилното си име от преди брака – К..

6. Разноските във връзка с развода се поемат от Й.А.В..

ОСЪЖДА Й.А.В., с ЕГН: **********,***, да заплати държавна такса в размер на 212,21 лева /двеста и дванадесет лева и двадесет и една стотинки / по сметка на РС Първомай.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

Районен съдия:/п/

ЕК/ВК