ПРИСЪДА

 

№ 9

 

град Първомай, 27.08.2012 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на двадесет и седми август две хиляди и дванадесета година в състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

Съдебни заседатели:

Л.Л.

 

Д.К.

 

при участието на секретаря А.Г. и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 73 по описа на Съда за 2012 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия Н.С.С., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с основно образование (завършен десети клас), неработещ, живущ ***, за виновен в това, че на 07.03.2012 година в землището на село Караджалово, област Пловдив, чрез използване на техническо средство (нож) и след предварително сговаряне в немаловажен случай с Г.М.Г. отнема чужда движима вещ - 432 кв.м стабилизиран найлон с размери 36 м х 12 м на стойност 301,03 лева (триста и един лева и три стотинки) от владението на А.А.А. ***, без негово съгласие с намерението противозаконно да я присвои, като отнетата вещ не е под постоянен надзор, поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 2, т. 4, предложение второ и т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 от НК и във връзка с чл. 58а, ал. 4 във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК го осъжда на лишаване от свобода в размер на три месеца, като на основание чл. 304 от НПК признава за невинен подсъдимия Н.С.С. да е отнел имущество на стойност 491,72 лева, съгласно повдигнатото обвинение, и го оправдава за разликата от 190,69 лева.

Отлага на основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на така наложеното наказание лишаване от свобода в размер на три месеца за срок от три години.

Възлага на основание чл. 67, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК на съответния полицейски инспектор от РУ „Полиция” – Първомай по местоживеене на подсъдимия Н.С.С. полагането на възпитателни грижи през изпитателния срок на условното осъждане.

 

Признава подсъдимия Г.М.Г., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, разведен, неосъждан, с основно образование, неработещ, живущ ***, за виновен в това, че на 07.03.2012 година в землището на село Караджалово, област Пловдив, чрез използване на техническо средство (нож) и след предварително сговаряне в немаловажен случай с Н.С.С. отнема чужда движима вещ - 432 кв.м стабилизиран найлон с размери 36 м х 12 м на стойност 301,03 лева (триста и един лева и три стотинки) от владението на А.А.А. ***, без негово съгласие с намерението противозаконно да я присвои, като отнетата вещ не е под постоянен надзор, поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 2, т. 4, предложение второ и т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 от НК и във връзка с чл. 58а, ал. 4 във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК го осъжда на лишаване от свобода в размер на три месеца, като на основание чл. 304 от НПК признава за невинен подсъдимия Г.М.Г. да е отнел имущество на стойност 491,72 лева, съгласно повдигнатото обвинение, и го оправдава за разликата от 190,69 лева.

Отлага на основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на така наложеното наказание лишаване от свобода в размер на три месеца за срок от три години.

Възлага на основание чл. 67, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК на съответния полицейски инспектор от РУ „Полиция” – Първомай по местоживеене на подсъдимия Г.М.Г. полагането на възпитателни грижи през изпитателния срок на условното осъждане.

 

Осъжда подсъдимите Н.С.С. и Г.М.Г. солидарно да заплатят на А.А.А. ***, сумата от 300,00 (триста) лева - обезщетение за причинените на пострадалия от престъплението по чл. 195, ал. 1, т. 2, т. 4, предложение второ и т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 от НК имуществени вреди.

 

Осъжда всеки от подсъдимите Н.С.С. и Г.М.Г. да заплати по сметка на Районен съд – Първомай сумата от по 15,00 (петнадесет) лева за деловодни разноски, сумата от по 25,00 (двадесет и пет) лева за държавна такса върху уважената сума от гражданския иск, както и сумата от по 5,00 (пет) лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Да се отнеме в полза на държавата на основание чл. 53, ал. 1, буква А от НК вещта, принадлежаща на виновния Н.С.С. и послужила за извършване на умишленото престъпление: конска каруца с гумени колела, намираща се на съхранение в РУ „Полиция” – Първомай.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Пловдивски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

 

1. (п)

 

2. (п)

СЗ / АГ