РЕШЕНИЕ

 

№ 50

 

10.05.2013 година

 

Районен съд - Първомай, втори съдебен състав, в закрито заседание на десети май две хиляди и тринадесета година в състав:

Районен съдия: Спасимир Здравчев

като разгледа докладваното гражданско дело № 105 по описа на съда за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 247 от ГПК.

Молителят К.Н.П. с ЕГН ********** ***, чрез процесуалния си представител адвокат С.Д.К. *** желае да се допусне поправка на очевидна фактическа грешка в Протокол № 375 от 11.12.2012 година по настоящото дело, с който е одобрена съдебна спогодба между страните, в която на страница трета (л. 117 от делото) неправилно е записан имотният номер на имота, находящ се в местността Гермите 215, като е изписан с № *5****, а съгласно представената и приета по делото като доказателство заверено копие от скица, издадена от Общинска служба „Земеделие” – Първомай, следва да е № *6****, като грешката е от грешно посочване на номера още в Исковата молба.

В срока по чл. 247, ал. 2 от ГПК съгласие дава единствено ищецът И.И.Д..

След като разгледа материалите по делото във връзка с молбата Съдът установи следното:

Съгласно Исковата молба, имотът в местността Гермите 215 – нива от 1,020 дка, трета категория, е изписан с № *5**** по плана за земеразделяне на село Бяла река, при граници: имот № * нива на И.П.Д., имот № * нива на К.А.М., имот № * нива на Т.П.Д.. и имот № * нива на наследниците на В.П.Д.. Със същото описание с Протоколното определение от 11.12.2012 година, с което е одобрена постигната между страните спогодба, процесната нива е поставена в дял на К.Н.П., ЕГН ********** ***.

Но видно от приетата от съда скица № * / 15.09.2011 година на Общинска служба „Земеделие” – Първомай (л. 13 от делото), номерът на имота е *6****, за което, съдът счита, че би могъл да приеме наличие на грешка при формиране волята му при изписване на имотния номер на нивата в местността Гермите 215 в землището на село Бяла река. Независимо от посочения грешен номер в Исковата молба, е безспорно, че протоколът за одобряване на споразумението касае именно този имот и с оглед на възможността К.Н.П. да реализира правата си, обективирани в одобрената съдебна спогодба, Съдът следва да приеме молбата му за основателна и доказана.

Воден от горното, Съдът

 

РЕШИ:

 

Допуска поправка на очевидна фактическа грешка в Протокол № 375 от 11.12.2012 година по гражданско дело № 105 / 2012 година, с който е одобрена съдебна спогодба между страните, а именно: поставената в дял на К.Н.П., ЕГН ********** ***, нива от 1,020 дка, трета категория, в местността Гермите 215 по плана за земеразделяне на село Бяла река, община Първомай, област Пловдив, вместо с № *5**** да се чете с № *6****.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - Пловдив в седемдневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

Районен съдия: (п)

СЗ / АГ