27

 

град Първомай, 10.09.2012 година

 

 

Районен съд - Първомай, трети съдебен състав, в открито заседание на десети септември две хиляди и дванадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска ГАджева,

като разгледа докладваното от Председателя НАХД № 92 по описа на Съда за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 24 от Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Обжалва се Решение по възпитателно дело № 17 от 23.07.2012 година на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните – Първомай, с което на Р.С.Ц., ЕГН **********,***. е наложена възпитателна мярка по чл. 13, ал. 1, т. 11 от Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните: настаняване в социално-педагогически интернат.

Жалбоподателят С.Ц.Х., майка на малолетната, чрез процесуалния си представител адвокат И.С.Д. от Адвокатска колегия - Пловдив моли Съдът да отмени атакуваното Решение по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е подадена в срока по чл. 23 от Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е основателна.

 

На 23.08.2012 година Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Община Първомай в състав: П.А.П., Е.А.К. и Ж. Г. С. провежда заседание по възпитателно дело № 17 / 2012 година по отношение на малолетната Р.С.Ц., образувано на основание чл. 16, ал. 2 от Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните по сигнал № ИЯ / П 2138 / 13.06.2012 година от РУ „Полиция” – Първомай.

В заседанието са изслушани детето Р.Ц., майка му С.Х. и довереният представител на малолетната, след което е взето решение за настаняване на детето в социално-педагогически интернат.

Решението е изготвено в два еднообразни екземпляра, предявени на майката на малолетната, единият от които й е връчен.

 

Горната фактическа обстановка се установява от изслушването на лицата по чл. 24, ал. 2 от Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и на членовете на състава, постановил решението по възпитателното дело, от приобщените по съответния процесуален ред писмени доказателства и от приложеното възпитателно дело.

От правна страна Решението от 23.07.2012 година по възпитателно дело № 17 / 2012 година на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Първомай е незаконосъобразно, тъй като е издадено от некомпетентен орган.

Правомощията на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните да налага възпитателни мерки са строго регламентирани в Закона с изричното им посочване в разпоредбата на чл. 13, ал. 3 във връзка с ал. 1 и чл. 21, ал. 1, т. 1 от Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, като за възпитателните мерки по чл. 13, ал. 1, т. 11 и т. 13 от Закона Комисията има правомощия по чл. 21, ал. 1, т. 2 от Закона – да предложи на съда постановяване на налагането им, а съдът, съгласно разпоредбата на чл. 24а от Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните е компетентен да наложи мярка по чл. 13, ал. 1, т. 11 и т. 13 от същия закон.

Отделно от посоченото, атакуваното решение е датирано медец преди 23.08.2012 година, когато е проведено заседанието по възпитателно дело № 17 – самостоятелен аргумент за отмяната му.

Воден от горното, Районен съд – Първомай, трети съдебен състав

 

 

Отменя Решение по възпитателно дело № 17 от 23.07.2012 година на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните – Първомай, с което на Р.С.Ц., ЕГН **********,***, е наложена възпитателна мярка по чл. 13, ал. 1, т. 11 от Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните: настаняване в социално-педагогически интернат.

Прекратява възпитателно дело № 17 / 2012 година на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните – Първомай.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