МОТИВИ ПО НОХД № 173/2009 г. ПО ОПИСА НА РС – Първомай

09.05.2012 година

 

РП - Първомай е сезирала съда с обвинителен акт срещу  Н.С., родена на *** г., в гр. Кабул, Република Афганистан, живуща ***, афганистанка, афганистански гражданин със статут на бежанец в Република България, с висше образование, омъжена, не осъждана, управител на ЕТ „Р.О.” гр. София, ЕГН: **********, по обвинение за това, че на 07.08.2008 г., в землището на с. Бяла река, обл. Пловдив /на ГП І-8/ е нарушила правилата за движение /чл. 6, т. 1 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) – „Участниците в движението : 1. съобразяват своето поведение със … пътните знаци и пътната маркировка;…”; чл. 63, ал. 2, вр. с ал. 1 от Правилника за прилагане на ЗДвП – чл. 63, ал. 1 – „Надлъжната пътна маркировка се използва за очертаване на пътните ленти, на които е разделено платното за движение, и за очертаване на неговата граница.”; ал. 2, т. 5 – „Надлъжната пътна маркировка има следните изображения, наименования и значения: … 5. "Двойна смесена линия" - М5. Пресичането й е разрешено само от страната на прекъснатата линия…”; и чл. 16, ал. 1, т. 1 от ЗДвП – „На пътното платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено : 1. когато плътното за движение има две пътни ленти – да навлиза и са се движи в лентата за насрещно движение…”/ и по непредпазливост е причинила телесни повреди на повече от едно лице : 1. счупване на таза /горното и долното рамо на лявата срамна кост, горното рамо на дясната срамна кост и дясната седалищна кост/, счупване на лявата петна кост, довели до трайно затрудняване на движенията на долните крайници, т.е. средна телесна повреда; счупване на седмо, осмо и девето десни ребра, довело до трайно затрудняване на движенията на снагата, т.е. средна телесна повреда; травматичен шок, контузия на главния мозък и контузия на белите дробове, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота, т.е. средна телесна повреда – на Д.Ю. от Република Австрия, гр. Залцбург; 2. счупване на двете бедрени кости, довело до трайно затрудняване на движенията на долните крайници, т.е. средна телесна повреда – на Д.. от Република Австрия, гр. Залцбург; и 3. счупване на двете кости /лъчева и лакетна/ на дясната предмишница, довело до трайно затрудняване на движенията на десния горен крайник, т.е. средна телесна повреда на М. Ю. - престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 2, алт. 1, буква „а”, пр. 1, алт. 2, вр. с ал. 1, вр. с чл. 342, ал. 1 от НК.

 

Представителят на прокуратурата в съдебно заседание поддържа предявеното обвинение и пледира по него подсъдимият да бъде признат за виновен, като му бъде наложено наказание по повдигнатото и обвинение към минимума предвиден в закона, като подсъдимата Н.С. да бъде лишена на основание чл. 343, ал. 3, пр. 2, алт. 1, буква „а”, пр. 1, алт. 2, вр. с ал. 1, вр. с чл. 342, ал. 1 от НК във връзка с чл.37, ал.1, т.7 от НК и бъде наложена и наказание “лишаване от право да управлява МПС” за срок от шест месеца.

 Подсъдимият се явява в съдебно заседание. Представлява се лично и с упълномощен защитник. Изразява съжаление за стореното, признава вината си и не оспорва фактите по обвинителния акт, изразява съгласие с искания от представителя на прокуратурата размер на глобата.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства по реда на глава ХХVІІ от НПК, при хипотезата на чл.371, т.2 от НПК, по фактите прие следното:

Подсъдимата Н.С. е с добри характеристични данни. Не е осъждана и не е освобождавана от наказателна отговорност.

