ПРИСЪДА

 

2

 

град Първомай, 14.03.2012 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд, първи съдебен състав в открито съдебно заседание на четиринадесети март две хиляди и дванадесета година в състав:

 

Съдия докладчик:

Матей Златанов

Съдебни заседатели:

Х.В.

П.П.

 

при участието на секретаря А.Г. и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 10 по описа на Съда за 2012 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия М.Н.П., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, осъждан, с начално образование, неработещ, живущ ***, понастоящем в Затвора - София, за виновен в това, че на 07 / 08 март 2011 година в град Първомай, област Пловдив, при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК, и след като е бил осъждан два или повече пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като поне за едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66 от НК, след предварително сговаряне в немаловажен случай с В.Х.М. и Н.В.Т. отнема чужди движими вещи - 6 кокошки по 10 лева на обща стойност 60 лева и една дървена стълба на стойност 10 лева – всичко на обща стойност 70 лева от владението на И.Г.М. ***, без нейно съгласие с намерението противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, букви А и Б от НК и във връзка с и във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК го осъжда на лишаване от свобода в размер на три години.

На основание чл. 58а, ал. 1 от НК намаля с една трета така наложеното наказание и определя лишаване от свобода в размер на две години.

На основание чл. 61, т. 2 във връзка с чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС определя първоначален строг режим за така наложеното наказание лишаване от свобода от две години, което да се изтърпи от подсъдимия в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

 

Признава подсъдимия В.Х.М., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, осъждан, с начално образование, неработещ, живущ ***, понастоящем в Затвора - Пазарджик, за виновен в това, че през периода началото на месец март 2011 година - 07 / 08 март 2011 година в град Първомай, област Пловдив, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление, в немаловажен случай повторно, в условията на продължавано престъпление – двукратно, отнема чужди движими вещи на обща стойност 140 лева, както следва:

·              на неустановена дата за времето между 1 и 6 март 2011 година след предварително сговаряне в немаловажен случай с Н.В.Т. – медна лозарска пръскачка на стойност 50 лева и 10-литров меден бакър на стойност 20 лева – на обща стойност 70 лева от владението на П.Г.С. ***;

·              на 07 / 08 март 2011 година в град Първомай, област Пловдив - след предварително сговаряне в немаловажен случай с М.Н.П. и Н.В.Т. - 6 кокошки по 10 лева на обща стойност 60 лева и една дървена стълба на стойност 10 лева – на обща стойност 70 лева от владението на И.Г.М. ***,

без съгласие на собствениците с намерението противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 5 и т. 7 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 във връзка с чл. 28, ал. 1 от НК и във връзка с и във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК го осъжда на лишаване от свобода в размер на една година и шест месеца.

На основание чл. 58а, ал. 1 от НК намаля с една трета така наложеното наказание и определя лишаване от свобода в размер на една година.

На основание чл. 61, т. 2 във връзка с чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС определя първоначален строг режим за така наложеното наказание лишаване от свобода от една година, което да се изтърпи от подсъдимия в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

 

Признава подсъдимия Н.В.Т., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с начално образование, неработещ, живущ ***, за виновен в това, че през периода началото на месец март 2011 година - 07 / 08 март 2011 година в град Първомай, област Пловдив, в условията на продължавано престъпление – двукратно, отнема чужди движими вещи на обща стойност 140 лева, както следва:

·              на неустановена дата за времето между 1 и 6 март 2011 година след предварително сговаряне в немаловажен случай с В.Х.М. – медна лозарска пръскачка на стойност 50 лева и 10-литров меден бакър на стойност 20 лева – на обща стойност 70 лева от владението на П.Г.С. ***;

·              на 07 / 08 март 2011 година в град Първомай, област Пловдив - след предварително сговаряне в немаловажен случай с М.Н.П. и В.Х.М. - 6 кокошки по 10 лева на обща стойност 60 лева и една дървена стълба на стойност 10 лева – на обща стойност 70 лева от владението на И.Г.М. ***,

без съгласие на собствениците с намерението противозаконно да ги присвои, поради което и на основание 195, ал. 1, т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК и във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК го осъжда на лишаване от свобода в размер на една година.

На основание чл. 58а, ал. 1 от НК намаля с една трета така наложеното наказание и определя лишаване от свобода в размер на осем месеца.

Отлага на основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на така наложеното наказание лишаване от свобода в размер на осем месеца за срок от три години.

Възлага на основание чл. 67, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК на съответния полицейски инспектор от РУ „Полиция” – Първомай по местоживеене на подсъдимия Н.В.Т. полагането на възпитателни грижи през изпитателния срок на условното осъждане.

 

Осъжда подсъдимите М.Н.П., В.Х.М. и Н.В.Т. солидарно да заплатят сумата от 55,00 (петдесет и пет) лева за деловодни разноски, както и сумата от 5,00 (пет) лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Пловдивски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

Съдия докладчик:

(п)

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

2. (п)

МЗ / АГ