Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е   

   63                                       гр. Първомай, 05.07.2013 г                               

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

 

РАЙОНЕН СЪД- ПЪРВОМАЙ, втори състав в открито  заседание на пети юни две хиляди и тринадесета  година в състав:

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: НЕВЕНА КАБАДАИЕВА

при    секретаря  Мария Запрянова    като разгледа докладваното от съдия  НЕВЕНА КАБАДАИЕВА   гр.д.№ 244 по  описа за 2012г.  и за  да  се  произнесе  съдът  взе  предвид следното:

 

             Предявен     иск  с правно основание чл. 19 ал.3 от ЗЗД.

  Е.Х.Я.,***,  в депозирана против  Б.Т.О.,*** , Г.А.О. *** и П.А.О. *** ИМ, моли  да бъде постановено решение, с което    да бъде обявен за окончателен сключеният между  него  и наследодателя на ответниците А. О.   предварителен договор  от 03.10.2011г,  с предмет на договора -  дворно място, цялото застроено и незастроено от 640кв.м. , находящо се в с. Д., общ П., съставляващо УПИ ІІ-498 в кв.51 по застроителния и регулационен план на с. Д., с предназначение за жилищно строителство, ведно с построените в парцела две стопански постройки със застроена площ 45 кв.м.  и 55 кв.м. , и при условията на евентуалност – иск за връщане на заплатената по договора продажна цена и заплащане на неустойка по договора, както следва:    Б.О. да му заплати сумата от 5333,33лв, представляваща 2/3 от стойността на подлежащата на връщане продажна цена  и 1000лв от стойността на неустойката, Г.  О. и П.О. – всеки един от тях да заплати сумата от 1333,333лв  съставляваща 1/6  от стойността на подлежащата на връщане продажна цена и 250лв от стойността на претендираната неустойка, поради разваляне на договора. Твърди, че има сключен предварителен договор с наследодателя на ответниците А. Г О. с предмет: покупко–продажба на недвижим имот  в с. Д., по силата на който наследодателят на ответницете се е задължил да осигури  съгласието на съпругата си Б.О. и да прехвърли на ищеца собствеността на описания имот в срок до 01.05.2012г. Сочи, че   е заплатил сумата от 8000лв на прехвърлителя срещу прехвърлянето собствеността върху имота, с което е изпълнил задължението си по договора. В договора е посочено, че в случай че продавачът не изпълни задължението си да прехвърли собствеността върху имота до 01.05.2012г, купувачът може да развали договора и да получи обратно платената сума,  ведно с неустойка в размер на 1500лв. Наследодателят на ответниците е починал преди крайната дата, уговорена в предварителния договор,  и поради това ищецът е поканил с нотариална покана от 16.05.2012г и 18.05.2012г ответниците  да изпълнят задължението си да прехвърлят собствеността върху имота до 20.06.2012г,  или да му заплатят сумата от 8000лв,  както и неустойка в уговорения в договора размер.  Ответниците не са изпълнили задължението си, поради което    исковата молба следва да се счита за изявление за разваляне на договора, в случай че не се уважи главния иск. Ангажира събиране на доказателства, претендира разноски спрямо втория и третия ответници.

Ответницата Б.О. не оспорва иска. Заявява, че с починалия й съпруг не са живели заедно близо 10 години преди смъртта му, в който период той е извършил различни разпоредителни сделки  с имущество. Не се противопоставя сключения предварителен договор да бъде обявен за окончателен, оспорва изцяло алтернативно направеното искане за заплащане на парична сума и неустойка, както и за заплащане на такси в производството, като заявява, че не е станала причина за завеждане на делото.

Втория и третия ответник не изразяват становище по иска.                          

Районен съд- Първомай, след преценка на доводите и становищата на страните и събрания по делото доказателствен материал, прие за установено следното от фактическа и правна страна:  На 03.10.2011г между А. Г. О. в качеството му на продавач и Е.Х. Я., в качеството му на купувач е сключен предварителен договор за продажба на недвижим имот с предмет на договора – прехвърляне собствеността върху недвижим имот  представляващ  дворно място, цялото застроено и незастроено от 640кв.м., находящо се в с Д., общ П., съставляващо УПИ  ІІ-498, в кв.51 по плана на с. Д., ведно с построените в парцела стопански постройки със застроена площ 45кв.м., срещу договорена между страните  цена, като е уговорен краен срок за прехвърляне правото на собственост - 01.05.2012г. Продавачът се е задължил да осигури съгласието на съпругата си  Б.Т.О..    В договора(неоспорен от ответниците) е посочено, че купувачът е заплатил  уговорената между страните продажната цена на недвижмия имот от 8000лв преди подписването на договора.     А. Г. О. е починал на 21.10.2011г, и е бил наследен от съпругата си Б.Т.О. и двете си деца Г.А.О. и П.А.О.(у-ние за наследници изх.№ 3887/11.09.2012г на общ Пловдив – в заверен препис). След смъртта на продавача по предварителния договор, купувачът – ищец в производството е поканил ответниците   да бъде сключен окончателен договор в срок от един месец от  връчване на поканата, като ги е поканил за изповядване на сделката в нотариална форма. Не е спорно по делото, че наследодателят на ответниците е придобил имота, предмет на предварителния договор по време на брака му с първата ответница, както и че същият към датата на смъртта му не е бил отчуждаван, а и това се потвърждава от ангажираните писмени доказателства, неоспорени от ответниците( НА № 113 дело 297/2011г на нотариус Костадинова – в заверен препис,  справка от СВ – Първомай).  

