ПРОТОКОЛ 10

 

10.04.2012 година

РАЙОНЕН СЪД

град Първомай

трети съдебен състав

десети април

две хиляди и дванадесета година

 

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

Съдебни заседатели:

И.И.

М.Д.

 

Секретар:

А.Г.

Прокурор:

Валерий Велчев

 

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя

 

НОХ дело №

20

по описа за

2012

година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и седма от НПК.

 

На именното повикване в

13:30

часа

 

Ø           за Районна прокуратура - Първомай се явява прокурор Валерий Велчев;

Ø           подсъдимата Н.А.Г., редовно призована, се явява с адвокат Н.Ш.Б., от Адвокатска колегия – Пловдив с пълномощно от досъдебното производство;

Ø           в залата се явява адвокат С.К.С. от Адвокатска колегия – Пловдив, предложен за служебен защитник на подсъдимата с Писмо изх. № 1402 / 2012 / 30.03.2012 година на Адвокатска колегия - Пловдив.

 

Подсъдимата Н.Г.: Моля да ме защитава упълномощеният от мен защитник.

 

Съдът намира, че следва да освободи от присъствие в залата адвокат С.К.С.. Същият е изискан по грешка от съдията докладчик, тъй като в списъка на лицата за призоваване в обвинителния акт липсват данни за защитник на подсъдимата, а по дознанието (л. 12) е приложено Пълномощно по договор за правна защита и съдействие № 41648 / 16.03.2012 година от адвокат Н.Ш.Б..

Воден от горното, Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Освобождава адвокат С.К.С. от Адвокатска колегия - Пловдив, предложен за служебен защитник на подсъдимата Н.Г. с Писмо изх. № 1402 / 2012 / 30.03.2012 година на Адвокатска колегия – Пловдив.

 

Съдът докладва:

 

Съгласно Разпореждането му от 23.03.2012 година с Приемно-предавателен протокол вх. № 1508 / 02.04.2012 година по делото постъпват веществените доказателства.

 

По хода на делото:

 

Прокурор Валерий Велчев: Господин Съдия, моля да бъде даден ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК, предвид че сме сключили споразумение със защитника на подсъдимата и с участието на самата подсъдима, тъй като от престъплението няма причинени имуществени вреди.

Представям и Споразумение № 25 / 12 от 10.04.2012 година за решаване на наказателното дело, подписано от мен, подсъдимата и защитника й.

Адвокат Н.Б.: Да се даде ход на делото по посочения от представителя на Държавното обвинение ред.

 

Представи се Споразумение № 25 / 12 / 10.04.2012 година за решаване на НОХД № 20 / 2012 година.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК, за което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

 

Сне се самоличността на подсъдимата, както следва:

 

Подсъдимата Н.А.Г., родена на *** ***, ЕГН **********, българка, българска гражданка, омъжена, неосъждана, със средно образование, собственик и управител на ЕТ „Н.Г.”***, с адрес:***.

 

Съдът, на основание чл. 254 от НПК, провери връчени ли са преписите от обвинителния акт на Прокуратурата, разпореждането на Съда и представеното в днешно съдебно заседание споразумение за решаване на делото.

 

Подсъдимата Н.А.Г.: Получих преписи от Обвинителния акт и Разпореждането на Съда, днес получих екземпляр от Споразумението. Призована съм своевременно.

 

Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274, ал. 1 от НПК, срещу членовете на състава, прокурора, защитника и съдебния секретар.

Отводи не се направиха.

Съдът на основание чл. 274, ал. 2 от НПК разясни на страните правата им по закон – НПК.

На основание чл. 275, ал. 1 от НПК се даде възможност на страните да правят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор Валерий Велчев: Няма да соча нови доказателства. Да се приемат представените по делото такива.

Адвокат Н.Б.: По доказателствата – да се приемат. Ние няма да сочим нови доказателства.

 

Съдът след съвещание и с оглед становището на страните счита, че искането за приемане на представените по делото писмени доказателства е допустимо и следва да бъде уважено. Следва да бъдат предявени и веществените доказателства.

Воден от горното, Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прочита и приема писмените доказателства, които са от значение за изясняване на обстоятелствата по делото.

Предявява веществените доказателства.

Дава ход на съдебното следствие.

 

Докладва се споразумението чрез прочитане от прокурора.

