37

 

град Първомай, 30.11.2012 година

 

 

Районен съд - Първомай, трети съдебен състав, в открито заседание на тридесети октомври две хиляди и дванадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя НАХД № 107 по описа на Съда за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 558 / 12.09.2012 година на Директора на Регионална дирекция по горите – Пловдив, с което на А.А.О., ЕГН **********,***, на основание чл. 266, ал. 1 от Закона за горите е наложено административно наказание глоба в размер на 150 (сто и петдесет) лева за нарушение на същия текст във връзка с чл. 213, ал. 1, т. 2 от същия закон; отнети са в полза на държавата вещите, предмет на нарушението – 0,30 куб.м иглолистен фасониран материал от смърч - и вещите, послужили за извършване на нарушението – един брой каруца.

Жалбоподателят А.А.О. моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна Регионална дирекция по горите - Пловдив, редовно призована, не изпраща представител, но с писмото, с което е изпратена Жалбата и административно-наказателната преписка, изразява становище да бъде потвърдено Наказателното постановление като правилно и законосъобразно.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е процесуално допустима, тъй като е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания, а разгледана по същество, е основателна.

 

ЕТ „Д.Г.” – Първомай със седалище и адрес на управление: *, се занимава с търговия на дървен материал. Обектът, в който се извършва дейността, находящ се на посочения адрес, представлява къща с двор до зеленчуковия пазар. Дейностите на едноличния търговец, се упражняват от свидетеля П.К.Т. (дъщеря на Д.Г.Г.) по силата на нотариално заверено Пълномощно рег. № 6222 / 11.12.2007 година на нотариус с рег. № 428 с район на действие Районен съд – Първомай.

Преди обяд на 17.08.2012 година жалбоподателят А.А.О. закупува от сина на свидетеля П.Т., обслужващ обекта на едноличния търговец, 0,3 куб.м дъски (иглолистен фасониран материал от смърч), товари ги на каруцата, с която е дошъл, и тръгва да се прибира към село Крушево.

На същата дата служители на Регионална дирекция по горите – Пловдив, между които свидетелят К.А.Н., актосъставител, съвместно с органи на МВР – Първомай извършват съвместна проверка за незаконна дървесина.

Около 11:15 часа след железния мост на река Марица на главния път между град Първомай и село Градина спират за проверка каруцата на жалбоподателя и установяват, че превозваната дървесина е маркирана с производствена марка № 22 на ЕТ „Д.Г.”, но не е придружена от превозен билет, доказващ законния й произход. А.О. обяснява откъде е закупил дъските и че не му е издаден никакъв документ. На място са съставени Констативен протокол С: ЛООА №: 000807 / 17.08.2012 година, Акт за установяване на административно нарушение № 588 / 17.08.2012 година (С: ЛООА №: 000343) и Разписка С: АООА №: 000230 / 17.08.2012 година за отговорно пазене. Иззети са каруцата и дървеният материал.

Същия ден е извършена и проверка на склада на ЕТ „Д.Г.” – Първомай, при която е установено, че дървесината е придобита от едноличния търговец по законен начин със съответните документи, но за продадените на А.О. 0,3 куб.м иглолистни дъски не е издаден превозен билет – липсва отразяване в дневника на търговеца по чл. 206 от Закона за горите. По време на проверката присъства свидетелят П.Т. и дава обяснения, че е забравила, че е пропуснала, че е виновна.

Въз основа на съставения на А.О. Акт за установяване на административно нарушение е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетели, от приобщените по надлежния ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

В административно-наказателното производство при обжалване на Наказателното постановление пред Съда тежестта на доказване лежи единствено и само върху административно-наказващия орган, който с предвидените по закон процесуални способи и средства следва да докаже:

Ø      че е установено извършване на административно нарушение;

Ø      че нарушението е извършено от лицето, посочено като нарушител (лично или чрез негов представител когато се касае за ЮЛ или ЕТ);

Ø      че нарушителят го е извършил виновно.

В случая на А.О. е вменено в отговорност нарушение по чл. 266, ал. 1 от Закона за горите, според чийто текст с глоба от 50 до 3000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва физическо лице, което в нарушение на посочения закон и на подзаконовите актове по прилагането му „сече, извозва, товари, транспортира, разтоварва, придобива, съхранява, преработва или се разпорежда с дървесина и недървесни горски продукти”, във връзка с чл. 213, ал. 1, т. 2 от Закона за горите, който забранява покупко-продажба и други разпоредителни сделки, товарене, транспортиране, разтоварване, придобиване, съхраняване и преработване на дървесина, непридружена с превозен билет.

Но от доказателствената съвкупност не се установява административното деяние да е извършено от жалбоподателя виновно. Не се спори, че той транспортира дървесина, за което се изисква превозен билет, но издаването на такъв е задължение на собствениците и ползвателите на обекти, в които постъпва, преработва се или от които се експедира дървесина, или оправомощени от тях лица, съгласно текста на чл. 211, ал. 3 от Закона за горите (както сам сочи в писменото си становище наказващият орган), а за неизпълнението на посоченото законово задължение жалбоподателят не може да носи отговорност, т.е. да бъде санкциониран за липса на документ, който друг трябва да му предостави по силата на закона.

Воден от горните мотиви и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, трети съдебен състав, намира, че атакуваното Наказателно постановление следва да бъде отменено като неправилно и

 

 

Отменя Наказателно постановление № 558 / 12.09.2012 година на Директора на Регионална дирекция по горите – Пловдив, с което на А.А.О., ЕГН **********,***, на основание чл. 266, ал. 1 от Закона за горите е наложено административно наказание глоба в размер на 150 (сто и петдесет) лева за нарушение на същия текст във връзка с чл. 213, ал. 1, т. 2 от същия закон и са отнети в полза на държавата вещите, предмет на нарушението – 0,30 куб.м иглолистен фасониран материал от смърч - и вещите, послужили за извършване на нарушението – един брой каруца.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