            Въз основа на така установената фактическа обстановка, съдът прави следните изводи:  Предявени са   иск по чл. 19, ал. 3 от Закона за задълженията и договорите -  за обявяване за окончателен на договора от 03.10.2011 г., с предмет на договора прехвърляне  правото на собственост върху УПИ  ІІ-498, в кв.51 по плана на с. Д.,  ведно с построените в парцела стопански постройки със застроено площ 45кв.м, както и при условията на евентуалност - осъдителни искове за осъждане Б.О. да му заплати сумата от 5333,33лв, представляваща 2/3 от стойността на подлежащата на връщане продажна цена  и 1000лв от стойността на неустойката, Г.  О. и П.О. – всеки един от тях да заплати сумата от 1333,333лв, поради разваляне на договора   . Искът  за сключване окончателен договор  е допустим, понеже съгласно чл. 19, ал. 3, изр. 1 от ЗЗД, всяка от страните по предварителния договор може да предяви иск за сключване на окончателен договор, а това, че до този момент не е сключен окончателен договор, обуславя правния интерес и активната процесуална легитимация на ищеца (купувач по предварителния договор) да води настоящото производство. 

                Разгледан по същество   е  и основателен.   Съдът намира с оглед наличието на НА № 113 дело 297/2011г на нотариус К.,   както и липсата на данни този НА да е отменян, нито пък имотът да е отчуждаван до смъртта на А. О., както и че имотът предмет на предварителния договор е придобит по време на брака на наследодателя на ответниците и първата ответница,   липсата на данни за избран режим на имуществени отношения между съпрузите,за безспорно установено, че    недвижимият  имот, предмет на предварителния договор,   представляващ  дворно място, цялото застроено и незастроено от 640кв.м., находящо се в с. Д., общ П., съставляващо УПИ  ІІ-498, в кв.51 по плана на с. Д.,  ведно с построените в парцела стопански постройки със застроено площ 45кв.м, се притежава от   А.О. и неговата съпруга Б.О. в режим на СИО. Съгласно разпоредбата на чл. 24 ал. 3 СК  разпореждането с общо имущество се извършва съвместно от двамата съпрузи.   За да бъде валидно сключен договор за продажба на имущество - съпружеска имуществена общност, то съгласие за разпореждането следва да изразят и двамата съпрузи. В този смисъл ако предмет на предварителния договор е недвижим имот - съпружеска имуществен общност, то за да може този договор да бъде обявен за окончателен по съдебен ред, също следва да е налице валидно изразено съгласие от двамата съпрузи, титуляри на вещното право на собственост в режим на бездяловата съпружеска имуществена общност. Първата ответница     не се противопоставя на сключването на окончателния договор, поради което съдът приема, че е налице съгласие от страна на Б.О.. Установено е от фактическа страна, че предварителният договор е сключен в писмена форма на означената в него дата на 15.10.1990г.  Не се спори по делото, че ищецът – купувач по предварителния договор, е заплатил договорената продажна цена, а и това се потвърждава от ангажираните писмени доказателства(предварителен договор  от 03.10.2011г- в заверен препис).  С  плащане на договорената продажна цена ищецът е изпълнил задълженията си по договора, и се явява изправна страна. Ето защо и като взе предвид, че не е спорно по делото, че не е сключен окончателен договор, намира че са налице предпоставките за обявяване предварителния договор за окончателен.           

        Съобразно изхода на делото, направеното искане  и на основание чл. 78 ал.1 ГПК втория и третия ответници следва да бъдат осъдени да заплатят на ищеца разноски по производството в размер на         1160лв.

         На основание чл. 364 ГПК, следва да бъде вписана възбрана върху   имота - предмет на договора до заплащане на всички разноски по делото.

            Ето защо и поради мотивите, изложени по-горе  РАЙОНЕН СЪД -  ПЪРВОМАЙ, втори състав

Р  Е  Ш  И:

         ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН сключения на   03.10.2011г   в гр. Пловдив предварителен договор за покупко – продажба на недвижим имот между А. Г. О. ЕГН **********, в качеството му на продавач  и Е.Х.Я. ЕГН **********, в качеството му на купувач,  за продажба на недвижим имот с предмет на договора – прехвърляне собствеността върху недвижим имот  представляващ  дворно място, цялото застроено и незастроено от 640(шестотин и четиридесет)кв.м., находящо се в с Д., общ П., съставляващо УПИ  ІІ-498(втори четиристотин деветдесет и осми), в кв.51(петдесет и първи) по плана на с. Д. ведно с построените в парцела две  стопански постройки със застроено площ 45(четиридесет и пет)кв.м., за сумата от 8 000(осем хиляди)лв.      

             Продажната цена от 8 000 лв. (осем хиляди лева)е заплатена при подписването на предварителния договор.

             НАРЕЖДА да се впише възбрана върху   гореописания имот, до заплащане на дължимите суми и следващите се разноски по прехвърляне на имота, за което да се изпрати препис от решението на съдия по вписванията при АВ -   Районен съд - Първомай.

            ОСЪЖДА Е.Х.Я. ЕГН **********, ,  с посочен адрес   гр. П.  ,     ул. “***” № 53  да заплати по сметка на  РС - Първомай  сумата 134,50(сто тридесет и четири лв и петдесет ст )лв - държавна такса на основание т. II-8 от Тарифата за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност, а по сметка на Община – Първомай  на основание   ЗМДТ сумата 2,5% местен данък в размер на  200(двеста)лв.

            ОСЪЖДА Г.А.О. ЕГН ********** и  П.А.О. ЕГН **********, и двамата с посочен адрес гр. П., ЖК **** бл.*** ет.*** ап.***, да заплатят на Е.Х.Я. ЕГН **********, ,  с посочен адрес   гр. П.,     ул. “***” № 53  1160 (хиляда сто и шестдесет)лв  разноски по производството.

             Решението    подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ:   /П/

НК /НК