Р Е Ш Е Н И Е

Номер 11                                 20.04.2012 година                     град Първомай

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съдПървомай                                                              Втори състав

На двадесет и втори март                                                              Година 2012

в публично заседание в следния състав:               

 

Председател: МАТЕЙ ЗЛАТАНОВ

 

Секретар: Таня Петрова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Матей Златанов административно наказателно дело номер 195 по описа за 2011 година за да се произнесе, съобрази:

С наказателно постановление № 706/16.11.2011 год. на В.И.Н., Началник на РУП Първомай, упълномощен с МЗ № Із – 1687 от 02.08.2010 год., са наложени на Г.Д.Г., ЕГН **********,*** на основание чл. 53 от ЗАНН и чл. 189, ал. 4 и 6 от ЗДвП, и на основание чл. 182, ал. 1, т. 3 от ЗДвП глоба в размер на 100.00 лева, за това, че на 06.11.2011 год., в 11.06 часа на улица ***, до дом № ** като водач на МПС л.а. с рег. № *** МС, управлява л.а. със скорост 71 км/ч при ограничение 50 км/ч. Превишението от 21 км/ч е констатирано с радар TR 4 № 185, с което виновно нарушил чл. 21, ал. 1 от ЗДвП.

Недоволен от наказателното постановление останал жалбоподателят, който го обжалва в срок, и излага, че НП е незаконосъобразно, неправилно и необосновано. Излага, че обжалваното НП е издадено при съществени нарушения на процесуалните правила и при нарушение на разпоредбите на материалния закон. Излага, че оспорва изцяло показателите на техническото средство. С оглед на гореизложеното моли да бъде отменено обжалваното НП.

В съдебно заседание жалбоподателят редовно призован се явява и поддържа жалбата по основанията изложени в нея.

Ответникът – РУП Първомай – редовно призовани не изпращат представител.

От събраните по делото писмени доказателства и от показанията на свидетелите Я.Г.Д. и З.Ж.З., съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

На 06.11.2011 год. бил съставен Акт за установяване на административно нарушение № 706 от св. Я.Г.Д., в присъствието на св. З.Ж.З., срещу Г.Д.Г., ЕГН **********,***, за това, че на 06.11.2011 год., в 11.06 часа на улица ***, до дом № ** като водач на МПС л.а. с рег. № *** МС, управлява л.а. със скорост 71 км/ч при ограничение 50 км/ч. Превишението от 21 км/ч е констатирано с радар TR 4 № 185, с което виновно нарушил чл. 21, ал. 1 от ЗДвП. С акта не са иззети доказателства. В акта в графа възражения е вписано възражение, че жалбоподателя е управлявал автомобила със скорост от 60 км/ч. Въз основа на акта за нарушение е постановено обжалваното наказателно постановление.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното.

Настоящата инстанция намира, че при издаването на НП са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Съгласно чл. 57, ал. 1, т. 5 и т. 6 от ЗАНН в НП следва да бъде направено описание на нарушението и обстоятелствата, при които е било извършено, както и да бъде вписана цифровата квалификация на нарушението. В този смисъл не следва да има разминаване в словесното описание на нарушението и цифровата квалификация на нарушението. Видно от обжалваното НП обаче, е посочено, че жалбоподателят се е движил с превишена скорост от 21 км/ч. на 06.11.2011 год. в 11.06 часа при въведено ограничение на скоростта от 50 км. ч., с което е нарушил чл. 21, ал. 1 от ЗДвП. Съгласно чл. 189, ал. 4 и 6 от ЗДвП “При нарушение, установено и заснето с техническо средство, в отсъствието на контролен орган и на нарушител се издава електронен фиш за налагане на глоба в размер, определен за съответното нарушение. Електронният фиш съдържа данни за: териториалната структура на Министерството на вътрешните работи, на чиято територия е установено нарушението, мястото, датата, точния час на извършване на нарушението, регистрационния номер на моторното превозно средство, собственика, на когото е регистрирано превозното средство, описание на нарушението, нарушените разпоредби, размера на глобата, срока, сметката или мястото на доброволното й заплащане. Образецът на електронния фиш се утвърждава от министъра на вътрешните работи”. Съгласно чл. 182, ал. 1, т. 3 от ЗДвП “Водач който превиши максималната разрешена скорост в населено място се наказва”. В случая е налице несъответствие между цифровата квалификация и словесното описание на нарушението отразено в НП, което нарушение води до накърняване правото на защита на нарушителя, който има право да узнае какво точно нарушение на правилата за движение се твърди, че е извършил и по какъв начин е установено извършването му. Нарушаването на правото на защита във всички случаи води до порочност на издаденото НП, тъй като представлява съществено процесуално нарушение.

Предвид на изложеното съдът намира, че обжалваното постановление е незаконосъобразно и като такова следва да бъде изцяло отменено.

Водим от гореизложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН съдът,

 

                                    Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 706/16.11.2011 година, издадено от Началник РУП Първомай, с което на Г.Д.Г., ЕГН **********,*** за нарушение на чл. 21, ал. 1 от ЗДвП, на основание чл. 182, ал. 1, т. 3 и чл. 189, ал. 4 и 6 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 100 лева.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Административен съд – Пловдив, на основанията, предвидени в НПК, и по реда на Глава ХІІ от АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

 

МЗ / ТП