 

Прокурор Валерий Велчев: На основание чл. 384 във връзка с чл. 381 и следващите от НПК по мое предложение бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура - Първомай, представлявана от мен, подсъдимата Н.Г. и защитника й адвокат Н.Ш.Б.. Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние от подсъдимата и на същата бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Подсъдимата Н.Г. декларира съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. От престъплението няма причинени имуществени вреди.

Адвокат Н.Б.: От името на подзащитната ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. Подзащитната ми се признава за виновна, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Подсъдимата Н.А.Г.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновна по него. Запозната съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписала споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът след съвещание намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 384 във връзка с чл. 381, ал. 6 от НПК то следва да има следният окончателен вид:

 

Подсъдимата Н.А.Г., родена на *** ***, ЕГН **********, българка, българска гражданка, омъжена, неосъждана, със средно образование, собственик и управител на ЕТ „Н.Г.”***, с адрес:***, се признава за виновна в това, че на 11.01.2012 година в град Първомай, област Пловдив, в магазин за хранителни стоки на улица „С.В.” № *, собственост на ЕТ „Н.Г.”*** със собственик и управител Н.А.Г., държи акцизни стоки без бандерол – цигари, както следва: тринадесет кутии цигари „Дива” с по 20 цигари всяка на обща стойност 97,50 лева, двадесет и седем кутии цигари „Бестман” с по 20 цигари всяка на обща стойност 113,40 лева, седемнадесет кутии цигари „Ронсон” с по 20 цигари всяка на обща стойност 40,80 лева, седемнадесет кутии цигари „Бизнес роял” с по 20 цигари всяка на обща стойност 127,50 лева, единадесет кутии цигари „Корсар”, сини, с по 20 цигари всяка на обща стойност 82,50 лева, четиринадесет кутии цигари „Корсар”, червени, с по 20 цигари всяка на обща стойност 105,00 лева – всичко на обща стойност 566,70 лева (петстотин шестдесет и шест лева и седемдесет стотинки) - когато такъв се изисква по закон - чл. 2, т. 2 от Закона за акцизите и данъчните складове, в немаловажен случай, поради което и на основание чл. 234, ал. 1, предложение 2 от НК и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК й се определя наказание лишаване от свобода в размер на три месеца, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за срок от три години.

На основание чл. 67, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК се възлага на съответния полицейски инспектор от РУ „Полиция” – Първомай по местоживеене на осъдената полагането на възпитателни грижи през изпитателния срок.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК на подсъдимата не се налагат по-леките наказания глоба и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 1 от НК, предвидени в чл. 234, ал. 1 от НК наред с наказанието лишаване от свобода.

 

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК подсъдимата Н.А.Г. се съгласява да заплати по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 30,00 (тридесет) лева разноски в досъдебното производство за оценъчна експертиза.

 

Отнема се в полза на държавата на основание чл. 234, ал. 3 от НК предметът на престъплението: тринадесет кутии цигари „Дива” с по 20 цигари всяка, двадесет и седем кутии цигари „Бестман” с по 20 цигари всяка, седемнадесет кутии цигари „Ронсон” с по 20 цигари всяка, седемнадесет кутии цигари „Бизнес роял” с по 20 цигари всяка, единадесет кутии цигари „Корсар”, сини, с по 20 цигари всяка, четиринадесет кутии цигари „Корсар”, червени, с по 20 цигари всяка.

 

Прокурор Валерий Велчев: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат Н.Б.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдимата Н.А.Г.: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Прокурор:

(п)

Подсъдима:

(п)

 

(Валерий Велчев)

 

(Н.Г.)

 

 

Защитник:

(п)

 

 

 

(адв. Н.Б.)

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство - прекратено.

Ето защо на основание чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Одобрява постигнатото между Районна прокуратура - Първомай, представлявана от прокурор Валерий Велчев, подсъдимата Н.А.Г. и защитника й адвокат Н.Ш.Б. споразумение за решаване на НОХД № 20 / 2012 година по описа на Районен съд – Първомай.

Отменя взетата спрямо подсъдимата мярка за неотклонение подписка.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК прекратява производството по НОХД № 20 / 2012 година по описа на Районен съд - Първомай.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 14:00 часа.

 

Председател:

(п)

 

 

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

 

 

2. (п)

 

 

Секретар:

(п)

СЗ / АГ