Р Е Ш Е Н И Е

Номер 6                                    31.01.2012 година                   град Първомай

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съдПървомай                                                              Втори състав

На двадесет и четвърти януари                                                     Година 2012

в публично заседание в следния състав:               

                                                                                Председател: МАТЕЙ  ЗЛАТАНОВ

 

Секретар: Таня Петрова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Матей Златанов административно наказателно дело номер 179 по описа за 2011 година за да се произнесе, съобрази:

Производството е образувано по повод жалбата на Д.Н.Д., ЕГН **********,*** против Наказателно постановление № 514/07.09.2011г., издадено от Началника на РУП Първомай, с което за нарушение на чл. 137а, ал. 1 от ЗДвП, на основание чл. 183, ал. 4, т. 7 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 50 лева.

Жалбоподателят, моли в жалбата си да бъде отменено наказателното постановление като противоречащо на закона и издадено при съществени нарушения на процесуалните правила. Ангажира доказателства.

За наказващия орган, редовно уведомени, представител не се явява в съдебно заседание и не взема становище по жалбата. Не ангажира доказателства.

По делото в качеството му на свидетел е разпитан актосъставителят и свидетеля по акта. Изслушана е съдебно медицинска експертиза, относно здравословното състояние на жалбоподателя към дата на установяване на нарушението и възможността му да използва обезопасителен колан при управление на МПС.

Съдът намира жалбата за допустима по следните съображения: атакуваното наказателно постановление подлежи на обжалване по реда на ЗАНН, според чл. 189, ал. 6 от ЗДвП, жалбата е подадена в срок, съдържа необходимите реквизити и производството по нея е редовно образувано пред РС – гр. Първомай.

Съдът като взе предвид събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

На 22.08.2011 г. около 10,00 часа в с. Дълбок извор, обл. Пловдив жалбоподателят управлявал лек автомобил *** с ДК№ ***. Актосъставителят установил, че жалбоподателят като водач на автомобила по време на управление не използва обезопасителен колан, с какъвто фабрично бил оборудван автомобила.

С оглед на така установената фактическа обстановка е съставен акт за нарушение № 514 от 22.08.2011 г., същият е подписан от актосъставителя, един свидетел и нарушителя, който го е подписал, като не направил писмени възражения. Видно от акта за нарушение, същият е подписан от жалбоподателя след разписката, че е получил екземпляр от акта за нарушение, което удостоверява че същият се е запознал със съдържанието му каквато е функцията на подписа.

Въз основа на съставения акт е издадено и обжалваното наказателно постановление, в което е пресъздадено съдържанието на акта във връзка с констатираните нарушения на чл. 137а, ал. 1 от ЗДвП, на основание чл. 183, ал. 4, т. 7 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 50 лева  и са отнети 8 контролни точки.

Първомайският районен съд намира, че при съставянето на акта за установяване на административно нарушение и издаването на наказателното постановление не са допуснати съществени процесуални нарушения, поради което и същите следва да породят целените с тях правни последици. Такива биха били допуснати при неспазване на изискванията за форма и съдържание на властническите актове до степен да не могат да породят правно действие или да накърняват правото на защита на дееца.

Относно първото нарушение жалбоподателят счита, че попада в хипотезата на чл. 137а, ал. 2, т. 2 от ЗДвП и е сред изключението от лицата задължени да използват обезопасителен колан. Твърди, че физическото му състояние не позволява използването на обезопасителен колан. Представя Епикриза от Клиника по хирургия при ВМА – МБАЛ Пловдив. Съдът е назначил служебно съдебно медицинска експертиза, от заключението на която е видно, че към датата на установяване на административното нарушение жалбоподателят не е могъл да използва обезопасителен колан при управление на МПС, поради болки и тежест в коремната област. Съдът като съобрази представеното медицинско направление, счита че жалбоподателят е сред лицата, попадащи в хипотезата на чл. 137а, ал. 2, т. 2 от ЗДвП, т.е. физическото му състояние не е позволявало използването на обезопасителен колан, поради което не е бил задължено лице по чл. 137а, ал. 1 от ЗДвП и следователно не е осъществил състава на нарушение визиран в чл. 183, ал. 4, т. 7 от Закона за движение по пътищата вр. с чл. 137а, ал. 1 от ЗДвП. Предвид изложеното наказателното постановление следва да бъде отменено.

Мотивиран от гореизложеното на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Съдът

 

Р Е Ш И :

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 514/07.09.2011 година, издадено от Началник РУП Първомай, с което на Д.Н.Д., ЕГН **********,*** за нарушение на чл. 137а, ал. 1 от ЗДвП, на основание чл. 183, ал. 4, т. 7 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 50 лева.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Административен съд – Пловдив, на основанията, предвидени в НПК, и по реда на Глава ХІІ от АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

 

МЗ / ТП