№ 24

 

град Първомай, 28.06.2012 година

 

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав, в открито заседание на деветнадесети юни две хиляди и дванадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя НАХД № 46 по описа на Съда за 2012  година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № ХIІ-Б-79 / 20.04.2012 година на Директора на Регионална здравна инспекция - Пловдив, с което на Д.Я. ***, на основание чл. 294 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина са наложени глоби, както следва:

·             в размер на 1000 (хиляда) лева за нарушение по чл. 3, ал. 3 от Наредба № 28 за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти (обн. ДВ, бр. 109 / 2008 год.);

·             в размер на 1000 (хиляда) лева за нарушение по чл. 24, ал. 4 от Наредба № 28 за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти (обн. ДВ, бр. 109 / 2008 год.).

Жалбоподателят Д.Я.Я. в Жалбата си и по молба от процесуалния й представител адвокат Н.З.И. от Адвокатска колегия - Пловдив моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление.

Въззиваемата страна Регионална здравна инспекция - Пловдив чрез процесуалния си представител адвокат А.Х.Г. от Адвокатска колегия – Пловдив моли Съдът да отхвърли жалбата като неоснователна и да потвърди Наказателното постановление като правилно и законосъобразно.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е неоснователна.

 

На 21.03.2012 година здравен инспектор в отдел „Контрол на медицински дейности” в Дирекция „Медицински дейности” при Регионална здравна инспекция – Пловдив Е.К.Я., актосъставител, и здравен инспектор Л.И.Л. извършват проверка в аптека, стопанисвана от „***” ООД, намираща се в град Първомай на улица „***” № 1, с ръководител магистър-фармацевт Д.Я.Я.. На проверката присъстват Д.Я. и В.М.Х., техническо лице.

По време на проверката се установява, че в аптеката не се води и съхранява дневник за изпълнение на рецептите, съгласно Приложение 4 на Наредба № 28 / 2008 година,в който да се описват поредният номер на рецептата, датата на приемане на рецептата в аптеката, името, адресът и възрастта на пациента. Ръководителят на аптеката обяснява, че не води и не съхранява такъв дневник. Установено е и, че не се отчита и вписва ежедневно температурата на хладилните съоръжения, в които се съхраняват термолабилните лекарствени продукти. Представена е приложената по делото тетрадка, от която се установява, че не се води редовно (с последно отбелязване от 29.02.2012 година), и която е иззета от здравните инспектори.

На същата дата е съставен Протокол за извършена инспекция на условията, реда и организацията в аптека и на жалбоподателката е връчена покана за явяване на 26.03.2012 година в приемната на РЗИ - Пловдив, когато в нейно присъствие е съставен Акт за установяване на административно нарушение № 0000000174 / ХІІ-Б-79, подписан без възражения.

Въз основа на съставения АУАН е издадено и атакуваното Наказателно постановление.

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетел, които се кредитират като обективни и логични, от приетите писмени доказателства, от приложеното веществено доказателство и от административнонаказателната преписка.

Въз основа на фактически установеното Съдът намира следното от правна страна:

Деянията на нарушителя правилно са санкционирани по посочените законови текстове от Наредба № 28 от 09.12.2008 година за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти:

·             по чл. 3, ал. 3, съгласно чийто текст: В аптеката се води и съхранява дневник на изпълнените рецепти съгласно приложение № 4 (Дневник на изпълнените рецепти в аптеката);

·             по чл. 24, ал. 4, съгласно чийто текст: Температурата в помещенията и хладилниците се отчита ежедневно и се вписва в дневник.

За всяко от посочените нарушения наказващият орган точно посочва санкционната норма – по чл. 294 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина: Който наруши разпоредбите на този закон или наредбите по прилагането му, извън случаите по чл. 281 - 293 , се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - с глоба от 3000 до 5000 лв, а Наредба № 28 / 09.12.2008 година е приета на основание чл. 219, ал. 2 от Закона.

Правилно е ангажирана и административнонаказателната отговорност на жалбоподателката, тъй като, видно от Разрешение № 3481 / 01.09.2010 година, тя е ръководител на аптеката на улица „***” № 1 в град Първомай, а съгласно текста на чл. 20, ал. 1, т. 1 от Наредбата, Ръководителят на аптеката е отговорен за цялостната организация и контрола на работата в аптеката.

В съответствие с нормата на чл. 18 от ЗАНН за всяко от нарушенията на Д.Я. е наложено отделно наказание. Всяко от наказанията е съобразено с чл. 27 от ЗАНН – наложено е в минимума на предвиденото по чл. 294 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

С оглед на изложеното са неоснователни твърденията в Жалбата за липса на „конкретно описание на деянието в обективен и субективен план, което конкретно да обвързва правонарушението” с виновното поведение на жалбоподателката, както и липса на „установена и правопораждаща връзка между двете, въз основа на която да се даде квалификацията по чл. 3, ал. 3 и на чл. 24, ал. 4” от Наредба № 28 / 2008 година - всяко едно от нарушенията, вменени в отговорност на Д.Я., е на просто извършване и е осъществено чрез бездействие: неизпълнение на задължения по закон.

И Актът, и Наказателното постановление са съставени при спазване на изискванията на чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН, като съдържат всички реквизити, посочени там, т.е. същите са изправни от формална страна.

Мотивиран от изложеното, Районен съд – Първомай, трети съдебен състав, на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН

 

 

Потвърждава Наказателно постановление № ХIІ-Б-79 / 20.04.2012 година на Директора на Регионална здравна инспекция - Пловдив, с което на Д.Я. ***, на основание чл. 294 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина са наложени глоби, както следва:

·             в размер на 1000 (хиляда) лева за нарушение по чл. 3, ал. 3 от Наредба № 28 от 09.12.2008 година за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти;

·             в размер на 1000 (хиляда) лева за нарушение по чл. 24, ал. 4 от Наредба № 28 от 09.12.2008 година за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