На 07.08.2008 г., сутринта, подсъдимата Н.С., заедно със сина си – св. М.С. и негов приятел – св. Д.М.С., тръгнали от гр. Хасково (където били на гости) за гр. София (където живеели). Пътували по ГП І-8, с личния лек автомобил (л.а.) на подсъдимата - марка „Опел Фронтера” с ДКН: ***, управляван от нея. Св. М.С. бил на предната седалка (до водача), а св. Д.С. – на задната.

На същата дата - 07.08.2008 г., около 07 часа, св. Н.Ю., заедно със съпругата си – св. Д.Ю. и трите си малолетни деца – Д.Ю. (10 год.), Д.. (7 год.) и М. Ю. (5 год.), влезли в Република България през ГКПП Калотина, като транзитно преминаващи, пътувайки от Република Австрия (гр. Залцбург, където живеели) за Република Турция. Пътували по ГП І-8, с личния автомобил на св. Н.Ю. – марка „Форд Галакси” с австрийски рег. №***управляван от св. Н.Ю.. Най-голямото им дете – Д.Ю. била на предната седалка (до водача), а св. Д.Ю., заедно с двете по-малки деца – на задната.

Времето било ясно и слънчево. В зоната на местопроизшествието – преди с. Бяла река, обл. Пловдив (посока гр. Хасково – гр. Пловдив), пътната настилка била асфалтова, суха, без дупки и неравности. Пътното платно – с ширина 7,60 метра, двулентово, двупосочно, с пътна маркировка – „двойна смесена линия – М5” (чл. 63, ал. 2, вр. с ал. 1 от Правилника за прилагане на ЗДвП – чл. 63, ал. 1 – „Надлъжната пътна маркировка се използва за очертаване на пътните ленти, на които е разделено платното за движение, и за очертаване на неговата граница.”; ал. 2, т. 5 – „Надлъжната пътна маркировка има следните изображения, наименования и значения: … 5. "Двойна смесена линия" - М5. Пресичането й е разрешено само от страната на прекъснатата линия…”), както следва : в посоката за гр. Пловдив (т.е. в платното, в което се движела подсъдимата) – бяла, непрекъсната линия, а в посоката за гр. Хасково (т.е. в платното на св. Н.Ю.) -  бяла прекъсната линия. Освен това, в зоната на местопроизшествието, вдясно от пътя, посока гр. Хасково – гр. Пловдив, имало и пътен знак – „В-24” – „Забранено изпреварването на МПС, с изключение на мотопеди и мотоциклети без кош”. Имало и движение на други автомобили – предимно в посока гр. Хасково – гр. Пловдив.  Н.С. управлявала автомобила си със скорост около 70 км/ч, а св. Н.Ю. своя – с около 80 км/ч. В един момент, когато двата автомобила (управляваният от подсъдимата и този – от св. Н.Ю.) предстояло да се разминат, управлявайки автомобила си, по неустановена по делото причина (най-вероятно субективна), подс. Н.С. отклонила траекторията си на движение, пресякла пътната маркировка („двойна смесена линия – М5”) и навлязла в насрещното пътно платно, където се движел автомобилът, управляван от св. Н.Ю.. С това си действие, подсъдимата е нарушила: чл. 6, т. 1 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) – „Участниците в движението : 1. съобразяват своето поведение със … пътните знаци и пътната маркировка;…”; чл. 63, ал. 2, вр. с ал. 1 от Правилника за прилагане на ЗДвП – чл. 63, ал. 1 – „Надлъжната пътна маркировка се използва за очертаване на пътните ленти, на които е разделено платното за движение, и за очертаване на неговата граница.”; ал. 2, т. 5 – „Надлъжната пътна маркировка има следните изображения, наименования и значения: … 5. "Двойна смесена линия" - М5. Пресичането й е разрешено само от страната на прекъснатата линия…”; и чл. 16, ал. 1, т. 1 от ЗДвП – „На пътното платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено : 1. когато плътното за движение има две пътни ленти – да навлиза и са се движи в лентата за насрещно движение…”, а именно – като не е съобразила поведението си с надлъжната пътна маркировка - „Двойна смесена линия – М5”, очертаваща пътните ленти, на които е разделено пътното платно, е нарушила границата, очертаваща нейната пътна лента, когато пресичането й не е било разрешено и е навлязла в лентата за насрещно движение, когато това е било забранено.

