О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

Номер 241                  20.07.2012 год.                        гр. Първомай

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                         ІІ граждански състав

на двадесети юли                                                           2012 година   В закрито заседание, в следния състав:

 

                                                           Председател: Матей Златанов

 

като разгледа докладваното от съдия Златанов, гражданско дело № 187 по описа за 2012 година,

за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по реда на чл. 104 от ГПК.

Предявена е искова молба от Г.М.Ш., ЕГН **********, с посочен адрес ***, чрез пълномощника адвокат М.К.,***, с правно основание чл. 422, ал. 1 от ГПК, като е посочена цена на иска 40 000 лв.

Съгласно разпоредбата на чл. 118, ал. 1 от ГПК всеки съд сам решава дали започнатото пред него дело му е подсъдно. При извършената служебна проверка, съдът установи, че по правилата на родовата подсъдност делото не е подсъдно нему. Родовата (или материалната) подсъдност е положителна процесуална предпоставка за надлежното упражняване на правото на иск, за която съдът следи служебно – чл. 119, ал. 1 ГПК.

Съгласно чл. 104, т. 4 от ГПК на окръжния съд като първа инстанция са подсъдни исковете по граждански и търговски дела с цена на иска над 25 000 лв., с изключение на исковете за издръжка, за трудови спорове и за вземания по актове за начет.

Размерът на цената на иска по искове за парични вземания е търсената сума (чл. 69, ал. 1, т. 1 ГПК), а размерът на цената на иска по искове за съществуване, за унищожаване или за разваляне на договор и за сключване на окончателен договор – стойността на договора (чл. 69, ал. 1, т. 4 ГПК). В случая размерът на цената на иска, съгласно чл. 69, ал. 1, т. 4, предл. 1 от ГПК, е 40 000 лв., каквато е стойността на записа на заповед и съгласно чл. 104, т. 4 от ГПК този иск е подсъден на ОС.

С оглед на горното, настоящият състав счита, че предявения иск е родово подсъден на окръжен съд, съгласно чл. 104, т. 4 ГПК. Районният съд не е компетентен да се произнесе по предявените искове, поради което производството пред него следва да бъде прекратено, а делото да се изпрати на Окръжен съд гр. Пловдив по компетентност.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 118, ал. 2 ГПК във връзка с чл. 104, т. 4 от ГПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 187 по описа за 2012 г. на Районен съд Първомай, поради родова неподсъдност.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност за разглеждане на Окръжен съд гр. Пловдив.

Определението може да се обжалва с частна жалба пред Окръжен съд Пловдив в едноседмичен срок от връчването му на страните.

След влизане в сила на определението, делото да се изпрати на ПОС.

 

                                             Районен съдия: (п)

 

МЗ / ТП