М О Т И В И  към Решение № 3  /24.01.2012г. по НАХД № 1/2012г. по описа на Първомайския районен съд.

 

          Подсъдимият С.П.П., ЕГН ********** е роден на *** ***,  българин, български гражданин, със средно образование, неосъждан, неженен, не работи.

На 28.10.2011 г., около 12:30 часа, свидетелите Ж.С. и Г.Г., и двамата служители на РУ „Полиция” гр. Първомай, вървели по ул. „Тервел” в гр. Първомай, когато забелязали събрани на улицата няколко лица, за които имали данни, че употребяват наркотични вещества. Между тях бил и обвиняемият С.П.. Полицейските служители приближили лицата и ги попитали дали някой има у себе си наркотични вещества, при което обвиняемият видимо се притеснил и признал, че имал в джоба си „малко трева”. Полицейските служители го отвели в РУП Първомай, където бил уведомен дежурният разследващ полицай и образувано настоящото наказателно производство. Обв. С.П. предал доброволно намиращото се у него наркотично вещество (протокол – л. 16) – суха, зелена листна маса, поставена в полиетиленов плик, с обяснението, че „канабисът е лично негов, за лична употреба, набран покрай река Мечка”. При извършената първоначална проверка с полеви тест, сухата зелена листна маса реагирала „на” канабис.

В обясненията си, обвиняемият се е признал за виновен, като се е възползвал от правото си да не дава обяснения.

От заключението на извършената в хода на разследването химическа експертиза е видно, че сухата зелена растителна маса, представлява марихуана, с нето тегло 3,119 грама и съдържание на активен компонент - ТХК – 2,2 /две цяло и две/ % тегловни.

Марихуаната е включен в Списък 1 към чл. 3, ал. 2 от ЗКНВП, към веществата с висока степен на риск, забранена за приложение.  за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение, т. е. представлява високорисково наркотично вещество.

Съобразно ПМС № *** г. за определяне цените на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, стойността на инкриминираното количество марихуана /гореописаното/ е 18,71 лева /осемнадесет лева и седемдесет и една стотинки/.

Описаната фактическа обстановка се установява от събраните в хода на досъдебното производство доказателства, ценени по реда на чл. 378 ал.2 НПК, и съдът я приема за доказана.

Въз основа на фактическите обстоятелства, приети за безспорни, съдът счита, че с поведението си подсъдимият С.П.П. е осъществил обективните признаци на престъпния състав по чл. 354 а ал.3 т.1 НК, а именно - 28.10.2011 г., в гр. Първомай, обл. Пловдив, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество – зелена, суха растителна маса – марихуана с нето тегло 3,119 /три цяло сто и деветнадесет/ грама и съдържание на активен компонент – тетрахидроканабиол /ТХК/ - 2,2 /две цяло и две/ тегловни процента, на обща стойност 18,71 /осемнадесет лева и седемдесет и една стотинки/ лева, като деянието, с оглед количеството и стойността на държаното наркотично вещество, представлява маловажен случай.

От субективна страна, подсъдимият е извършил деянието виновно, при форма на вина «пряк умисъл» по смисъла на чл.11, ал.2 предл.1 от НК- Ж. несъмнено е съзнавал рисковия характер на веществото и наличието на забрана за неговото придобиване и държане, но е целял именно настъпването на престъпния резултат. Разпитан в качеството на обвиняем в досъдебното производство, П. признал вината си и посочил, че е извършил престъплението от любопитство.

Престъплението по чл. 354 а ал.5 предл.1 вр. ал.3 т.1 НК се наказва с „Глоба”  до 1 000 лева. Подсъдимият не е осъждан и не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на глава VІІІ от НК, с деянието не са били причинени съставомерни имуществени вреди. В случая кумулативно са налице всички предпоставки и отсъстват пречки подсъдимият П. да бъде освободен от наказателна отговорност за извършеното престъпление, като му се наложи административно наказание по реда на чл.78А от НК.

При определяне размера на наказанието, съдът взе предвид невисоката степен на обществена опасност на личността на дееца, предвид необремененото му съдебно минало при извършване на престъплението, направеното признание на досъдебното производство и пред съда, както и степента на обществена опасност на деянието, която е по-ниска от обичайната опасност за този вид престъпления, с оглед ниското тегло и малката концентрация на активнодействащия наркотичен агент в листната маса. Воден от горното и отчитайки ограничението по чл. 78 а ал.5 НК, съдът намери, че административната санкция следва да се определи при явен превес на смекчаващите вината и отговорността обстоятелства, в минималния предвиден в чл. 78а ал.1 НК размер, а именно – „Глоба” в размер на 1 000.00 лева. Така индивидуализираното и отмерено наказание, по убеждението на съда, отговарял на естеството и интензитета на престъпното посегателство, и е от естество да съдейства за постигане в пълна степен на целите на наказанието, определени в чл. 36 от НК.

Предвид решението относно вината и отговорността, на основание чл. 189 ал. 3 вр. ал.1 НПК, подсъдимият следва да бъде осъден да заплати в полза на държавата по сметка на ПРС направените в досъдебното производство разноски, в размер общо на 40.00 лева – възнаграждение на вещо лице и за изготвяне на фотоалбум.

Вещественото доказателство, полиетиленова опаковка в плик с надпис „ХЕС 761/11 на БНТЛ-ОД МВР гр. Пловдив” и червени восъчни печати – приложено към делото, която опаковка с оглед липсата на възможна друга употреба и стойност следва да бъде унищожена по реда на ПАРОВАС.

          Водим от горните мотиви, съдът постанови решението.

 

 

  МЗ/ВК                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п/