10

 

град Първомай, 19.03.2012 година

 

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав, в открито заседание на двадесет и осми февруари две хиляди и дванадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя НАХД № 3 по описа на Съда за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалва се Наказателно постановление № 758 / 09.12.2011 година на Началника на РУ „Полиция” – Първомай, с което на Б.Г.Л., ЕГН ********** ***, на основание чл. 179, ал. 3, т. 2 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 1500 (хиляда и петстотин) лева за нарушение по чл. 139, ал. 5 от същия закон.

Жалбоподателят Б.Л. чрез процесуалния си представител адвокат Г.Г. от Адвокатска колегия – Сливен моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна РУ „Полиция” – Първомай, редовно призована чрез Началника си, не изпраща представител и не взема отношение по Жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и е процесуално допустима, а разгледана по същество е основателна.

 

На 01.12.2011 година младши автоконтрольор при РУ „Полиция” – Първомай Т.В.В. и колегата му Г.Д.Г. са на смяна и работят по безопасността на движението на третокласен път № 667 от републиканската пътна мрежа, като постът им е разположен в близост до градския стадион на около 200-300 метра от табелата за край на населеното място град Първомай. Между полицейския пост и обозначителната табела за край на населеното място има поставен знак за изискуема винетка.

При извършена проверка на товарен автомобил „Мерцедес 709 Д” с ДК № *0700*, собственост на водача Б.Г.Л., се установява, че автомобилът няма заплатена винетна такса за движение по път от републиканска пътна мрежа, за което е съставен Акт за установяване на административно нарушение № 758 / 01.12.2011 година и е връчен на водача, който собственоръчно вписва възраженията си.

Въз основа на Акта е издадено атакуваното Наказателно постановление.

Горната фактическа обстановка се установява от показанията на актосъставителя, разпитан в качеството на свидетел, от приетите по съответния процесуален ред подробно посочени писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

Съгласно Приложения № 1 и № 2 на Решение № 945 на Министерски съвет от 01.12.2004 година (обн., ДВ, бр. 109 от 14.12.2004 година) за утвърждаване на списък на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура, и Обяснителна записка към Приложение № 1, път № 667 с наименование „(О.п. Чирпан – Поповица) Плодовитово – Градина – Първомай – Дълбок извор – (Болярци - Асеновград)” е трети клас в административните области Стара Загора и Пловдив и за ползването му се събира винетна такса.

Съгласно разпоредбата на чл. 139, ал. 5 от Закона за движене по пътищата Движението на определените в Закона за пътищата пътни превозни средства по републиканските пътища се извършва след заплащане на винетна такса по реда на чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата, т.е. такса за правото на пътното превозно средство да ползва за определен срок републиканските пътища.

С оглед на фактически установеното и предвид посочените норми е безспорно, че на път № 667 извън границите на населено място водач на моторно превозно средство при движение дължи посочената такса.

Но за срока на правото да се ползва републиканската пътна мрежа винетната такса е различна за различните пътни превозни средства в зависимост от вида им (чл. 10а, ал. 2 от Закона за пътищата). Пътните превозни средства са разграничени по видове в ал. 6 на чл. 10а от Закона за пътищата, а в следващата алинея са конкретизирани в няколко категории според брой колела, предназначение, проходимост, брой оси, технически допустима максимална маса, брой места за сядане, с което в четирите точки на чл. 179, ал. 3 от Закона за движение по пътищата е съобразен и размерът на административнонаказателната санкция за неизпълнение на задължението по чл. 139, ал. 5 от същия закон.

В настоящия случай жалбоподателят е наказан по чл. 179, ал. 3, т. 2 от Закона за движение по пътищата, съгласно чийто текст Водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата, или на превозното средство е залепен винетен стикер с графично оформление, което е различно от одобреното, се наказва с глоба, както следва: при управление на пътно превозно средство, предназначено за превоз на пътници с повече от 8 (осем) места за сядане, без мястото на водача, или на пътно превозно средство, предназначено за превоз на товари с 2 (две) оси, както и на пътните превозни средства по чл. 10а, ал. 6, т. 3, 4 и 5 от Закона за пътищата с 2 (две) оси или на теглещо ремарке, за което не е платена отделна винетна такса, и/или които имат максимално допустима маса, по-малка от 12 (дванадесет) тона - 1500 лв.

Но в Наказателно постановление – властническия акт, с който се ангажира административнонаказателната отговорност на Б.Г.Л. - за автомобила му не са посочени спецификациите, съгласно горния законов текст – пътното превозно средство е конкретизирано единствено като „тов автомобил Мерцедес 709 Д с ДКН *1700* собственост на водача”.

За осъществяване на съдебен контрол върху законосъобразността на административнонаказателната санкция служебно е изискана информация за собствеността и технически допустимата максимална маса на товара и брой òси / броя на местата за превоз на пътници без мястото на водача за автомобил „Мерцедес 709Д” с ДК № *1700*, като от Писмо рег. № РК – 3760 / 17.02.2012 година на Началник-сектор „Пътна полиция” при Областна дирекция на МВР – * се установява, че с посочения държавен контролен номер е регистриран лек автомобил „Форд Ка” на името на Н.Т.П. от град * с брой места 4+1, брой оси 2, технически допустима максимална маса 1265 кг, а на въпрос от страна на Съда какъв е точно видът на проверявания автомобил – лек, микробус, камион – актосъставителят отговаря, че не се сеща.

Нещо повече: Наказателно постановление № 758 / 09.12.2011 година за обстоятелства по извършване на нарушението се сочи липса на заплатена винетна такса по реда на чл. 10, ал. 2 от Закона за движение по пътищата - самата административнонаказателна разпоредба на чл. 179, ал. 3 от същия закон препраща към чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата, докато текстът на чл. 10, ал. 2 от Закона за движение по пътищата урежда сигналите на регулировчика според положението на тялото и ръцете му.

Съгласно разпоредбите на чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН в установителния акт и в издаденото въз основа на него наказателно постановление трябва да се съдържат задължителни реквизити, между които описание на нарушението и обстоятелства на извършването му (42, т. 4 и чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН). И докато по силата на чл. 53, ал. 2 от ЗАНН се допуска издаване на наказателно постановление при нередовност в акта, стига с него безспорно да са установени извършено нарушение, самоличност на нарушителя и вина, законодателят не е предвидил възможност за изправяне на акта, с който се ангажира административнонаказателната отговорност на лицето.

Описанието в наказателното постановление на всички елементи от фактическия състав на нарушението, между които обстоятелствата на извършване на нарушението, гарантира на лицето, сочено за извършител, правото да знае конкретните вменени му в отговорност факти, за да организира адекватна защита, а в случая неточното индивидуализиране на проверения автомобил и препратката към законов текст без връзка с конкретното нарушение са съществени нарушения на процесуалните правила при издаване на Наказателното постановление и се явяват основание то да бъде отменено.

Мотивиран от изложеното, Районен съд – Първомай, трети съдебен състав, счита, че обжалваното Наказателно постановление следва да се отмени като незаконосъобразно, за което и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН

 

 

Отменя Наказателно постановление № 758 / 09.12.2011 година на Началника на РУ „Полиция” – Първомай, с което на Б.Г.Л., ЕГН ********** ***, на основание чл. 179, ал. 3, т. 2 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 1500 (хиляда и петстотин) лева за нарушение по чл. 139, ал. 5 от същия закон.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