Св. Н.Ю., от своя страна, виждайки опасността не успял (нямал възможност) да задейства спирачната система на своя автомобил и единствено успял да отклони траекторията си на движение надясно (посока гр. Пловдив – гр. Хасково). Независимо от това последвал удар (приплъзващ) между двата автомобила, като този на подс. Н.С. ударил с предната си лява част, предната лява част на автомобила на св. Н.Ю.. От удара, автомобилът на св. Н.Ю., продължавайки движението си, излязъл от пътното платно и се преобърнал, след което „застанал” на ходовата си част, встрани от пътя, при което той и дъщеря му – Д.Ю. (които били с предпазни колани) останали в автомобила, а пътуващите на задната седалка – св. Д.Ю. и двете по-малки деца – Д. и М., „изхвърчали” навън. От удара, автомобилът на подс. Н.С. също се завъртял, като при завъртането си, продължил да въздейства върху лявата страна на другия (на св. Н.Ю.) автомобил, след което спрял на пътното платно.

След удара, св. Н.Ю. видял голямата си дъщеря Д. – че е на седалката до него, а съпругата му и другите две деца – че ги няма в колата. Опитал да излезе през „своята” врата на автомобила, но не могъл да я отвори. Междувременно се събрали хора и му помогнали да излезе от автомобила. След като извадил голямата си дъщеря – Д. - от автомобила, св. Н.Ю. започнал да търси съпругата си и другите две деца. Най-малката му дъщеря – М. – била отпред, вдясно от автомобила им (там, където се бил „установил”, след удара), а съпругата му и другото дете – Д. – до пътя, където автомобилът се бил преобърнал.

След удара, подс. Н.С. се уверила, че синът й и св. Д.С. нямат сериозни наранявания, след което тримата слезли от автомобила и отишли до автомобила на св. Н.Ю.. Спрели и други автомобили. Били сигнализирани органите на Полицията и Бърза помощ, като на място пристигнали техни служители. Св. Н.Ю. и семейството му били откарани в ЦСМП Пловдив – ФСМП Първомай, където били прегледани за наранявания, след което св. Н.Ю. и Д.Ю. били освободени (т.к. нямали сериозни наранявания), св. Д.Ю. и другите две деца - М. и Д.. – откарани в Отделение „КАРИД” при УМБАЛ „Св. Георги” гр. Пловдив, където били настанени : първата – с фрактура на таза, счупени ребра и контузии на мозъка и белите дробове, с временна опасност за живота, втората – с фрактура на дясната ръка, а третата – с фрактури на двете бедра. От пристигналите на място служители на РУ МВР Първомай бил извършен оглед на местопроизшествие, а на двамата водачи на автомобилите, участници в настъпилото пътно-транспортно произшествие (ПТП) били издадени талони за изпращане на медицинско изследване за употреба на алкохол, които те изпълнили.

От заключенията на извършените химически експертизи (ХЕ) за определяне концентрацията на алкохол в кръвта е видно, че за никой от двамата водачи – нито подсъдимата, нито св. Н.Ю. – не е доказано наличие в кръвта на вещества, изразени като етилов алкохол, т.е. някой от двамата да е бил употребил алкохол.

