РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

РАЙОНЕН СЪД - ПЪРВОМАЙ

 

 

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 95

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав, в закрито заседание на осемнадесети април две хиляди и дванадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

 

след разглеждане на материалите по Д ЧНД № 35 по описа на Съда за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 243, ал. 4 от НПК.

С Постановление рег. № 493 / 11 от 26.03.2012 година Районна прокуратура – Първомай прекратява наказателното производство по Дознание № 200 / 2011 година по описа на РУ „Полиция” - Първомай, образувано и водено срещу Г.Н.Х. от град Първомай, област Пловдив, за престъпление по чл. 319 от НК, тъй като счита, че са събрани всички възможни доказателства, но между тях липсват такива, от които да се направи обоснован и законосъобразен извод обвиняемият да е осъществил посоченото престъпление от субективна страна, а именно деянието да е извършено от него „с цел да причини другиму вреда и / или да набави за себе си и / или за другиго облага”, а предвид вида и характера на инкриминирания документ – трудова книжка, - намира, че няма как деянието да е извършено с някоя от визираните в чл. 319 от НК цели, още по-малко е възможно настъпване на вреда, респективно набавяне на облага от „скриването, унищожаването и / или повреждането” точно на този (такъв) документ. С Постановлението е отменена взетата мярка за неотклонение подписка спрямо обвиняемия.

Недоволен от постановлението за прекратяване остава Я.Д.Ш., който с Жалба срещу Районна прокуратура – Първомай от 03.04.2012 година сезира Окръжна прокуратура – Пловдив (вх. № 2682 / 12 / 05.04.2012 година) с копие до Главния прокурор на Република България, Министерството на труда и социалната политика и Министерството на правосъдието, защото счита, че с жалба до Районен съд – Първомай няма да бъдат защитени правата му и наказателното производство ще завърши с прекратяване заради икономически интереси, тъй като ЕТ „Ева – 73 – А.Х.” – Първомай е един от спонсорите при изграждане на новото крило на РУ „Полиция” – Първомай, и иска да бъде упражнен контрол върху работата на Районна прокуратура – Първомай по прокурорска преписка № 493 / 2011 година, като обвиняемият Г.Н.Х. бъде предаден на съд за извършеното от него престъпление по чл. 319 от НК, да му бъде наложено справедливо наказание и да бъде задължен да върне трудовата книжка на жалбоподателя.

Окръжна прокуратура – Пловдив не се произнася по реда на чл. 243, ал. 9 от НПК, а с Писмо изх. № 2682 / 12 / 09.04.2012 година препраща Жалбата на Районна прокуратура – Първомай за комплектуване с прекратеното досъдебно производство № 200 / 2011 година по описа на РУ „Полиция” – Първомай и изпращането му на Районен съд – Първомай с оглед на разпоредбата на чл. 243 от НПК.

Целта на съдебния контрол върху досъдебното производство по реда на чл. 243, ал. 4 – ал. 7 от НПК е да се провери обосноваността и законосъобразността на постановлението за прекратяване на наказателното производство. Законодателят ограничава съдебното произнасяне само върху обосноваността и законосъобразността на проверяваното постановление за прекратяване на наказателното производство, защото допускането на разширяване на приложното поле на проверката, би довело до изземване от съда на функциите на наблюдаващия конкретното производство прокурор, като негов ръководител, а това е недопустимо

След като се запозна със събраните в хода на досъдебното производство материали и във връзка с направеното оплакване, Съдът установи, че Жалбата е процесуално недопустима, поради което същата следва да бъде оставена без разглеждане.

Дознанието е образувано и водено против Г.Н.Х. за това, че на 09.05.2011 година в град Първомай е скрил чужд документ – трудова книжка на името на Я.Д.Ш. *** – с цел да причини другиму вреда или да набави за себе си или за другиго облага.

Съгласно разпоредбата на чл. 243, ал. 3 от НПК препис от постановлението за прекратяване на наказателното производство се изпраща на обвиняемия, на пострадалия или неговите наследници, или на ощетеното юридическо лице, които могат да обжалват постановлението пред съответния първоинстанционен съд в седемдневен срок от получаване на преписа. В конкретния случай жалбата е подадена в законоустановения срок, но това не е сторено от надлежно лице. В нарушение на процесуалните правила е изпратен препис от Постановлението за прекратяване на наказателното производство на Я.Д.Ш., който няма качеството на обвиняем, нито е пострадал по смисъла на чл. 74 от НПК.

Обект на документните престъпления, каквото е по чл. 319 от НК, са обществените отношения, свързани с реда и правната сигурност на документирането – съставяне, използване и съхраняване на документи.

Пострадалият е лице, което може да се конституира в наказателното производство като граждански ищец за обезщетяване за реално и непосредствено причинените му от конкретното престъпление имуществени или неимуществени вреди.

С оглед на посоченото жалбоподателят няма качеството на пострадал от престъплението, предмет на делото.

Мотивиран от горното, Районен съд – Първомай, трети съдебен състав, намира, че Я.Д.Ш. не е легитимиран да обжалва Постановлението за прекратяване на наказателното производство по дознание № 200 / 2011 година по описа на РУ „Полиция” – Първомай, за което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане като недопустима Жалба вх. № 2682 / 12 / 09.04.2012 година по описа на Окръжна прокуратура - Пловдив на Я.Д.Ш. срещу постановление рег. № 493 / 11 от 26.03.2012 година Районна прокуратура – Първомай за прекратяване на наказателното производство по дознание № 200 / 2011 година по описа на РУ „Полиция” – Първомай, водено срещу Г.Н.Х. за престъпление по чл. 319 от НК.

 

Определението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Пловдив в седемдневен срок от съобщаването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