ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав, в закрито заседание на петнадесети февруари две хиляди и дванадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

 

разгледа материалите по НАХД № 11 по описа на съда за 2012 година и намери, че не са налице основанията за разглеждане на делото, а същото следва да се прекрати.

Делото е образувано по Жалба на И.Г.К. с ЕГН ********** *** срещу Наказателно постановление № 62 / 01.03.2011 година на Началника на РУ „Полиция” – Първомай, с което на жалбоподателя

·     на основание чл. 183, ал. 2, т. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 20 (двадесет) лева за нарушение на чл. 6, т. 1 от същия Закон, като на основание Наредба № Iз-1959 от 27.12.2007 година, издадена от Министъра на вътрешните работи, са отнети седем контролни точки;

·     на основание чл. 185 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 20 (двадесет) лева за нарушение на чл. 157, ал. 6 от същия Закон.

В случая Акта и Наказателното постановление са съставени от надлежен орган като всяко от установените нарушения е подведено към съответния законов текст и е определено следващото се за това административно наказание.

Съгласно разпоредбата на чл. 189, ал. 13 от Закона за движение по пътищата в редакцията й към датата на съставяне на Акта за установяване на административното нарушение, на издаването на Наказателното постановление и към настоящия момент Не подлежат на обжалване наказателни постановления и електронни фишове, с които е наложена глоба до 50 лв. включително.

Що се отнася до отнетите за нарушението по чл. 6, т. 1 от Закона седем контролни точки, правното основание за това се ексцерпира от разпоредбата на чл. 4, ал. 1, т. 16 от Наредбата и съгласно разпоредбата на чл. 157, ал. 1 от Закона за движение по пътищата те са средство за отчет на извършваните нарушения от водача, а не наказание или принудителна административна мярка, като отнемането им настъпва по силата на закона, за което настоящата инстанция не следва да се произнася.

По мотиви от горното Съдът намира, че жалбата на И.Г.К. се явява недопустима и следва да се остави без разглеждане, а съдебното производство по делото следва да се прекрати.

Ето защо и на основание чл. 63, ал. 2 от ЗАНН Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане като недопустима Жалба на И.Г.К. с ЕГН ********** ***, срещу Наказателно постановление № 62 / 01.03.2011 година на Началника на РУ „Полиция” – Първомай.

Прекратява производството по НАХД № 11 / 2012 година по описа на Районен съд – Първомай.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Административен съд – Пловдив в седемдневен срок от съобщението до страните.

 

 

 

   СЗ/ВК                                                                                Председател: /п/