От заключенията на изготвените в хода на разследването съдебно-медицински експертизи (СМЕ) е видно, че при настъпилото ПТП на 07.08.2008 г., както следва : 1) на св. Д.Ю. е било причинено счупване на таза /горното и долното рамо на лява срамна кост, горното рамо на дясна срамно кост и дясната седалищна кост/ и счупване на лявата петна кост, довели до трайно затрудняване на движенията на долните крайници, т.е. средна телесна повреда по смисъла на чл. 129 от НК; счупване на седмо, осмо, девето десни ребра, довело до трайно затрудняване на движението на снагата, т.е. средна телесна повреда по смисъла на чл. 129 от НК; травматичен шок, контузия на главния мозък и контузия на белите дробове, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота, т.е. средна телесна повреда по смисъла на чл. 129 от НК; и разкъсно-контузна рана по левия крак, наличие на въздух в плевралната кухина и контузия на главата, довели до разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и чл. 129 от НК, т.е. лека телесна повреда по смисъла на чл. 130, ал. 1 от НК; 2) на Д.. е било причинено счупване на двете бедрени кости, довело до трайно затрудняване на движенията на долните крайници, т.е. средна телесна повреда по смисъла на чл. 129 от НК; и контузия на главата и тялото, довели до болка, т.е. лека телесна повреда по смисъла на чл. 130, ал. 2 от НК; 3) на М. Ю. е било причинено счупване на двете кости /лъчева и лакетна/ на дясната предмишница, довело до трайно затрудняване на движенията на десния горен крайник, т.е. средна телесна повреда по смисъла на чл. 129 от НК; и контузия на главата и тялото, довели до болка, т.е. лека телесна повреда по смисъла на чл. 130, ал. 2 от НК; и 4) на Н.С. е било причинено счупване на дясната лъчева кост, довело да трайно затрудняване на движенията на десния горен крайник /по смисъла на чл.129 от НК/, т.е. средна телесна повреда по смисъла на чл. 129 от НК; контузия на дясната глезенна става, довело до разстройство на здравето, временно и неопасно за живота, т.е. лека телесна повреда по смисъла на чл. 130, ал. 1 от НК; и кръвонасядания по двата крака, довели до болка и страдание, т.е. лека телесна повреда по смисъла на  чл. 130, ал. 2 от НК.

Освен това, видно от заключението на извършените в хода разследването авто-оценъчни експертизи (АОЕ), при настъпилото на 07.08.2008 г. ПТП, са били причинени значителни имуществени вреди по двата автомобила, участници в ПТП, а именно : 1) на л.а. марка „Опел Фронтера” – в размер на 4 674, 76 лева, а 2) на л.а. марка „Форд Галакси” – в размер на 12 375,00 лева.

От заключенията на извършените на досъдебното производство авто-техническа експертиза (АТЕ) и допълнителна такава е видно, че мястото на удара между двата автомобила по дължина на платното е на около 42-43 метра западно от приетия при огледа на местопроизшествие ориентир и по широчина на платното - около 0.50-1.00 метра северно от ориентира. Скоростите на движение на автомобилите са били, както следва : на л.а. „Опел Фронтера” - 70 км/ч, а на л.а. „Форд Галакси” - 80 км/ч. Ударът между автомобилите е бил приплъзващ, като първият контакт между тях е възникнал в предната лява част на л.а. „Опел Фронтера” и в предната лява част на л.а. „Форд Галакси”. След първия контакт, л.а. „Опел” е започнал да се завърта обратно на часовниковата стрелка и се е спрял на мястото, където е бил намерен, като при завъртането си е продължил да въздейства върху лявата страна на лек автомобил „Форд”, в резултат, на което са увредени всички корпусни детайли отляво на л.а. „Форд”. По своя характер сблъсъкът е бил: за л.а. „Опел” – челен, кос, ексцентричен, ляв, а за л.а. „Форд” – ляв, страничен, приплъзващ. Опасната зона за спиране на л.а. „Опел” е определена от експерта на 55 метра, а тази на л.а. „Форд” - на 67 метра. Съгласно анализът на обстоятелствата, мащабното построение и направените пресмятания, вещото лице е определило, че водачите и на двата автомобила, не са имали техническа възможност да предотвратят сблъсъка чрез екстремно спиране. Причината за възникване на ПТП е навлизането на л.а. „Опел” в лентата за движение на л.а. „Форд”, като според експерта ПТП е могло да бъде предотвратено, ако водачът на л.а. „Опел” (т.е. обвиняемата) е бил запазила траекторията си на движение в северната лента на пътното платно и не е бил навлязъл в южната.

