ПРИСЪДА

 

№ 4

 

град Първомай, 24.04.2012 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд – Първомай, втори съдебен състав в открито съдебно заседание на двадесет и четвърти април през две хиляди и дванадесета година в състав:

 

Председател:

Матей Златанов

 

при участието на секретаря ТАНЯ ПЕТРОВА и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 173 по описа на Съда за 2009 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимата Н.С., родена на *** г., в гр. Кабул, Република Афганистан, живуща ***, афганистанка, афганистански гражданин със статут на бежанец в Република България, с висше образование, омъжена, не осъждана, управител на ЕТ „Р.О.” гр. София, ЕГН: **********, за виновна в това, че на 07.08.2008 г., в землището на с. Бяла река, обл. Пловдив /на ГП І-8/ е нарушила правилата за движение /чл. 6, т. 1 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) – „Участниците в движението : 1. съобразяват своето поведение със … пътните знаци и пътната маркировка;…”; чл. 63, ал. 2, вр. с ал. 1 от Правилника за прилагане на ЗДвП – чл. 63, ал. 1 – „Надлъжната пътна маркировка се използва за очертаване на пътните ленти, на които е разделено платното за движение, и за очертаване на неговата граница.”; ал. 2, т. 5 – „Надлъжната пътна маркировка има следните изображения, наименования и значения: … 5. "Двойна смесена линия" - М5. Пресичането й е разрешено само от страната на прекъснатата линия…”; и чл. 16, ал. 1, т. 1 от ЗДвП – „На пътното платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено : 1. когато плътното за движение има две пътни ленти – да навлиза и са се движи в лентата за насрещно движение…”/ и по непредпазливост е причинила телесни повреди на повече от едно лице : 1. счупване на таза /горното и долното рамо на лявата срамна кост, горното рамо на дясната срамна кост и дясната седалищна кост/, счупване на лявата петна кост, довели до трайно затрудняване на движенията на долните крайници, т.е. средна телесна повреда; счупване на седмо, осмо и девето десни ребра, довело до трайно затрудняване на движенията на снагата, т.е. средна телесна повреда; травматичен шок, контузия на главния мозък и контузия на белите дробове, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота, т.е. средна телесна повреда – на Д.Ю. от Република Австрия, гр. Залцбург; 2. счупване на двете бедрени кости, довело до трайно затрудняване на движенията на долните крайници, т.е. средна телесна повреда – на Д.Ю. от Република Австрия, гр. Залцбург; и 3. счупване на двете кости /лъчева и лакетна/ на дясната предмишница, довело до трайно затрудняване на движенията на десния горен крайник, т.е. средна телесна повреда на М.Ю. – престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 2, алт. 1, буква „а”, пр. 1, алт. 2, вр. с ал. 1, вр. с чл. 342, ал. 1 от НК и във вр. с чл. 54 и чл. 2, ал. 2 от НК и на основание чл. 78а, ал. 1, вр. с чл. 2, ал. 2 от НК я освобождава от наказателна отговорност, като й налага административно наказание глоба в размер на 500 (петстотин) лева.

На основание чл. 343г, вр. чл. 343, ал. 3, пр. 2, алт. 1, буква „а”, пр. 1, алт. 2, вр. с ал. 1, вр. с чл. 342, ал. 1 от НК и вр. с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК лишава подсъдимата Н.С. от право да управлява моторно превозно средство за срок от шест месеца, считано от влизане на присъдата в законна сила.

Осъжда подсъдимата Н.С. да заплати по сметката на РС – Първомай направени разноски на досъдебното производство в размер на 1180,00 (хиляда сто и осемдесет) лева, като по направените в съдебното производство разноски съдът ще се произнесе с допълнително определение.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

 

 

Председател: (п)

 

МЗ / ТП