Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е             140                                             

 

гр. Първомай, 04.12.2013 г                                   

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД - ПЪРВОМАЙ, втори състав,

в закрито съдебно заседание на четвърти декември две хиляди и тринадесета  година

в състав:

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЕЛ ПАВЛОВ

като разгледа докладваното от съдия ПАВЕЛ ПАВЛОВ

гр. дело № 244 по описа за 2012 г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.247, ал.1 от ГПК.

Постъпила е на 18.10.2013 г. молба от ищеца по делото Е.Х.Я., чрез процесуалния му представител адв. Т. Д., с искане съдът да поправи допусната в постановеното по настоящето дело решение очевидна фактическа грешка, като в диспозитива на решението изразът “ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН сключения на   03.10.2011 г   в гр. Пловдив предварителен договор за покупко – продажба на недвижим имот между А.Г. О., ЕГН **********, в качеството му на продавач,  и Е.Х.Я., ЕГН **********, в качеството му на купувач,  за продажба на недвижим имот с предмет на договора – прехвърляне собствеността върху недвижим имот, представляващ дворно място, цялото застроено и незастроено от 640 (шестотин и четиридесет) кв. м., находящо се в с ***, съставляващо УПИ  *** по плана на с.***, ведно с построените в парцела две стопански постройки със застроена площ 45 (четиридесет и пет) кв. м., за сумата от 8 000 (осем хиляди) лв.” да се чете “ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН сключения на   03.10.2011 г   в гр. Пловдив предварителен договор за покупко – продажба на недвижим имот между АСЕН ГЕОРГИЕВ О., ЕГН **********, в качеството му на продавач,  и Е.Х.Я., ЕГН **********, в качеството му на купувач,  за продажба на недвижим имот с предмет на договора – прехвърляне собствеността върху недвижим имот, представляващ  дворно място, цялото застроено и незастроено от 640 (шестотин и четиридесет) кв. м., находящо се в с ***, съставляващо УПИ  *** по Застроителния и регулационен план на с. *** с приложена улична и дворищна регулация, ведно с построените в парцела две стопански постройки със застроена площ 45 (четиридесет и пет) кв. м. и 55 (петдесет и пет) кв. м., при граници (съседи): *** и улица, за сумата от 8 000 (осем хиляди) лв.”.      

Ответницата Б.Т.О. *** с писмен отговор на молбата заявява, че счита същата за основателна и моли съдът да я уважи.

В срока по чл.247, ал.2 от ГПК ответниците Г.А.О. и П.А.О.,***, не са представили отговор на молбата и не са взели становище по нея.

Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства, и с оглед на изложеното в молбата и отговора на ответницата Б.О., намира за установено следното:

Както се установява от исковата молба, въз основа на която е било образувано настоящето дело, ищецът е поискал съдът да обяви за окончателен сключеният на 03.10.2011 г. в гр. Пловдив между него и общия на тримата ответници праводател – А. Г. О. Предварителен договор за продажба на недвижим имот с нотариална заверка на подписите на страните. И в исковата молба, и в Предварителния договор, и в останалите събрани по делото писмени доказателства,  и в мотивите на решението, имотът е бил записан като недвижим имот, представляващ  дворно място, цялото застроено и незастроено от 640 (шестотин и четиридесет) кв. м., находящо се в с ***, съставляващо УПИ  *** по Застроителния и регулационен план на с. ***, с приложена улична и дворищна регулация, ведно с построените в парцела две стопански постройки със застроена площ 45 (четиридесет и пет) кв. м. и 55 (петдесет и пет) кв. м., при граници (съседи): УПИ *** УПИ *** УПИ *** и улица. В диспозитива на постановеното по настоящето дело Решение № 63/05.07.2013 г. обаче процесният имот е бил записан като недвижим имот, представляващ дворно място, цялото застроено и незастроено от 640 (шестотин и четиридесет) кв. м., находящо се в с *** съставляващо УПИ  ***, в кв.*** по плана на с. ***, ведно с построените в парцела две стопански постройки със застроена площ 45 (четиридесет и пет) кв. м.

Поради това съдът намира, че действително е налице очевидна фактическа грешка в диспозитива на решението, а оттук – че молбата се явява основателна и следва да бъде уважена и се поправи допуснатата горепосочена ОФГ, като се запишат точнияте индивидуализиращи белези на процесния имот в диспозитива на решението.

Мотивиран от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ДОПУСКА поправка на очевидна фактическа грешка в Решение № 63/05.07.2013 г., постановено по гр. дело № 244/2012 г. по описа на Районен съд – Първомай, ІІ гр. състав, КАТО в диспозитива на решението изразът ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН сключения на   03.10.2011 г   в гр. Пловдив предварителен договор за покупко – продажба на недвижим имот между А. . О., ЕГН **********, в качеството му на продавач,  и Е.Х.Я., ЕГН **********, в качеството му на купувач,  за продажба на недвижим имот с предмет на договора – прехвърляне собствеността върху недвижим имот, представляващ дворно място, цялото застроено и незастроено от 640 (шестотин и четиридесет) кв. м., находящо се в с ***, съставляващо УПИ  ***, в кв.*** на с.*** ведно с построените в парцела две стопански постройки със застроена площ 45 (четиридесет и пет) кв. м., за сумата от 8 000 (осем хиляди) лв. ДА СЕ ЧЕТЕ “ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН сключения на   03.10.2011 г   в гр. Пловдив предварителен договор за покупко – продажба на недвижим имот между А.Г. О., ЕГН **********, в качеството му на продавач,  и Е.Х.Я., ЕГН **********, в качеството му на купувач,  за продажба на недвижим имот с предмет на договора – прехвърляне собствеността върху недвижим имот, представляващ  дворно , цялото застроено и незастроено от 640 (шестотин и четиридесет) кв. м., находящо се в с ***, съставляващо УПИ  ***, разположен в кв.51 (петдесет и първи) по Застроителния и регулационен план на с. ***, с приложена улична и дворищна регулация, ведно с построените в парцела две стопански постройки със застроена площ 45 (четиридесет и пет) кв. м. и 55 (петдесет и пет) кв. м., при граници (съседи): УПИ ***, УПИ ***, УПИ *** и улица, за сумата от 8 000 (осем хиляди) лв.”.

Решението може да се обжалва с въззивна жалба пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

          

ПП/ВК

                                                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: