О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

гр. Първомай, 07.03.2012 год.

 

           Първомайски районен съд, първи състав, в закрито заседание на седми март през две хиляди и дванадесета година, в състав:

                                                             Районен съдия: Елена Калпачка

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 40 по описа на съда за 2012 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Предявен е иск по чл. 422 от ГПК за установяване съществуване на задължение, за което е издадена заповед за изпълнение на парично задължение по чл. 410 от ГПК по ч. гр. дело № *** по описа на РС Първомай за 2011 год.

            След прилагане на ч. гр. дело № *** год. към настоящото молбата е оставена без движение, с разпореждане от 13.02.2012 год., до посочване на правен интерес от провеждане на установителен иск по чл. 422 от ГПК, с оглед обезсилването на заповедта за изпълнение по ч. гр. дело № *** по описа на РС Първомай за 2011 год., като е указано, че ако в едноседмичен срок от получаване на съобщението тези констатирани нередовности не бъдат отстранени, исковата молбата ще бъде върната. Съобщението е получено от пълномощника на молителите, чрез който е подадена и молбата, на 22.02.2012 год. В дадения едноседмичен срок, който е изтекъл на 29.02.2012 година не са изпълнени указанията на съда, дадени с разпореждането, в срок.

            С определение № *** год. е била обезсилена заповедта за изпълнение по ч. гр. дело № *** по описа на РС Първомай за 2011 год. Определението е било връчено на 08.02.2012 год. и няма данни по делото да е било обжалвано от страните, поради което и е влязло в сила на 17.02.2012 год. След обезсилване на изпълнителното основание – издадената заповед за изпълнение на парично задължение, липсва правен интерес от установяването на задължението, тъй като страната няма да може да се ползва от изпълнителна сила нито на заповедта, нито на решението, поради което и така предявения установителен иск се явява недопустим.

Ето защо следва делото да бъде прекратено, а исковата молба с приложенията – върната на ищеца.

            Поради изложеното и на основание чл. 129, ал. 3 от ГПК , съдът

 

О  П  Р Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 40/2012 год. по описа на РС Първомай и връща исковата молба.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в едноседмичен срок от съобщаване на определението и връчването му на ищеца.

 

Районен съдия: /П/

ЕК / НК