Предвид изложената от подсъдимата (в първоначалния й разпит, в качеството на свидетел) и свидетелите М.С. (син на обвиняемата), Д.С. и Б.Я. (свидетел-очевидец на ПТП, за когото впоследствие е било установено, че се намира в приятелски отношения с първите двама и роднински – с последния) версия, за настъпилото ПТП, според която, като причина за настъпилото ПТП и четиримата сочат навлизането на л.а. „Форд” в платното за движение на управлявания от обвиняемата автомобил, в хода на разследването е била назначена и изготвена допълнителна АТЕ, от чието заключение е видно, че по делото няма нито едно обективно обстоятелство, което да подкрепи версията на посочените по-горе лица, а именно - че непосредствено преди ПТП л.а. „Форд” е предприел изпреварване на друг автомобил и поради това е навлязъл в лентата за движение на л.а. „Опел”. Според експерта, според тази версия, сблъсъкът между двата автомобила следва да се е състоял в лентата за движение на л.а. „Опел” /северната лента/, което е в пълно противоречие с обективните данни по делото. Отново се сочи, че причината за настъпилото ПТП е навлизането на автомобил „Опел” в лентата за движение на автомобил „Форд”, в момент и на разстояние, когато това не е било безопасно и водачът на автомобил „Форд” (св. Н.Ю.) не е имал техническа възможност да предотврати сблъсъка. Експертът е категоричен, че непосредствено преди настъпването на ПТП, л.а. „Форд” не е изпреварвал какъвто и да е друг автомобил. По делото няма данни за обстоятелства, които да са се явили обективна техническа причина за навлизането на л.а. „Опел” в южната лента за движение. Причините за това навлизане най-вероятно са субективни.

Обвиняемата притежава свидетелство за управление на моторно превозно средство (СУМПС) № 291182350, категории „В” и „М”.

С извършеното от обективна и субективна страна подсъдимата е осъществила елементите от състава на престъплението по чл. 343, ал. 3, пр. 2, алт. 1, буква „а”, пр. 1, алт. 2, вр. с ал. 1, вр. с чл. 342, ал. 1 от НК – за това, че на 07.08.2008 г., в землището на с. Бяла река, обл. Пловдив /на ГП І-8/ е нарушила правилата за движение /чл. 6, т. 1 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) – „Участниците в движението : 1. съобразяват своето поведение със … пътните знаци и пътната маркировка;…”; чл. 63, ал. 2, вр. с ал. 1 от Правилника за прилагане на ЗДвП – чл. 63, ал. 1 – „Надлъжната пътна маркировка се използва за очертаване на пътните ленти, на които е разделено платното за движение, и за очертаване на неговата граница.”; ал. 2, т. 5 – „Надлъжната пътна маркировка има следните изображения, наименования и значения: … 5. "Двойна смесена линия" - М5. Пресичането й е разрешено само от страната на прекъснатата линия…”; и чл. 16, ал. 1, т. 1 от ЗДвП – „На пътното платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено : 1. когато плътното за движение има две пътни ленти – да навлиза и са се движи в лентата за насрещно движение…”/ и по непредпазливост е причинила телесни повреди на повече от едно лице : 1. счупване на таза /горното и долното рамо на лявата срамна кост, горното рамо на дясната срамна кост и дясната седалищна кост/, счупване на лявата петна кост, довели до трайно затрудняване на движенията на долните крайници, т.е. средна телесна повреда; счупване на седмо, осмо и девето десни ребра, довело до трайно затрудняване на движенията на снагата, т.е. средна телесна повреда; травматичен шок, контузия на главния мозък и контузия на белите дробове, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота, т.е. средна телесна повреда – на Д.Ю. от Република Австрия, гр. Залцбург; 2. счупване на двете бедрени кости, довело до трайно затрудняване на движенията на долните крайници, т.е. средна телесна повреда – на Д.. от Република Австрия, гр. Залцбург; и 3. счупване на двете кости /лъчева и лакетна/ на дясната предмишница, довело до трайно затрудняване на движенията на десния горен крайник, т.е. средна телесна повреда на М. Ю..

