РЕШЕНИЕ

 

№ 26

 

град Първомай, 29.08.2012 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на двадесет и девети август две хиляди и дванадесета година в състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска гаджева разгледа докладваното от Председателя НАХД № 88 по описа на Съда за 2012 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Съставен е акт за констатиране на проява на дребно хулиганство по УБДХ от органите на РУ „Полиция” - Първомай срещу М.А.А. за това, че на 28.08.2012 година в град Първомай около 15:50 часа в района на жп гара, град Първомай, във видимо нетрезво състояние е извършил хулиганска проява, изразяваща се в отправяне на явно обидни реплики, изразяващи се в псувни спрямо лицето Г.Б.Т. – началник на жп участък, град Първомай, и пристигналите на място полицейски служители: „Да ви е* боклуците, цял живот с вас ще се разправям” и чрез това си действие е предизвикал възмущението на гражданите и е нарушил обществения ред и спокойствие.

Нарушителят М.А.А. в съдебно заседание се възползва от правото си да не дава обяснения, тъй като признава обстоятелствата по акта и твърди, че няма повече какво да добави. Признава вината си и изразява съжаление за постъпката си.

Служебно назначеният му защитник, адвокат З.Н.Т., моли при постановяване на решението да се вземе предвид пълното признаване на вината и обстоятелствата на извършване на нарушението, като счита, че целите на наказанието биха били постигнати с налагане на глоба, ориентирана към средата на предвиденото в закона.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Нарушителят М.А.А. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, разведен, осъждан, с основно образование, неработещ, живущ ***.

 

На 28.08.2012 година нарушителят е освободен от затвора и тръгва да се прибира. Докато чака на гарата в град Пазарджик влака в 12:40 часа, с трима приятели се почерпват – той изпива три бири и си купува малка бутилка от 200 грама уиски за из път, която изпива във влака.

Когато около 15:30 часа във видимо нетрезво състояние слиза от влака за Свиленград на гарата в град Първомай, вижда Г.Б.Т. – началник на жп участъка в град Първомай и започва да го псува, без да е предизвикан по какъвто и да е начин. Началник-гарата Й.И.Д. вижда случващото се и докато колегата му се прибира навътре в сградата, той отива до билетната касиерка да подаде сигнал в полицията.

М.А. среща съседа си К., който го черпи кафе, и сяда на пейка в района на гарата, където около 15:45 часа е установен от пристигналите полицаи Т.В., Г.Г. и П.З..

Последният разпорежда на нарушителя да си вземе багажа и да напусне района на гарата, но А. отказва с обяснението, че нищо не е направил, че в момента седи и пие кафе и че униформените служители на реда не могат нищо да му кажат, че не са те хората, които ще го накарат да се махне от гарата.

Следва второ разпореждане, при което М.А. им заявява да си гледат работата и че няма да се махне. Обяснено му е, че при отказ да изпълни разпореждането, ще се наложи да бъде задържан. Отговорът е: „Стига с тези първомайски номера! Няма ли да се научите как да работите?”.

Полицаите му поставят белезници, при което нарушителят започва да буйства, да ги псува, да вика и да се дърпа, след което е отведен в РУ „Полиция” – Първомай с патрулния автомобил, където му е съставен акт за констатиране на проява на дребно хулиганство и е задържан със Заповед рег. № 21 / 28.08.2012 година.

Свидетелите на инцидента са възмутени от поведението на нарушителя.

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от обясненията на нарушителя и свидетелите по преписката и в съдебно заседание, които се кредитират като логични, обективни и кореспондиращи на приобщените по предвидения в НПК ред писмени доказателства и в цялост на установената по делото фактическа обстановка.

С оглед на горното Съдът намира от правна страна, че с деянието си нарушителят М.А.А. осъществява обективните и субективните признаци от състава на нарушението по чл. 1, ал. 2 от УБДХ и следва да понесе съответната административна отговорност.

От обективна страна с действията си нарушителят извършва дребно хулиганство, тъй като осъществява непристойна проява на публично място пред повече хора, изразена в на ругатни, псувни, неприлични изрази и оскърбително отношение към Г.Б.Т., началник на жп участък – Първомай, и органи на властта – Т.В., Г.Г. и П.З., полицейски служители, с което нарушава обществения ред и спокойствие.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл. Нарушителят разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно употребява неприлични изрази и проявява оскърбително отношение към Г.Б.Т., Т.В., Г.Г. и П.З., с което е искал и настъпването на тези последици.

С оглед на така установена правна квалификация на извършеното от М.А.А. нарушение Съдът намира, че на същия следва да бъде наложено административното наказание, което се предвижда по чл. 1, ал. 1 от УБДХ.

Относно вида и размера на наказанието настоящата инстанция е на мнение, че то следва да бъде определено при балансиращи отговорността обстоятелства: нарушителят признава вината си и изразява съжаление за стореното, но същият е многократно осъждан, има вече наложено наказание по УБДХ, с лоши характеристични данни е и с деянието си, извършено на публично място, засяга честта и достойнството не само на гражданите, а и на служители на полицията.

Предвид горното и с оглед на цялостната съвкупна оценка на всички установени обстоятелства Съдът е на мнение, че нарушителят следва да бъде задържан в поделенията на МВР за срок от 8 (осем) денонощия, което наказание е най-справедливо и с него би се изпълнила специалната и генерална превенция на закона.

Воден от горното, Съдът

 

РЕШИ:

 

Налага на М.А.А., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, разведен, осъждан, с основно образование, неработещ, живущ ***, на основание чл. 1 от УБДХ административно наказание задържане в поделенията на МВР за срок от 8 (осем) денонощия, считано от 16:00 часа на 28.08.2012 година за това, че на 28.08.2012 година в района на жп гарата в град Първомай, област Пловдив, извършва дребно хулиганство, тъй като осъществява непристойна проява на публично място пред повече хора, изразена в употреба на ругатни, псувни, неприлични изрази и оскърбително отношение към началника на жп участък – Първомай и органи на властта – полицейски служители, с което нарушава обществения ред и спокойствие.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в срок до 24 часа от постановяването му, като в този случай делото ще се разгледа на 31.08.2012 година от 15:00 часа.

 

Председател:

(п)

 

СЗ / АГ