РЕШЕНИЕ

 

№ 19

 

град Първомай, 05.06.2012 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд – Първомай, втори съдебен състав в открито съдебно заседание на пети юни през две хиляди и дванадесета година в състав:

 

Председател:

Матей Златанов

 

при участието на секретаря ТАНЯ ПЕТРОВА и прокурора Валерий Велчев разгледа докладваното от Председателя НАХД № 171 по описа на Съда за 2011 година и

 

РЕШИ:

 

Признава обвиняемия Н.Й.А., роден на *** ***, ЕГН: **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан, със средно образование, не работи, живущ ***, за виновен в това, че на 29.04.2011 г., в гр. Първомай, обл. Пловдив, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил марка ***, с ДКН: *** , собственост на З.М.А., е нарушил правилата за движение по пътищата (чл. 5, ал. 2, т. 1 от ЗДвП – „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства”; чл. 20, ал. 1 от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ - „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват."; чл. 20, ал. 2 от ЗДвП - „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на пътното превозно средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението."; чл. 116 от ЗДвП - „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към инвалидите, в частност към слепите които се движат с бял бастун и към престарелите хора.”; и чл. 117 от ЗДвП – „При приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, водачът на пътно превозно средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост – и да спре." и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда /СТП/ на Е.П.П., ЕГН: **********, изразяваща се в частично счупване на алвеоларния гребен на горната челюст в областта на първи и втори горни зъби в дясно и на първи горен зъб в ляво, което е наложило оперативно лечение, касае се за счупване на челюст, довело до трайно затрудняване на дъвченето и говоренето за повече от един месец, като след извършване на деянието е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалата – престъпление по чл. 343а, ал. 1, буква „а”, предложение второ, във вр. с чл. 343, ал. 1, буква “б”, предложение второ, вр. с чл. 342, ал. 1 от НК и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание глоба в размер на 1500 (хиляда и петстотин) лева.

На основание чл. 343г във връзка с чл. 343а, ал. 1, буква „а”, предложение второ, във вр. с чл. 343, ал. 1, буква “б”, предложение второ, вр. с чл. 342, ал. 1 от НК и във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК лишава обвиняемия Н.Й.А. от право да управлява моторно превозно средство за срок от шест месеца, считано от влизане на решението в законна сила.

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК осъжда обвиняемия Н.Й.А. да заплати по сметка на Районен съд – Първомай направените по делото разноски в размер на 625,00 (шестстотин двадесет и пет) лева, възнаграждение за вещи лице на досъдебното производство и в съдебното производство.

 

Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

 

 

Председател: (п)

 

МЗ / ТП