Освен това от деянието са причинени значителни имуществени вреди по смисъла на чл. 343, ал. 1, б. „а”, вр. с чл. 342, ал. 1 от НК - в размер на 12 375,00 /дванадесет хиляди триста седемдесет и пет/ лева по лек автомобил марка „Форд Галакси” с австрийски рег. № *** собственост на Н.Ю. от Република Австрия, гр. Залцбург. В същото време видно от представените по делото застрахователни полици на двата автомобила, участници в ПТП е видно, че застрахователната полица на л.а.марка „Форд Галакси” с австрийски рег. № S 876 MO, собственост на Н.Ю. от Република Австрия, гр. Залцбург, покрива щети причинени при ПТП, независимо от това, кой е виновния водач

Горните факти съдът намери за доказани от признанията на подсъдимия и неговите обяснения в съдебно заседание, които кредитира, като подкрепени от заключението на вещото лице П.П., както и от писмените доказателства по делото – приобщени по реда на глава ХХVІІ от НПК.

При така приетите за установени факти, от правна страна, съдът намира следното:

С горното, от обективна страна, подсъдимата Н.С. е осъществила състава на престъпление по  чл. 343, ал. 3, пр. 2, алт. 1, буква „а”, пр. 1, алт. 2, вр. с ал. 1, вр. с чл. 342, ал. 1 от НК, като от субективна страна, то е извършено непредпазливо.

Ето защо, за предявеното с обвинителния акт престъпление съдът призна подсъдимата Н.С. за виновна.

С оглед на наказанието, което се следва на този подсъдим, съдът отчете следното:

Касае се за неосъждано лице. Причинените от деянието неимуществени вреди са обезпечени със застрахователна полица, както от страна на виновния водач, така и от собствената застрахователна полица на собственика на другото МПС, участвало в ПТП. / Постановление № 7 от 04.11.1985 г., по н.д. № 4/85 г., Пленум на ВС/

С оглед на това и като отчете, че подсъдимата Н.С., към момента на извършване на престъплението, за което бе признат за виновен, не е бил осъждан на ЛС не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК, причинените от деянието имуществени щети са обезпечени и няма основание за не приложението на тази правна норма и с оглед предвиденото за престъплението по основание чл. 343, ал. 3, пр. 2, алт. 1, буква „а”, пр. 1, алт. 2, вр. с ал. 1, вр. с чл. 342, ал. 1 от НК наказание- до 5 години лишаване от свобода, съдът , на основание чл.78а ал.1 от НК, освободи подсъдимия от наказателна отговорност и му наложи административно наказание- глоба, в размер на 500 лева.

Размерът на глобата съдът съобрази със смегчаващите отговорността обстоятелства - чисто съдебно минало, добри характеристични данни, изразено съжаление за стореното, от друга страна отчете и липсата на утежняващи отговорността обстоятелства.

С оглед на това, съдът определи размера на административното наказание „глоба”, при голям превес на смечаващите отговорността обстоятелства, като счита, че с него ще бъдат постигнати целите на административно-наказателната репресия, визирани в чл.12 от ЗАНН.

С оглед изхода на делото на подсъдимата Н.С., бяха възложени и направените на досъдебното и съдебното производство разноски.

По горните мотиви, съдът постанови своето решение.

 

 МЗ/ВК

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ :/п/