ПРИСЪДА

 

№ 17

 

град Първомай, 18.12.2012 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на осемнадесети декември две хиляди и дванадесета година в състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

Съдебни заседатели:

Д.К.

 

К.С.

 

при участието на секретаря Атанаска гаджева и прокурора Валерий Велчев, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 150 по описа на Съда за 2012 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия И.Я.И., роден на *** ***, ЕГН **********, български циганин, български гражданин, неженен, неосъждан, с начално образование (завършен седми клас, грамотен), неработещ, живущ ***, за виновен в това, че на 31.08. / 01.09.2012 година в местността Чеир пара землището на село Виница, община Първомай, област Пловдив, чрез използване на моторно превозно средство лек автомобил „Мерцедес 190Д” с ДК № * и техническо средство кухненски нож отнема чужди движими вещи – 260 килограма зеле, холандски сорт „Пруктор” на обща стойност 234 (двеста тридесет и четири) лева от владението на К.Г.К. ***, без негово съгласие, с намерението противозаконно да ги присвои, като отнетите вещи не са под постоянен надзор, поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 2 и т. 4, предложения 1 и 2 във връзка с чл. 194, ал. 1 от НК и във връзка с чл. 58а, ал. 4 във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК го осъжда на лишаване от свобода в размер на три месеца.

Отлага на основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на така наложеното наказание лишаване от свобода в размер на три месеца за срок от три години.

Възлага на основание чл. 67, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК на съответния полицейски инспектор от РУ „Полиция” – Първомай по местоживеене на подсъдимия И.Я.И. полагането на възпитателни грижи през изпитателния срок на условното осъждане.

 

Осъжда подсъдимия И.Я.И. да заплати на К.Г.К. сумата от 234 (двеста тридесет и четири) лева - обезщетение за пострадалия от престъплението по чл. 195, ал. 1, т. 2 и т. 4, предложения 1 и 2 във връзка с чл. 194, ал. 1 от НК имуществени вреди, ведно със законната лихва от 01.09.2012 година до окончателното изплащане на сумата.

 

Осъжда подсъдимия И.Я.И. да заплати по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 30,00 (тридесет) лева за стоково-оценъчна експертиза на досъдебното производство, сумата от 50,00 (петдесет) лева за държавна такса върху уважената сума от гражданския иск, както и сумата от 5,00 (пет) лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Да се отнеме в полза на държавата на основание чл. 53, ал. 1, буква А от НК лек автомобил „Мерцедес 190Д” с ДК № *, собственост на подсъдимия И.Я.И., послужил за извършване на престъплението.

Да се унищожи като вещ без стойност вещественото доказателство кухненски нож с размери 28 см и 6 мм, с дължина на металната покрита с ръжда дръжка 11 см и 5 мм и ширина до острието 2 см, а в началото 1 см и 5 мм, с дължина на острието с отчупен връх 17 см и 1 мм и с ширина на острието в основата до дръжката 23 мм и в края към върха 5 мм.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

2. (п)

СЗ / АГ